Ερευνητές κατάφεραν να κατασκευάσουν έναν πρωτότυπο κινητήρα, που ονομάζεται «Air Plasma», ο οποίος δεν χρειάζεται καύσιμα για να λειτουργήσει, ανοίγοντας το δρόμο για πιο οικολογικές λύσεις στις μετακινήσεις.

Όπως αναφέρει η έρευνα, που δημοσιεύτηκε την Τρίτη στο περιοδικό AIP Advances, η συσκευή συμπιέζει τον αέρα και τον ιονίζει με μικροκύματα, δημιουργώντας πλάσμα που τον ωθεί προς τα εμπρός. Πρακτικά αυτό σημαίνει, ότι μπορεί στο μέλλον τα αεροπλάνα να χρειάζονται απλά ηλεκτρισμό και τον αέρα από τον περιβάλλον τους για να πετάξουν.

Φυσικά υπάρχει μεγάλη απόσταση που πρέπει να καλυφθεί, μεταξύ μίας απλής επίδειξης και του να τοποθετηθεί ένας τέτοιος κινητήρας σε ένα αληθινό αεροπλάνο. Ωστόσο το πρωτότυπο που δημιούργησαν οι επιστήμονες, κατάφερε να εκτοξεύσει μια χαλύβδινη σφαίρα ενός κιλού, 24 χιλιοστά στον αέρα. Πρόκειται για την ίδια ώθηση, που έχει στην ανάλογη κλίμακα ένας συμβατικός κινητήρας τζετ.

“Τα αποτελέσματά μας έδειξαν ότι ένας τέτοιος κινητήρας τζετ που βασίζεται σε πλάσμα αέρα μικροκυμάτων μπορεί να είναι μια δυνητικά βιώσιμη εναλλακτική λύση για τους συμβατικούς κινητήρες τζετ που χρησιμοποιούν καύσιμα”, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής και μηχανικός του Πανεπιστημίου της Ουχάν, Jau Tang σε δελτίο τύπου.

Τα αεροπλάνα και γενικότερα τα εναέρια μέσα μεταφοράς, αποτελούν ένα μικρό αλλά όχι ασήμαντο παράγοντα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης παγκοσμίως. Οι New York Times ανέφεραν το Σεπτέμβριο ότι τα εναέρια μέσα μεταφοράς ευθύνονται για το 2,5% όλων των εκπομπών αερίων στην ατμόσφαιρα, χωρίς να περιλαμβάνονται σε αυτά τα στρατιωτικά αεροπλάνα.

“Το κίνητρο της δουλειάς μας είναι να βοηθήσουμε στην επίλυση των προβλημάτων υπερθέρμανσης του πλανήτη λόγω της χρήσης κινητήρων καύσης ορυκτών καυσίμων σε μηχανήματα ισχύος, όπως αυτοκίνητα και αεροπλάνα”, δήλωσε ο Tang στην ανακοίνωση. “Δεν υπάρχει ανάγκη για ορυκτά καύσιμα με το σχεδιασμό μας και επομένως δεν υπάρχει εκπομπή άνθρακα που προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου και υπερθέρμανση του πλανήτη.”