Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χρήστες του Google Chrome, είναι η μεγάλη κατανάλωση μπαταρίας, ειδικά όσοι χρησιμοποιούν τα Windows 10. Το πιο δημοφιλές πρόγραμμα περιήγησης στο κόσμο, χρησιμοποιεί επίσης εξαιρετικά μεγάλο μέρος της μνήμης RAM, κάτι που έχει δημιουργήσει πολλές αναφορές με αστείο περιεχόμενο.

Ωστόσο, η Microsoft έχει προτείνει ορισμένες καινούριες τροποποιήσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν το Google Chrome στο κομμάτι της κατανάλωσης μπαταρίας. Τώρα που η εταιρεία έχει δικό της browser που βασίζεται στο Chromium, υπήρξε ενεργός συνεργάτης στο Chromium Gerrit.

Πρόκειται για μια χρήσιμη χειρονομία από τη Microsoft, η οποία έχει φιλοξενήσει στο παρελθόν διαγωνισμούς για το Google Chrome και άλλα προγράμματα περιήγησης, για να δείξει την κατώτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας σε σύγκριση με το Edge.

Πώς θα μειωθεί η κατανάλωση μπαταρίας;

Τον περασμένο Αύγουστο, ο μηχανικός της Microsoft, Shawn Pickett, εξήγησε ότι η αυξημένη κατανάλωση μπαταρίας οφείλεται στην περιττή αποθήκευση δεδομένων στο cache, που πραγματοποιείται όταν ένα βίντεο μεταδίδεται μέσω διαδικτύου.

Ως αποτέλεσμα, ο σκληρός δίσκος είναι απασχολημένος λόγω αυτής της διαδικασίας που βασίζεται στην κατανάλωση ενέργειας, το οποίο με τη σειρά του επηρεάζει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας της συσκευής. Μια πολύ αναγκαία αλλαγή για να ξεπεραστεί αυτό το ζήτημα είναι να σταματήσει η διαδικασία προσωρινής αποθήκευσης

μέσων.

Τώρα, το Chromium Gerrit περιλαμβάνει λεπτομέρειες σχετικά με την αποφυγή της περιττής αποθήκευσης στο cache και τη μείωση των προβλημάτων μπαταρίας του Chrome.

Η Microsoft έχει προσθέσει έλεγχο για να διαπιστώσει αν μια συσκευή λειτουργεί με μπαταρία ή είναι συνδεδεμένη σε πρίζα εναλλασσόμενου ρεύματος. Ο στόχος είναι να βεβαιωθεί ότι η νέα ρύθμιση δεν επηρεάζει τη λειτουργία του προγράμματος περιήγησης όταν βρίσκεται σε τροφοδοσία εναλλασσόμενου ρεύματος, καθώς ο στόχος είναι να αυξηθεί η διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Ενώ οι πρώτες δοκιμές έχουν δείξει βελτιώσεις στη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, το εάν η εν λόγω αλλαγή έχει μια αξιοσημείωτη διαφορά απόδοσης για τον χρήστη ή όχι δεν έχει διαπιστωθεί ακόμα πλήρως.

Αυτήν τη στιγμή, το Google Chrome σας επιτρέπει να απενεργοποιήσετε με μη αυτόματο τρόπο την προσωρινή αποθήκευση για την αναπαραγωγή πολυμέσων.

Ακόμα δε γνωρίζουμε πότε θα ολοκληρωθεί η νέα λειτουργία εξοικονόμησης μπαταρίας και θα κυκλοφορήσει στη σταθερή έκδοση του Google Chrome για Windows 10 και άλλες πλατφόρμες, αν και πολλοί αναμένουν ότι θα συμβεί σύντομα.