Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων της Αμερικής προειδοποιεί τους καταναλωτές για τα αντισηπτικά που περιέχουν μεθανόλη!

Μεθανόλη στα αντισηπτικά: Τα προϊόντα που πρέπει να αποφύγετε!

Συγκεκριμένα, παροτρύνουν τους ανθρώπους να μην χρησιμοποιούν εννιά τύπους αντισηπτικών, οι οποίοι μπορεί να περιέχουν αυτή την ουσία. Η μεθανόλη είναι μια τοξική αλκοόλη που μπορεί να προκαλέσει τύφλωση σε περίπτωσης κατάποσης και γενικότερες παρενέργειες σε περίπτωση επαφής με το δέρμα.

Και τα εννιά αντισηπτικά έχουν κατασκευαστεί από την εταιρεία «Eskbiochem SA de CV» που βρίσκεται στο Μεξικό. Η υπηρεσία ανέφερε ότι στους ελέγχους ανακάλυψαν το στοιχείο αυτό σε δύο από τα προϊόντα της συγκεκριμένης εταιρείας.

Το ένα είναι το «Lavar Gel» και περιέχει 81% μεθανόλη, αντί για την ασφαλή αιθανόλη που χρησιμοποιούν συνήθως στα αντισηπτικά, η οποία δεν υπήρχε καθόλου. Το δεύτερο λέγεται «CleanCare No Germ» και περιείχε 28%.

«Η μεθανόλη δεν συμπεριλαμβάνεται στα αποδεκτά συστατικά των αντισηπτικών. Συμβουλεύουμε αυτούς που τα χρησιμοποίησαν να λάβουν την απαραίτητη περίθαλψη, η οποία είναι κρίσιμη για την αναστροφή των τοξικών επιδράσεων

Η συγκεκριμένη τοξική ουσία είναι η απλούστερη μορφή αλκοόλης, ένα είδος δηλητηρίου, και προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στον οργανισμό σε περίπτωση κατάποσης, εισπνοής και επαφής με το δέρμα. Συχνά σχετίζεται με ποτό λανθασμένης απόσταξης. Η κατάποση μόνο 30 ml – 2 κουταλιές της σούπας – μπορεί να είναι θανατηφόρα για μικρά παιδιά, ενώ μικρότερη δόση μπορεί να προκαλέσει μόνιμη τύφλωση.

Όταν η μεθανόλη βρεθεί μέσα στο σώμα, μεταβολίζεται σε φορμαλδεΰδη και μετά σε μυρμηκικό οξύ. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μεταβολική οξέωση, μια επικίνδυνη συσσώρευση οξέος που μπορεί να βλάψει τα όργανα. Το μυρμηκικό οξύ συσσωρεύεται στα οπτικά νεύρα και προκαλεί σημαντική βλάβη που μπορεί να οδηγήσει, επίσης, σε μόνιμη τύφλωση.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από κατάποση, μπορεί να εκδηλωθούν και ως γαστρεντερικός ερεθισμός, με ναυτία, εμετό και διάρροια, ή ως κόπωση του νευρικού συστήματος προκαλώντας πονοκέφαλο, ζαλάδα και αίσθημα μέθης. Πολλές φορές μπορεί να οδηγήσει σε πιο γρήγορη αναπνοή, χαμηλότερους καρδιακούς ρυθμούς, νεφρική δυσλειτουργία, απώλεια αισθήσεων, κώμα και θάνατο.

Όταν η μεθανόλη εισπνέεται μπορεί να προκαλέσει απευθείας ζαλάδα, ναυτία, πονοκέφαλο και εμετό. Αυτό ακολουθείτε ένα διάστημα χωρίς εμφανή συμπτώματα, κατά τη διάρκεια του οποίου αναπτύσσεται η μεταβολική οξέωση. Μετά εμφανίζονται οι επιπτώσεις του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων όρασης.

Κατά την επαφή με το δέρμα έχει τις ίδιες επιπτώσεις στον οργανισμό και τα ίδια προβλήματα όρασης. Η παρατεταμένη έκθεση του δέρματος στη μεθανόλη προκαλεί τριχόπτωση και ερεθισμό.

Μεθανόλη στα αντισηπτικά: Τα προϊόντα που πρέπει να αποφύγετε!

Τα αντισηπτικά που πρέπει να αποφύγετε

  • All-Clean Hand Sanitizer (NDC: 74589-002-01)
  • Esk Biochem Hand Sanitizer (NDC: 74589-007-01)
  • CleanCare NoGerm Advanced Hand Sanitizer 75% Alcohol (NDC: 74589-008-04)
  • Lavar 70 Gel Hand Sanitizer (NDC: 74589-006-01)
  • The Good Gel Antibacterial Gel Hand Sanitizer (NDC: 74589-010-10)
  • CleanCare NoGerm Advanced Hand Sanitizer 80% Alcohol (NDC: 74589-005-03)
  • CleanCare NoGerm Advanced Hand Sanitizer 75% Alcohol (NDC: 74589-009-01)
  • CleanCare NoGerm Advanced Hand Sanitizer 80% Alcohol (NDC: 74589-003-01)
  • Saniderm Advanced Hand Sanitizer (NDC: 74589-001-01)

Τα σχόλια για τη μεθανόλη, που έκανε ο Alexander Escamillo, εκπρόσωπος της εταιρείας, στο New York Times ήταν αρκετά προβληματικά, και ισχυρίστηκε ότι η Eskbiochem δεν έστειλε ποτέ αντισηπτικά για έλεγχο στην Αμερικάνικη υπηρεσία. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του, ένα άτομο που χαρακτήρισε ως «μεσάζων», καταχώρησε την εταιρεία και έστειλε τα δείγματα. Τόνισε μάλιστα ότι «δε θα έστελναν ποτέ τοξικά χημικά» και ότι σχεδιάζει να λάβει μέτρα εναντίον αυτού που το έκανε.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ανέφερε ότι «παρόλο που όλοι κινδυνεύουν αν χρησιμοποιούν τα αντισηπτικά στα οποία βρέθηκε η μεθανόλη, τα μικρά παιδιά που μπορεί να το καταπιούν κατά λάθος και οι ενήλικες που τα χρησιμοποιούν ως υποκατάστατο αλκοόλης, διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο