Η νέα πλατφόρμα social media Parler, θα γίνει το σπίτι πολλών συντηρητικών, καθώς όπως αναφέρουν, εκεί μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα.

Parler: Το νέο social media ελεύθερης έκφρασης … των συντηρητικών

Την προηγούμενη εβδομάδα οι Sens. Rand Paul, R-Ky., και Ted Cruz, R-Texas, ανακοίνωσαν στο Twitter ότι θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν αυτή την πλατφόρμα social media.

«Είμαι περήφανος που είμαι στην @parler_app – μια πλατφόρμα που ξέρει τι σημαίνει η ελεύθερη έκφραση – και είμαι ενθουσιασμένος που είμαι μέλος της,» είπε ο Cruz, ενώ ακολούθησαν και πολλοί άλλοι.

Η Parler ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2018, και χαρακτηρίστηκε ως μια «αμερόληπτη» πλατφόρμα social media που εστιάζει στην ελεύθερη έκφραση και αλληλεπίδραση των χρηστών. Τις τελευταίες μέρες, η πλατφόρμα έχει γίνει προορισμός πολλών συντηρητικών που έχουν κατακριθεί για τις απόψεις τους στις δημοφιλείς εφαρμογές όπως το Facebook και το Twitter.

Βέβαια, όπως συμβαίνει και με άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες, η ελεύθερη έκφραση έχει και περιορισμούς, αφού έχει αποκλείσει πολλούς χρήστες οι οποίοι κορόιδευαν τους συντηρητικούς. Συγκεκριμένα, έναν χρήστης δημοσίευσε σε tweet:

«Σχεδόν όλοι οι αριστεροί μου φίλοι μπήκαν στην εφαρμογή για να αναστατώσουν τους φίλους του κινήματος MAGA (Make America Great Again), και καθένας από αυτούς αποκλείστηκε σε λιγότερο από 24 ώρες, γιατί οι συντηρητικοί πραγματικά αγαπούν την ελεύθερη έκφραση

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Parler, John Matze, σε συνέντευξη που έδωσε στο CNBC την Τετάρτη, είπε ότι η εταιρεία τηρεί την υπόσχεσή της και θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την ελεύθερη έκφραση.

«Η γενική μας υπόθεση είναι ότι πιστεύουμε στο καλό των Αμερικάνων σαν σύνολο και ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να μπορούν να έχουν αυτές τις συζητήσεις. Στους ανθρώπους δεν αρέσει να τους λένε τι θα σκεφτούν, δε θέλουν πλέον να τους λένε τι θα πουν.»

Το Twitter, το Facebook και άλλα social media εξακολουθούν να βρίσκονται υπό την πίεση των ρεπουμπλικάνων για τις δημοσιεύσεις που πρέπει να διαγράφονται. Για χρόνια οι συντηρητικοί ισχυριζόντουσαν ότι τα social media τους φιμώνουν άδικα, παρόλο που πολλοί ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί απολαμβάνουν να έχουν μεγάλο ακροατήριο.

Τις τελευταίες εβδομάδες αυτή η πίεση έχει αυξηθεί κατακόρυφα, από όταν το Twitter επισήμανε πολλές δημοσιεύσεις του Donald Trump, ως παραπλανητικές. Μαζί με αυτό, και το Snapchat ανακοίνωσε ότι δε θα προωθεί πλέον το περιεχόμενο του προέδρου. Το μόνο που δεν ακολούθησε αυτή τη γραμμή ήταν το Facebook, το οποίο έχει έρθει αντιμέτωπο με μποϊκοτάζ διαφημίσεων.

Parler: Το νέο social media ελεύθερης έκφρασης … των συντηρητικών

Η Parler δεν είναι η πρώτη εναλλακτική πλατφόρμα που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την απογοήτευση των μεγάλων social media. Ο τρόπος λειτουργίας και αλληλεπίδρασης των χρηστών είναι παρόμοιος με το Twitter, και άλλων ιστότοπων microblogging. Δηλαδή, οι χρήστες μπορούν να κάνουν post και να παίρνουν like και σχόλια.

Κάποιοι από αυτούς που έγιναν μέλη στην πλατφόρμα, την περιέγραψαν σαν μια μορφή του Twitter για συντηρητικούς. Ο Rees Paz, που αυτοαποκαλείται κεντρο-αριστερός, έγραψε στο Twitter ότι όλοι οι χρήστες που του πρότεινε η εφαρμογή είναι συντηρητικοί, από τον γιό του Trump μέχρι τη Laura Loomer, μια ακτιβίστρια της συντηρητικής πλευράς που είχε αποκλειστεί από το Twitter.

Ωστόσο, ακόμα και κάποιοι από αυτούς βρίσκουν το νέο social media ελαττωματικό, το οποίο ενώ υπόσχεται επιπλέον να «μην κοινοποιήσει τα προσωπικά δεδομένα» των χρηστών, στην πολιτική απορρήτου του αναφέρει ότι «μπορεί να πάρει πληροφορίες όπως όνομα, email, username και φωτογραφία προφίλ».

Όσοι επιλέξουν να μπουν στο «influence network» της Parler, η εταιρεία ζητάει επιπλέον πληροφορίες όπως το SSN (Social Security Number) των χρηστών ή επαλήθευση του ΑΦΜ.

Ως αποτέλεσμα, πολλοί χρήστες απογοητεύτηκαν ενώ η Mindy Robinson έγραψε: «Όταν μου ζήτησε αντίγραφο του διπλώματος οδήγησης για τις βασικές λειτουργίες που έχει και το Twitter, κατάλαβα ότι κάτι πάει λάθος