Κορωναϊός (COVID19): Συμπτώματα ιού και τρόποι προφύλαξης: Το SecNews αποτελεί ένα tech blog με νέα επικαιρότητας σχετικά με την τεχνολογία και την ασφάλεια δικτύων. Παρ’ όλα αυτά βιώνουμε μια παγκόσμια πανδημία οπότε οφείλουμε με την σειρά μας να σας ενημερώσουμε για την φύση του Κορωναϊού και τα συμπτώματά του.

Οι Κορωναϊοί είναι μια οικογένεια από ιούς οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες όπως το κοινό κρυολόγημα, SARS και MERS. Το 2019, ένας νέος Κορωναϊός (COVID-19) εντοπίστηκε εξαιτίας της αυξημένης εξάπλωσης των συμπτωμάτων της νόσου στην Κίνα.

Ο ιός αυτός, έγινε γνωστός ως Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο – Κορωναϊός 2 (SARS-CoV-2). Η ασθένεια την οποία προκαλεί ονομάζεται ασθένεια Κορωναϊός 2019 (COVID-19).

Περιπτώσεις του COVID-19 έχουν αναφερθεί σε αρκετές χώρες. Οι Αμερικανικές ομάδες δημόσιας υγείας, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, παρακολουθούν την κατάσταση και δημοσιεύουν ενημερώσεις σχετικά με αυτή. Αυτές οι ομάδες επίσης δίνουν και οδηγίες για την πρόληψη και τη θεραπεία της ασθένειας.

Συμπτώματα:

Τα σημάδια και τα συμπτώματα του COVID-19 (Κορωναϊός) μπορούν να εμφανιστούν από δύο έως 14 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό και μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Πυρετό
  • Βήχας
  • δυσκολία αναπνοής
  • καταρροή μύτης
  • μυϊκούς πόνους
  • πονόλαιμο

Αξίζει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με πρόσφατες ενδείξεις, υπάρχουν και περιπτώσεις ασθενών που έχουν μολυνθεί από τον Κορωναϊό χωρίς να έχουν εκδηλώσει κανένα απολύτως σύμπτωμα από τα προαναφερθέντα.

Άτομα μεγάλης ηλικίας ή αυτοί που έχουν προβλήματα υγείας (π.χ: καρδιακές ασθένειες), βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Φυσικά, αυτή η συνθήκη ισχύει και σε άλλες αναπνευστικές ασθένειες, όπως η γρίπη.

 

Επικοινωνία με γιατρό:

Επικοινωνήστε με το γιατρό σας αμέσως εάν έχετε κάποια από τα συμπτώματα COVID-19 (Κορωναϊός) και έχετε πιθανώς εκτεθεί στον ιό. Ενημερώστε τον/την εάν έχετε ταξιδέψει πρόσφατα διεθνώς.

Μετάδοση:

Η μεταδοτικότητα του Κορωναϊού είναι υψηλή. Φαίνεται να εξαπλώνεται από άτομο σε άτομο μεταξύ άτομων τα οποία βρίσκονται σε στενή επαφή. Μπορεί επίσης να εξαπλωθεί με σταγονίδια αναπνευστικού που απελευθερώνονται όταν κάποιος μεταφέρει τον ιό και βήχει ή φτερνίζεται.

 

Πρόληψη:

Παρόλο που δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο για την πρόληψη του νέου Κορωναϊού, μπορείτε να λάβετε μέτρα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης. Οι αρμόδιοι φορείς συστήνουν να ακολουθείτε τα γνωστά βήματα:

Το CDC δεν συνιστά ότι οι υγιείς άνθρωποι πρέπει να φορούν μάσκα για να προστατευθούν από αναπνευστικές νόσους, συμπεριλαμβανομένου του COVID-19. Φορέστε μάσκα, μόνο εάν σας το ζητήσει ο γιατρός σας.

Η WHO επίσης συστήνει να μην καταναλώνετε ωμά κρέατα και να μην μπαίνετε σε κοντινή επαφή με ζώα ή σημεία στα οποία έχουν ήδη αναφερθεί κρούσματα του ιού.

Αν σκοπεύετε να ταξιδέψετε σε διεθνές επίπεδο, ελέγξτε πρώτα τις σελίδες της CDC και της WHO για ενημερώσεις και συμβουλές. Επίσης, καλό θα ήταν να αναζητήσετε πληροφορίες για την κατάσταση με το COVID-19 στη χώρα στην οποία επιθυμείτε να ταξιδέψετε.