Ερευνητές του MIT,  ανέπτυξαν μια λαβή ρομπότ με την ικανότητα να χειρίζεται πολύ λεπτά αντικείμενα όπως σχοινιά και καλώδια, σύμφωνα με ανακοίνωση.

MIT: Κατασκευάζουν λαβή ρομπότ που θα μπορεί να ξεχωρίζει καλώδια!

Συγκεκριμένα, το νέο είδος ρομποτικής αναπτύσσεται στο Εργαστήριο Επιστήμης Υπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης (CSAIL) του πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, και όπως ανακοίνωσε το MIT, θα μπορεί να ξεχωρίζει τα καλώδια που έχουν μπλεχτεί.

Για πολλούς ανθρώπους μπορεί να είναι δύσκολο να διαχειρίζονται τα λεπτά εύκαμπτα αντικείμενα και κάτι ανάλογο μπορεί να είναι «σχεδόν απίθανο» για τα ρομπότ, είπε η Rachel Gordon, εκπρόσωπος του MIT, σε ένα email.

H βασική προσέγγιση για αυτή την τεχνολογία, ήταν τα ρομπότ να χρησιμοποιούν μια «σειρά αργών και σταδιακών κινήσεων», σε συνδυασμό με τα μηχανικά εξαρτήματα, για να χειρίζονται τα μικρά αντικείμενα.

Οι ερευνητές βέβαια, προτίμησαν να προσεγγίσουν το πρόβλημα από μια διαφορετική οπτική γωνία. Αποφάσισαν λοιπόν να κατασκευάζουν μια λαβή με δύο δάχτυλα, έτσι ώστε να μοιάζει περισσότερo με ανθρώπινο χέρι. Τα δάχτυλα αυτά είναι εξοπλισμένα με αισθητήρες αφής υψηλής ανάλυσης, γνωστούς και ως αισθητήρες «GelSight», που κατασκευάζονται από καουτσούκ, με ενσωματωμένες κάμερες, και τοποθετούνται στους κινητούς βραχίονες των ρομπότ. Το σύστημα έχει δύο χειριστήρια: το ένα ρυθμίζει τη δύναμη της λαβής, και το άλλο προσαρμόζει τη στάση της ώστε να κρατάει το καλώδιο.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του MIT, είναι δύσκολο για τα ρομπότ να χειρίζονται καλώδια γιατί το έργο αυτό απαιτεί απαλές κινήσεις και ολίσθηση, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να μην πέφτει το καλώδιο από τα δύο δάχτυλα. Στις δοκιμές, η λαβή μπορούσε να κάνει κάποια πράγματα, όπως το να βρει την άκρη του καλωδίου ακουστικών και να τα συνδέσει.

MIT: Κατασκευάζουν λαβή ρομπότ που θα μπορεί να ξεχωρίζει καλώδια!

Βέβαια, υπάρχει ακόμη αρκετή δουλειά για να μπορέσει το ρομπότ να είναι έτοιμο να χειριστεί όλα τα καλώδια USB, ενώ δυσκολεύτηκε να τραβήξει πίσω ένα καλώδιο όταν έφτασε στο τέλος ενός δακτύλου, που το αποδίδουν στην εξωτερική κυρτή επιφάνεια του GelSight. Τώρα οι ερευνητές του MIT εργάζονται για να προσαρμόσουν το σχήμα του αισθητήρα δακτύλου και να βελτιώσουν την απόδοση του ρομπότ.

Μια μέρα αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τα ρομπότ για την εκτέλεση οικιακών δουλειών όπως το άπλωμα των ρούχων, ή για πιο τεχνικούς σκοπούς όπως η διαμόρφωση καλωδίων.