Η πανδημία του κορωνοϊού, είναι το βασικό ζήτημα που απασχολεί τις περισσότερες χώρες του κόσμου αυτή τη στιγμή, με τον αριθμό των κρουσμάτων να αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Η ραγδαία αύξηση των περιστατικών, έχει οδηγήσει σε έλλειψη βασικών αναλώσιμων, όπως είναι τα γάντια, οι μάσκες, τα αντισηπτικά και άλλα.

Ωστόσο για τους ασθενείς που νοσούν με πιο βαριά συμπτώματα, ο σημαντικότερος εξοπλισμός είναι ο αναπνευστήρας, ο οποίος μπορεί να σώσει τη ζωή όσων αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα. 

Αφουγκραζόμενο τη σοβαρότητα της κατάστασης, το MIT έχει δημιουργήσει έναν νέο, open source αναπνευστήρα, ο οποίος ονομάζεται E-Vent και θα μπορούσε να είναι η λύση στο πρόβλημα της έλλειψης αναπνευστήρων στα νοσοκομεία των χωρών που μάχονται με τον κορωνοϊό. Το E-Vent αποτελεί μέρος του έργου Precision Machine Design του MIT, που ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία. Σε αντίθεση με τους ακριβούς, αυτόματους αναπνευστήρες που διαθέτουν τα νοσοκομεία, το E-Vent είναι ένας χαμηλού κόστους χειροκίνητος αναπνευστήρας που λειτουργεί με τα χέρια.

Προς το παρόν δεν έχει λάβει έγκριση από την FDA, αλλά η ομάδα του MIT αναμένει ότι αυτό θα γίνει μόλις αξιολογηθεί και κριθεί ότι είναι ασφαλές να χρησιμοποιηθεί από ανθρώπους.

Ο αναπνευστήρας ανοικτού κώδικα του MIT, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε πιο απομονωμένες περιοχές ή σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης όπου έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα σε αναπνευστήρες. Σε αντίθεση με τους μηχανικούς αναπνευστήρες, οι οποίοι είναι αρκετά ακριβοί, οι κατασκευαστές του E-Vent λένε ότι κοστίζει μόλις $100.

Το E-Vent έχει βελτιωθεί από το αρχικό σχέδιο που δημιουργήθηκε πριν από 10 χρόνια, καθώς τώρα διαθέτει ένα νέο μεταλλικό σκελετό που το κάνει πιο ανθεκτικό και εύκολο στη χρήση. Μία από της χώρες που έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό είναι οι ΗΠΑ, η κυβέρνηση των οποίων ζήτησε βοήθεια από εταιρείες όπως η Tesla και η General Motors, μετά την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στις πολιτείες. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι οικονομικοί και ανοικτού κώδικα αναπνευστήρες του MIT, μπορεί να αποδειχτούν ιδιαίτερα χρήσιμοι. α