Όπως αποκάλυψε πρόσφατα η Naked Security, πολλά από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, είναι διαθέσιμα στο Dark Web

Το Dark Web είναι ένα τμήμα του διαδικτύου, γνωστό για τις παράνομες δραστηριότητες που πραγματοποιούνται σε αυτό. Και φυσικά η πανδημία δεν θα μπορούσε να μη φτάσει ως εκεί.

Μεγάλος αριθμός πωλητών στην πλατφόρμα, βλέπουν τα τεστ για τον κορωνοϊό και τα αντι-ιικά φάρμακα ως μία ευκαιρία να κερδίσουν πολλά και εύκολα χρήματα από όσους είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν γι’ αυτά τα προϊόντα.

Η τελευταία έρευνα της Naked Security, έφερε στο φως πολλές λεπτομέρειες σχετικά με το είδος των φαρμάκων και τα ποσά που εμπλέκονται σε αυτές τις συναλλαγές.  

Τεστ και φάρμακα για τον COVID-19 άμεσα διαθέσιμα στο Dark Web

Το Empire Market, μια από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες του Dark Web για τη συναλλαγή παράνομων αγαθών, περιέχει μία κατηγορία που ονομάζεται Drug and Chemicals και εκεί περιλαμβάνονται διάφορα φάρμακα σχετικά με τον κορωνοϊό.

Ένας από τους πωλητές σε αυτή την κατηγορία, ισχυριζόταν ότι διαθέτει απεριόριστες ποσότητες χαπιών υδροξυχλωροκίνης. Σύμφωνα με την έκθεση, πουλούσε 9.000 τέτοια χάπια για 1.194 $.

Άλλα πειραματικά φάρμακα όπως το favipiravir και ένας συνδυασμός lopinavir και ritonavir πωλούνται επίσης στον Dark Web. Τα συνδυαστικά φάρμακα χρησιμοποιούνται και για τη θεραπεία του AIDS.

Η επιδημία φαίνεται ότι έχει αυξήσει πολύ τον αριθμό των καταχωρίσεων, ο οποίος είδε μία άνοδο της τάξης του 42% από πέρυσι.

Ο John Shier, ο οποίος πραγματοποίησε την έρευνα, επισήμανε ότι υπήρχαν και αρκετά νόμιμα δοκιμαστικά τεστ για τον ιό, διαθέσιμα στο Dark Web. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι τα τεστ που παρουσιάζονται σε αυτά τα site είναι τα ίδια με αυτά που τελικά θα παραλάβουν οι αγοραστές.

Από φάρμακα μέχρι μάσκες, μπορεί κανείς να βρει ότι θέλει για δεκάδες δολάρια στο Dark Web, ενώ μπορεί να παραγγείλει την ποσότητα που επιθυμεί.

Αύξηση στις απάτες που σχετίζονται με τον κορωνοϊό

Σε περιόδους κρίσης, υπάρχουν πάντα εκείνοι που θα εκμεταλλευτούν την κατάσταση με σκοπό το κέρδος. Και συχνά οι επιπτώσεις είναι μόνο οικονομικές. Ωστόσο σε μία κατάσταση υγειονομικής κρίσης, τα παράνομα φάρμακα και προϊόντα που διατίθενται σε τέτοια παράνομα site, μπορεί να είναι επικίνδυνα και για την υγεία των ανθρώπων, γι’ αυτό είναι προτιμότερο οι καταναλωτές να μην στρέφονται σε αυτές τις αγορές, όσο δελεαστικές κι αν φαίνονται.