Ολόκληρος ο πλανήτης αναμένει την κυκλοφορία του εμβολίου για τον κορωνοϊό, ενώ οι κλινικές δοκιμές έχουν ξεκινήσει σε πολλές χώρες του κόσμου. Κι ενώ η κυκλοφορία του δεν αναμένεται πριν το τέλος του 2020, η Ινδία ανακοίνωσε ότι πρόκειται να διαθέσει ένα δικό της εμβόλιο για τον COVID-19 στις 15 Αυγούστου, γνωστό ως Covaxin.

Το Council of Medical Research (ICMR), αναπτύσσει το εν λόγω εμβόλιο, σε συνεργασία με το Bharat Biotech International (BBIL). Όπως έγινε γνωστό, το ICMR ήδη έχει βρει ιατρικά κολέγια και νοσοκομεία όπου θα πραγματοποιηθούν γρήγορες κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο.

Τα 12 ινστιτούτα που έχουν επιλεγεί για την κλινική δοκιμή βρίσκονται στις περιοχές Νέο Δελχί, Rohtak, Patna, Belgaum, Nagpur, Gorakhpur, Visakhapatnam, Kattankulathur, Hyderabad, Arya Nagar, Kanpur, Goa και Bhubaneswar.

Το Covaxin αναπτύσσεται και κατασκευάζεται στην εγκατάσταση της BBIL στην κοιλάδα Genome στο Hyderabad. Πρόκειται για το πρώτο εμβόλιο που κατάφερε να πάρει την έγκριση του Γενικού Ελεγκτή Φαρμάκων της Ινδίας, ώστε να περάσει στη φάση της κλινικής δοκιμής σε ανθρώπους.

Προς το παρόν μόνο δύο κατασκευαστές στην Ινδία έχουν λάβει το πράσινο φως για να προχωρήσουν στη δημιουργία του εμβολίου. Ο δεύτερος κατασκευαστής είναι το Zydus Cadila Healthcare που εδρεύει στο Ahmedabad.

Ωστόσο το Covaxin της ICMR έχει εγείρει αρκετές ανησυχίες, αφού πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι η ανάπτυξη εμβολίου σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Συνήθως, η ανάπτυξη ενός εμβολίου απαιτεί πολύ χρόνο καθώς υπάρχουν πολλές φάσεις που εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία.

Όμως δεδομένης της έκτακτης ανάγκης λόγω της πανδημίας και του γεγονότος ότι η Ινδία βρίσκεται στην τέταρτη θέση στη λίστα με τα περισσότερα περιστατικά κορωνοϊού σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι λογικό η χώρα να βιάζεται να κυκλοφορήσει ένα εμβόλιο το συντομότερο δυνατό.