Σε μία εποχή που τα περιστατικά απάτης αυξάνονται σε ανησυχητικό βαθμό, οι εταιρείες τείνουν να λαμβάνουν ολοένα περισσότερα προληπτικά μέτρα προκειμένου να μειώσουν τις πιθανότητες να πέσουν θύματα απάτης. Η έξαρση της τεχνολογίας και της ψηφιοποίησης συμβάλλουν σημαντικά στην πρόληψη και την ανίχνευση απάτης. Συγκεκριμένα, η τεχνολογία AI διαθέτει πολυάριθμες εφαρμογές που παρέχουν τη δυνατότητα εντοπισμού περιστατικών απάτης σε διάφορους τομείς και ιδίως όπου υπάρχουν προσωπικές και απόρρητες πληροφορίες, όπως οι πιστωτικές κάρτες. Γενικότερα, η τεχνολογία AI χρησιμοποιείται κυρίως για αυτοματοποίηση εργασιών, ανάλυση συμπεριφοράς, εξυπηρέτηση πελατών και ανίχνευση απάτης. Με την πάροδο του χρόνου σημειώνονται όλο και περισσότερες επενδύσεις σε εταιρείες που ειδικεύονται στην τεχνολογία AI. Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθούν οι top ταχέως αναπτυσσόμενες εταιρείες ανίχνευσης απάτης στην Ευρώπη για το 2020, σύμφωνα με το Dealroom.

Πρώτη στη λίστα είναι η εταιρεία Nethone που ιδρύθηκε στην Πολωνία το 2016 από μια ομάδα έμπειρων επιστημόνων δεδομένων, ειδικών εμπορικής ασφαλείας και διαχειριστές κινδύνου κι έχει Διευθύνοντα Σύμβουλο τον Hubert Rachwalski και χρηματοδότηση 910.000 ευρώ. Πρόκειται για μια εταιρεία επιστημονικών δεδομένων που ειδικεύεται στην πρόληψη της απάτης και την επιχειρησιακή ευφυΐα με γνώμονα την τεχνολογία AI. Η Nethone λειτουργεί σε παγκόσμια κλίμακα με σκοπό τον εντοπισμό περιστατικών απάτης που αφορούν κυριώς πιστωτικές κάρτες πελατών.

Δεύτερη στη λίστα είναι η Shift Technology στη Γαλλία που ιδρύθηκε το 2013 από τους David Durrleman, Eric Sibony και Jeremy Jawish, ενώ η χρηματοδότηση ανέρχεται σε πάνω από 89.000.000 ευρώ. Η συγκεκριμένη εταιρεία δημιουργήθηκε με σκοπό να χρησιμοποιήσει την τεχνολoγία AI, η οποία μπορεί να “ξεκλειδώσει” το μέλλον της ασφάλισης, να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις στο τομέα του αυτοματισμού και να διευκολύνει την ανίχνευση απάτης, ενώ ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα στους ασφαλιστές να προσφέρουν εξαιρετικές εμπειρίες στους πελάτες. Επικεντρώνεται στη δημιουργία λύσεων βασισμένων στην τεχνολογία AI και έχει ως στόχο τον μετασχηματισμό της ασφαλιστικής βιομηχανίας με αυτήν την τεχνολογία.

Τρίτη στη λίστα είναι η Red Points που ιδρύθηκε στην Ισπανία το 2011 από τον Josep Coll και έχει χρηματοδότηση περίπου 58.000.000 ευρώ. Η Red Points προστατεύει τα brands και το περιεχόμενό τους στον ψηφιακό κόσμο. Χρησιμοποιεί την ιδιόκτητη τεχνολογία της, η οποία βασίζεται σε αλγόριθμους μηχανικής μάθησης για τη σάρωση του διαδικτύου και την ανίχνευση περιστατικών παραβίασης και απάτης. Η εταιρεία παρέχει στους πελάτες της πλήρη ορατότητα και ευφυή νοημοσύνη μέσω ενός εργαλείου αναφοράς σε πραγματικό χρόνο.

Τέταρτη στη λίστα είναι η buguroo στην Ισπανία που ιδρύθηκε το 2010 από τον Pablo de la Riva με χρηματοδότηση 16.000.000 ευρώ. Η πλατφόρμα της ισπανικής κυβερνοεπιχειρησιακής ασφάλειας buguroo ανιχνεύει κάθε είδος απάτης. Αρχικά, δημιουργήθηκε ως εκκίνηση του CaaS (CyberCrime as a Service). Σταδιακά, καθώς οι δραστηριότητες των απατεώνων αλλάζουν και εξελίσσονται, η προστασία από αυτές τις επιθέσεις απαιτεί βελτίωση. Η buguroo προσφέρει προστασία από τους χάκερς με την τεχνολογία βαθιάς εκμάθησης που συνδυάζει την ανίχνευση κακόβουλου λογισμικού, την αξιολόγηση συσκευών και τη βιομετρική συμπεριφορά.

Πέμπτη στη λίστα είναι η Authenteq στην Ισλανδία που ιδρύθηκε το 2015 από τους Adam H. Martin, Kari Thor Runarsson και Runar Karlsson και έχει χρηματοδότηση 7.000.000 ευρώ περίπου. Πρόκειται για μια πλατφόρμα ελέγχου ταυτότητας και ψηφιακής ταυτότητας που επιτρέπει σε οποιονδήποτε να επαληθεύει την ταυτότητά του απευθείας και να χρησιμοποιεί το ψηφιακό βιομετρικό διαβατήριό του σε οποιαδήποτε πλατφόρμα ή ιστότοπο για να αποδείξει την ταυτότητά του. Το αναγνωριστικό Authenteq ανήκει και ελέγχεται από τους χρήστες με τα προσωπικά του στοιχεία αποθηκευμένα στο blockchain. Η αρχική εγγραφή διαρκεί λιγότερο από 90 δευτερόλεπτα και είναι πλήρως αυτοματοποιημένη και βοηθά στην πρόληψη της κλοπής ταυτότητας και της απάτης.

Έκτη στη λίστα είναι η Fraugster στη Γερμανία που ιδρύθηκε το 2014 από τον Max Laemmle, με χρηματοδότηση 17.000.000 περίπου ευρώ. Το Fraugster είναι ένα λογισμικό βασισμένο στην τεχνολογία AI, το οποίο εμποδίζει την απάτη στο διαδικτυακό λιανικό εμπόριο. Έχει αναπτύξει μια ιδιόκτητη τεχνολογία που λαμβάνει δεδομένα από διάφορες πηγές και αναλύσεις και επαληθεύει εάν μια συναλλαγή είναι δόλια ή όχι απευθείας. Αυτό γίνεται με την παρακολούθηση χιλιάδων σημείων δεδομένων και τη δημιουργία μιας εικόνας σχετικά με την αξιοπιστία του χρήστη και την επαλήθευση της πραγματικής συναλλαγής.

Έβδομη και τελευταία στη λίστα είναι η Calltic που ιδρύθηκε το 2017 στο Βέλγιο από τον Guy Van der Meeren, με χρηματοδότηση 1.500.000 ευρώ. Πρόκειται για ένα startup που έχει αναπτύξει μια νέα υποσχόμενη τεχνολογία για την ανίχνευση απάτης στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Η λύση της για την απάτη στον τομέα των τηλεπικοινωνιών διαφημίζεται για να ξεπεράσει τις υπάρχουσες λύσεις με βάση το CDR. Η εταιρεία διαβεβαιώνει ότι η λύση της είναι ικανή να ανιχνεύει απάτες γρήγορα, αβίαστα και με ακρίβεια.