Ερευνητές του MIT ανέπτυξαν το RF-Diary, που παρακολουθεί τις κινήσεις και δραστηριότητες ενός ατόμου με ασύρματες ραδιοσυχνότητες.

Το σύστημα αυτό χρησιμοποιεί τις ραδιοσυχνότητες και ανιχνεύει την κίνηση και τις δραστηριότητες ενός ατόμου, σε οποιοδήποτε χώρο, χωρίς να χρειάζεται να το μαγνητοσκοπήσει. Η ομάδα από το Εργαστήριο Επιστήμης Υπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης (CSAIL) πιστεύει ότι το σύστημα θα μπορούσε να βοηθήσει τους φροντιστές να παρακολουθούν τα ευάλωτα άτομα, χωρίς να παραβιάζει το απόρρητό τους.

Το RF-Diary μπορεί να δημιουργήσει περιγραφές κειμένων για τις δραστηριότητες και τις αλληλεπιδράσεις ενός ατόμου με αντικείμενα. Έτσι, μπορεί να παρέχει ενημερώσεις σε όσους ζουν μακριά από το σπίτι, σχετικά με την καθημερινή ζωή ενός αγαπημένου προσώπου, κάτι που θα μπορούσε να τους δώσει ηρεμία για την ευημερία ενός γονέα.

Η ομάδα του CSAIL έχει ήδη χρησιμοποιήσει το σύστημα σε νοσοκομεία και βοήθησε στην παρακολούθηση ανθρώπων για ζητήματα όπως το Parkinson, την άνοια και τον COVID-19 . Οι ερευνητές έχουν βελτιώσει το σύστημα, το οποίο χρησιμοποιεί βαθιά μηχανική εκμάθηση και μπορεί να εντοπίσει δραστηριότητες, όπως ύπνο, ανάγνωση, μαγείρεμα και παρακολούθηση τηλεόρασης, καθώς και αντικείμενα όπως φορητούς υπολογιστές

. Το RF-Diary είναι ακριβές στην ταξινόμηση περισσότερων από 30 οικιακών δραστηριοτήτων, πάνω από το 90% του χρόνου, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Χρησιμοποιεί έναν χάρτη του χώρου διαβίωσης ενός ατόμου για να καθορίσει ποιες ενέργειες αναλαμβάνουν σε διαφορετικά μέρη του σπιτιού και ποια αντικείμενα χρησιμοποιούν για να το κάνουν.

Το RF-Diary του MIT παρακολουθεί κινήσεις μέσω ραδιοσυχνοτήτων!

Πέρα από την προστασία της ιδιωτικής ζωής και του απορρήτου, οι δοκιμές έδειξαν ότι το σύστημα του RF-Diary είναι πιο αποτελεσματικό στην παρακολούθηση των δραστηριοτήτων κάποιου σε σκοτεινές και «κρυφές» τοποθεσίες, από τα συστήματα που βασίζονται σε βίντεο. Ας μην ξεχνάμε ότι οι ραδιοσυχνότητες δεν χρειάζονται φως. Οι ερευνητές του MIT σκοπεύουν σύντομα να προσαρμόσουν το σύστημα για λειτουργία σε σπίτια και νοσοκομεία, με σκοπό να το πουλήσουν εμπορικά.