Μια πρόσφατη ενημέρωση της εφαρμογής Adobe Lightroom, προκάλεσε την οριστική διαγραφή φωτογραφιών και προεπιλογών ορισμένων χρηστών iOS.

Adobe Lightroom: Ενημέρωση διέγραψε οριστικά φωτογραφίες χρηστών

Εκπρόσωπος της Adobe, επιβεβαίωσε τη διαγραφή στα φόρουμ σχολίων του Photoshop. Η Adobe διόρθωσε έκτοτε το πρόβλημα του Lightroom, αλλά δεν πρόλαβε να εμποδίσει την οργή πολλών απογοητευμένων χρηστών iOS.

Η ενημέρωση στην έκδοση 5.4 της εφαρμογής για iPhone και iPad κυκλοφόρησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Λίγες μέρες αργότερα, ο χρήστης Mohamad Alif Eqnur δημοσίευσε στα φόρουμ σχολίων του Photoshop ότι αναβάθμισε την εφαρμογή Adobe Lightroom και στη συνέχεια έχασε όλες τις φωτογραφίες και τις προκαθορισμένες επιλογές του. Άλλοι χρήστες απάντησαν λέγοντας ότι αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. 

«Όλες οι προεπιλογές και οι περισσότερες από τις 8000+ φωτογραφίες μου έχουν χαθεί από σήμερα – 08/18/20. Παρακαλώ βοηθήστε,» έγραψε ο χρήστης Karen Floyd.

Ο εκπρόσωπος της Adobe, Rikk Flohr, απάντησε λέγοντας ότι η Adοbe γνωρίζει για το σφάλμα και ότι μια νέα ενημέρωση Lightroom για iOS, 5.4.1, διόρθωσε το πρόβλημα. Ωστόσο, δεν είχε καλά νέα για τους χρήστες που είχαν ήδη χάσει φωτογραφίες τους. 

«Γνωρίζουμε ότι ορισμένοι χρήστες έχουν φωτογραφίες και προεπιλογές που δεν μπορούν να ανακτηθούν,»

έγραψε ο Flohr. «Ζητούμε συγνώμη από όλους τους πελάτες που έχουν επηρεαστεί από αυτό το ζήτημα

Ώστόσο, δεν είναι σαφές πόσοι χρήστες επηρεάστηκαν. Ο Flohr σημείωσε ότι το Lightroοm cloud και το Lightroom σε Android, το Lightroom desktop σε macOS και Windows, καθώς και το Lightroom Classic δεν επηρεάστηκαν. 

Adobe Lightroom: Ενημέρωση διέγραψε οριστικά φωτογραφίες χρηστών

«Rikk, καταλαβαίνουμε την ανακοίνωση, ωστόσο αυτό δεν λύνει το πρόβλημα,» έγραψε ο χρήστης Ewelina Wojtyczka σε απάντηση στον εκπρόσωπο της εταιρείας. «Πολλοί άνθρωποι έχασαν μήνες/χρόνια δουλειάς. Η συγγνώμη δεν θα το επαναφέρει.»

Η Adobe δεν έχει σχολιάσει περαιτέρω το σφάλμα εκτός της ανάρτησης του Flohr. Ορισμένοι χρήστες ότι είχαν δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας των φωτογραφιών τους ή τις είχαν αποθηκεύσει αλλού, και αυτό τους έσωσε. Παρόλο που η ευθύνη είναι ολοφάνερα της Adobe, ίσως η μεγάλη σημασία των πολλαπλών αντιγράφων είναι το σκληρό μάθημα που μπορούμε να πάρουμε από το ατυχές γεγονός του Lightroom iOS.