Το υπουργείο Άμυνας δήλωσε την Πέμπτη ότι θα επανεκτιμήσει τη σύναψη σύμβασης cloud computing ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Microsoft μετά από διαρκή διαμαρτυρία της Amazon, η οποία είχε υποστηρίξει ότι έχασε τη συμφωνία λόγω πιθανής παρέμβασης του Προέδρου Trump.

Σε ένα νομικό έγγραφο που υποβλήθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησε την επανεξέταση αφού η Amazon υποστήριξε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο ότι οι προσφορές και οι τιμές της είχαν εκτιμηθεί εσφαλμένα από το Πεντάγωνο. Το Defense Department ζήτησε 120 ημέρες για επανεκτίμηση του βραβείου. Η δικαστής της υπόθεσης, Patricia E. Campbell-Smith, αναμένεται να επιτρέψει την επαναξιολόγηση να προχωρήσει, αν και δεν έχει ακόμη λάβει επίσημη απόφαση.

Η επανεξέταση είναι πολύ σημαντική απόφαση στην υπόθεση της τεράστιας σύμβασης, η οποία είναι γνωστή ως Joint Enterprise Defense Infrastructure, ή JEDI, η οποία θεωρήθηκε ως βραβείο για τις τεχνολογικές εταιρείες.

Η Amazon, η γιγαντιαία εταιρεία του cloud computing, είχε θεωρηθεί ευρέως ως η νικήτρια της σύμβασης πριν απονεμηθεί στη Microsoft τον Οκτώβριο. Η Amazon έπειτα πίεζε για να ανατρέψει την απόφαση, υποστηρίζοντας ότι ο Πρόεδρος Trump παρενέβη λόγω της διαμάχης του με τον Jeff Bezos, τον ιδρυτή της Amazon και τον ιδιοκτήτη του The Washington Post.

Amazon

Ο Doug Stone, εκπρόσωπος της Amazon, δήλωσε την περασμένη Πέμπτη ότι η εταιρεία ήταν “ευχαριστημένη που το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ

αναγνώρισε «σημαντικά και θεμιτά» ζητήματα που επηρέασαν την απόφαση ανάθεσης της JEDI και ότι είναι αναγκαία η λήψη διορθωτικών μέτρων ». Πρόσθεσε ότι η Amazon προσβλέπει σε δράση “που απομονώνει πλήρως την επαναξιολόγηση από την πολιτική επιρροή και διορθώνει τα πολλά ζητήματα που επηρεάζουν την αρχική λήψη του βραβείου”.

Ωστόσο, η απόφαση δεν αποτελεί πλήρη νίκη για την Amazon.  Το υπουργείο Δικαιοσύνης δήλωσε σε ένα δικαστήριο ότι η εταιρεία θα αντιταχθεί στην πρόταση για επανεξέταση της ανάθεσης της σύμβασης. Η κίνηση βασίστηκε στο ζήτημα της τιμολόγησης, και όχι αν ο κ. Trump παρενέβη στη διαδικασία.

“Πιστεύουμε ότι το Υπουργείο Άμυνας έλαβε τη σωστή απόφαση κατά την ανάθεση της σύμβασης”, δήλωσε ο Frank X. Shaw, εκπρόσωπος της Microsoft, προσθέτοντας ότι η εταιρεία παραμένει σίγουρη ότι η πρότασή της “είναι η σωστή επιλογή για το Υπουργείο Άμυνας”.

Η ταχεία αλλαγή θέσης του Πενταγώνου εγείρει το ερώτημα εάν βρήκε ξαφνικά την αξία στις αντιρρήσεις της Amazon ή αν οι υπάλληλοι φοβούνται ότι η δικαστική ενέργεια θα υπονοούσε ότι ο κ. Trump παρενέβη στην επιλογή.

Ωστόσο, ένας υπάλληλος του Υπουργείου Άμυνας, δήλωσε ανεπίσημα ότι η κατάθεση θα αναγκάσει την Amazon να αποδείξει τους ισχυρισμούς περί προκατάληψης του κ. Trump – μια δύσκολη νομικά πρόκληση.