Μια τράπεζα στην Ευρώπη ήταν ο στόχος μιας τεράστιας επίθεσης άρνησης εξυπηρέτησης (DDoS) που έστειλε στο δίκτυο της μια πληθώρα αιτημάτων 809 εκατομμυρίων πακέτων ανά δευτερόλεπτο (PPS).

Η επίθεση μπορεί εύκολα να είναι υποψήφια ως η μεγαλύτερη επίθεση DDoS μέχρι σήμερα, παρά το γεγονός ότι δεν είναι επίθεση εύρους δεδομένων, με μόλις 418Gbps.

Η επίθεση DDoS διαφοροποιείται ανάλογα με τη μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε για να πέσει ο στόχος. Η ένταση των επιθέσεων μετράται σε bit ανά δευτερόλεπτο (BPS), σε πακέτα για δευτερόλεπτο (PPS) ή σε αιτήματα ανά δευτερόλεπτο (RPS).

Οι επιθέσεις BPS στοχεύουν στην εξάντληση του internet pipeline, το PPS κατευθύνεται σε συσκευές δικτύου ή εφαρμογές στο κέντρο δεδομένων/cloud και οι επιθέσεις RPS στοχεύουν έναν edge server που τρέχει μια web εφαρμογή.

Η επίθεση DDoS μετριάστηκε από την Akamai την Κυριακή 21 Ιουνίου. Η εταιρεία δεν αποκάλυψε την επωνυμία του θύματος, αναφέροντάς απλά ότι ήταν μια μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα.

Το συμβάν διήρκεσε για μικρό χρονικό διάστημα και αυξήθηκε σε ένταση μέσα σε λίγα λεπτά. Χρειάστηκαν δευτερόλεπτα για να φτάσει από τα κανονικά επίπεδα κυκλοφορίας στα 418 Gbps.

Πέρασαν περίπου δύο λεπτά έως ότου η πληθώρα των αιτημάτων να φτάσει στα 809 εκατομμύρια πακέτα ανά δευτερόλεπτο. Συνολικά, η επίθεση διήρκεσε λιγότερο από 10 λεπτά, λέει η Akamai σε μια ανάρτηση στο blog της σήμερα.

Ύποπτο για αυτήν τη επίθεση είναι ένα νέο botnet. Αυτό το συμπέρασμα βασίζεται στον υψηλό αριθμό διευθύνσεων IP οι οποίες εμπλέκονται στην επίθεση που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά. Το 96,2% από αυτές ήταν άγνωστες στην Akamai μέχρι τώρα.

Η Akamai λέει ότι κατά τη διάρκεια του συμβάντος, η πλατφόρμα κατέγραψε περισσότερες από 600 φορές από το κανονικό ποσό των διευθύνσεων IP που φαίνεται κανονικά για τον πελάτη.

Μεγαλύτερη επίθεση PPS DDoS

Η Akamai πιστεύει ότι αυτό είναι ένα νέο ρεκόρ στον τομέα των επιθέσεων με επίκεντρο το PPS. Σε σύγκριση με την προηγούμενη μεγαλύτερη επίθεση που καταγράφηκε από την πλατφόρμα, η οποία ήταν 385 εκατομμύρια PPS, αυτό το περιστατικό ήταν υπερδιπλάσιο.

“Αυτή η τελευταία επίθεση ήταν σαφώς βελτιστοποιημένη για να ξεπεράσει τα mitigation συστήματα  DDoS μέσω υψηλού φορτίου PPS”, αναφέρει η Akamai, προσθέτοντας ότι τα πακέτα που στάλθηκαν έφεραν payload μόλις 1 byte σε ένα συνολικό πακέτου των 29 μέσω των IPv4 headers, κρύβοντάς τα έτσι μεταξύ πολλών δισεκατομμυρίων peers.

Η μεγαλύτερη επίθεση BPS DDoS που έχει δημοσιευτεί μέχρι σήμερα έχει φτάσει στην εντυπωσιακή κλίμακα των 2,3 Tbps και ο μετριασμός της πραγματοποιήθηκε από την υπηρεσία AWS Shield της Amazon.

Πριν από την έκθεση της Akamai σήμερα, η Imperva κατέγραψε τη μεγαλύτερη δημοσίως γνωστή επίθεση PPS DDoS στις 30 Απριλίου 2019. Το peak ήταν κοντά στα 580 εκατομμύρια πακέτα ανά δευτερόλεπτο.