Η Ethos Capital, η εταιρία ιδιωτικών μετοχών, ετοιμάζει μία κίνηση που θα ταράξει όλο το διαδίκτυο. Στο πρώτο τρίμηνο του 2020, αναμένεται να κλείσει μία συμφωνία για να εξαγοράσει ο Public Interest Registry (PIR), η οποία κατέχει κάθε domain .org στο internet. Η τιμή της πώλησης δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή.

Οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, οι οποίοι αποτελούν την πλειοψηφία των domain .org, δε συμφωνούν να γίνει αυτή η εξαγορά.

Υπάρχουν σήμερα περίπου 10 εκατομμύρια domain .org στο διαδίκτυο. Με την αναφορά της εξαγοράς έχουν συγκεντρωθεί 8.900 υπογραφές κατά της πώλησης και συνεχίζουν να αυξάνονται, συμπεριλαμβανομένων των Girl Scouts of America και του YMCA.

Οι υπογράφοντες ανησυχούν ότι αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει αυξήσεις στις τιμές των domain, σύμφωνα με το SaveDotOrg, ένα website μη κερδοσκοπικών επαγγελματιών τεχνολογίας που διαχειρίζεται από τη NTEN.

“Η ανησυχία δεν αφορά μόνο αυτή την αγορά”, ανέφερε σε συνέντευξή του στο CNN Business ο Rick Cohen, Διευθύνων Σύμβουλος του Εθνικού Συμβουλίου Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών. “Πρόκειται για αυτή την αγορά, σε συνδυασμό με την κατάργηση των ανώτατων ορίων τιμολόγησης που έχουν προστατεύσει τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς από τις υπερβολικές αυξήσεις των τιμών domain .org στις οποίες στηρίζονται.”

Το PIR δημιουργήθηκε το 2002 από το Internet Society, μια μη κερδοσκοπική εταιρεία που κατέχει ηγετική θέση στα Internet standards, στην εκπαίδευση, στην πρόσβαση και στην πολιτική σχετικά με το διαδίκτυο. Η ιδέα ήταν να ανατεθεί σε ένα συγκεκριμένο οργανισμό η διαχείριση του top-level .org domain.

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Erik Brooks, δήλωσε ότι οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί δεν πρέπει να ανησυχούν για τις μεγάλες αλλαγές.

Δεν θα ήταν η πρώτη φορά που το domain .org ανήκε σε μια κερδοσκοπική εταιρεία. Στη Verisign άνηκε το Public Interest Registry από το 1995 έως το 2003.

Αλλά αυτή η τελευταία κίνηση προκαλεί ανησυχίες: η Ethos δραστηριοποιείται μόνο έξι μήνες και η PIR είναι μία από τις πρώτες επενδύσεις της εταιρείας.