Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ (DOJ) κατηγορεί τέσσερις Κινέζους hackers για την παραβίαση της Equifax, που έλαβε χώρα το καλοκαίρι του 2016.

Σε ομιλία του χθες, ο Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ William Barr δήλωσε ότι οι τέσσερις κατηγορούμενοι hackers είναι πιθανότατα μέλη του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA). Ανήκουν δηλαδή στις ένοπλες δυνάμεις της Κίνας.

Οι τέσσερις στρατιωτικοί hackers ονομάζονται Liu Lei, Wang Qian, Wu Zhiyong και Xu Ke και ανήκουν στο 54th Research Institute, τμήμα του PLA.

Σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα, οι hackers έκλεψαν στοιχεία των Αμερικανών πολιτών, αλλά και δεδομένα της Equifax.

Τι ακριβώς είχε συμβεί με την αμερικανική εταιρεία Equifax;

Οι τέσσερις Κινέζοι hackers κατηγορούνται για μια μεγάλη παραβίαση δεδομένων με στόχο την Equifax, η οποία αποκαλύφθηκε το Σεπτέμβριο του 2017. Τότε, η εταιρεία δήλωσε ότι οι επιτιθέμενοι είχαν κλέψει προσωπικά στοιχεία 145,5 εκατομμυρίων Αμερικανών αλλά και εκατομμυρίων Βρετανών και Καναδών πολιτών.

Ένα χρόνο μετά, το Σεπτέμβριο του 2018, η Equifax έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το τι συνέβη πριν και μετά την παραβίαση. Η εταιρεία δήλωσε ότι οι hackers εκμεταλλεύτηκαν μια ευπάθεια σε έναν μη ενημερωμένο Apache Struts server που χρησιμοποιούσε.

Το FBI είχε περιγράψει την υπόθεση ως «πρόκληση», καθώς δεν υπήρχαν πολλά στοιχεία για την έρευνα. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η έρευνα για την Equifax ξεκίνησε με μόνο 40 διευθύνσεις IP που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της κυβερνοεπίθεσης.

Τώρα το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει βάσιμες υποψίες ότι οι hackers που επιτέθηκαν στην Equifax, ανήκουν στον κινεζικό στρατό. Αυτή είναι η δεύτερη φορά που οι ΗΠΑ κατηγορούν hackers που συνδέονται με τις ένοπλες δυνάμεις της Κίνας. Το 2014, το DOJ είχε κατηγορήσει

πέντε άλλους hackers για την πραγματοποίηση επιθέσεων σε πολλές αμερικανικές εταιρείες.

“Συνήθως δεν ασκούμε ποινική δίωξη εναντίον αξιωματικών των στρατιωτικών και των μυστικών υπηρεσιών”, δήλωσε ο Barr. “Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις”.

Ο Αμερικανός Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι η σκόπιμη κλοπή πληροφοριών των πολιτών δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις που προέρχονται από υπηρεσίες πληροφοριών δεν αποκαλύπτονται αφού συνήθως αποτελούν ποινικές έρευνες και δεν στοχεύουν πολίτες. Ωστόσο, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αυτή η περίπτωση είναι διαφορετική, καθώς οι στρατιωτικοί hackers της Κίνας συνέλεξαν μια τεράστια ποσότητα δεδομένων που ανήκαν σε πολίτες και έκλεψαν στοιχεία που αποτελούσαν πνευματική ιδιοκτησία της Equifax.

Το FBI δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι αυτή τη στιγμή διερευνά περισσότερες από 1.000 περιπτώσεις κλοπής αμερικανικών τεχνολογικών μυστικών από την Κίνα.

Οι τέσσερις Κινέζοι hackers που κατηγορούνται τώρα για την παραβίαση της Equifax, βρίσκονται ελεύθεροι. Οι αξιωματούχοι του FBI δήλωσαν ότι υπάρχουν χαμηλές πιθανότητες να συλληφθούν και να έρθουν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη. Ωστόσο, τόσο οι ίδιοι όσο και το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα συνεχίσουν να εκδίδουν κατηγορίες εναντίον τους για να πιέσουν την Κίνα και να εκθέσουν τις εγκληματικές δραστηριότητες και τις επιχειρήσεις κατασκοπείας των Κινέζων hackers.