Στις 26 Αυγούστου, 244.813 ασθενείς ειδοποιήθηκαν ότι τα προσωπικά τους δεδομένα έχουν πιθανώς παραβιαστεί από μια επίθεση ransomware που πραγματοποιήθηκε εναντίον της Assured Imaging. Πρόκειται για έναν πάροχο κινητής ψηφιακής μαστογραφίας, που εδρεύει στην Αριζόνα.

Η επίθεση είχε σαν αποτέλεσμα την διαρροή δεδομένων. Παρόλο που δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα ποια είναι αυτά τα δεδομένα, ο εισβολέας θα μπορούσε να έχει πρόσβαση σε ονόματα ασθενών, στοιχεία επικοινωνίας, ιατρικό ιστορικό, αναγνωριστικά ασθενών, παρεχόμενες υπηρεσίες και άλλες ευαίσθητες πληροφορίες.

Οι δημιουργοί του Pysa ή Mespinoza ransomware ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση μερικές εβδομάδες αργότερα. Μάλιστα δημοσίευσαν μερικά από τα δεδομένα που φέρεται ότι έκλεψαν, σε μια προσπάθεια να αναγκάσουν την Assured Imaging να πληρώσει τα λύτρα.

Οι ασθενείς που επλήγησαν από την παραβίαση υπέβαλαν αγωγή στο Επαρχιακό Δικαστήριο των ΗΠΑ της Αριζόνα, το οποίο ισχυρίζεται ότι τα θύματα υπέστησαν ζημιές σε διάφορους τομείς.

Η αγωγή υποστηρίζει επίσης ότι η Assured Imaging αποθηκεύει δεδομένα ασθενών σε ένα σύστημα που είναι ευάλωτο σε κυβερνοεπιθέσεις και ότι η εισβολή ήταν αναμενόμενη. Ως αποτέλεσμα αυτών των αστοχιών ασφαλείας, τα δεδομένα ασθενών βρέθηκαν σε ευάλωτη θέση.

Τέλος, η αγωγή ισχυρίζεται ότι η Assured Imaging δεν συμμορφώθηκε με τις οδηγίες του FTC και τα ελάχιστα πρότυπα για την ασφάλεια δεδομένων, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής όλων των ενημερώσεων ασφαλείας, της εκπαίδευσης και της εποπτείας των υπαλλήλων σχετικά με τον σωστό χειρισμό εισερχόμενων email, της εφαρμογής πολιτικών και διαδικασιών για τον περιορισμό της πρόσβασης σε πληροφορίες για την υγεία των ασθενών και της αδυναμίας κρυπτογράφησης του ePHI, μεταξύ άλλων ισχυρισμών.

«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ότι ολόκληρα σύνολα κλεμμένων πληροφοριών έχουν διαρρεύσει στη μαύρη αγορά και υπάρχουν πολλά που δεν έχουν ακόμη διαρρεύσει στη μαύρη αγορά, πράγμα που σημαίνει ότι οι ασθενείς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εξαπάτησης και κλοπής ταυτότητας για πολλά χρόνια στο μέλλον» σύμφωνα με την αγωγή. «Έτσι, οι ασθενείς πρέπει να παρακολουθούν προσεκτικά τους οικονομικούς και ιατρικούς λογαριασμούς τους για πολλά ακόμη χρόνια».