Τα δεδομένα γίνονται όλο και πιο περιζήτητα όσο η καθημερινότητά μας ψηφιοποιείται περισσότερο. Οι τεχνολογικοί γίγαντες που μονοπωλούν τα δεδομένα είναι οι πιο ισχυρές εταιρείες στον κόσμο. Ωστόσο, παρά τη συντριπτική αξία των δεδομένων που ελέγχονται από αυτούς τους οργανισμούς, συχνά γίνονται ευάλωτα και παραβιάζονται από κακόβουλους παράγοντες. Ας δούμε τις πέντε μεγαλύτερες παραβιάσεις δεδομένων που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια.

Παραβίαση δεδομένων της Yahoo

Η Yahoo αντιμετώπισε τη μεγαλύτερη παραβίαση δεδoμένων στην ιστορία της το 2013. Ωστόσο, χρειάστηκαν άλλα τρία με τέσσερα χρόνια για να την ανακαλύψει. Ο αριθμός των χρηστών που επηρεάστηκε από την εν λόγω παραβίαση έφτασε τα 3 δισεκατομμύρια.

Παραβίαση δεδoμένων της First American Financial Corporation

Το 2019, ο Brian Krebs ανέφερε μία μαζική παραβίαση δεδομένων των οικονομικών αρχείων της δημοφιλούς ασφαλιστικής εταιρείας First American Financial Corporation. Περίπου 800 εκατομμύρια χρήστες επηρεάστηκαν από αυτό το περιστατικό.

Παραβίαση δεδομένων του Facebook

Το Facebook έχει αναφέρει αρκετές παραβιάσεις ασφαλείας στο παρελθόν. Ωστόσο, η παραβίαση δεδoμένων που ανέφερε η εταιρεία το 2019 ήταν τεράστια, καθώς επηρέασε 400 εκατομμύρια χρήστες της πλατφόρμας.

Παραβίαση δεδομένων της Marriott International

Στις 8 Σεπτεμβρίου 2018, ένα εργαλείο ασφαλείας επισήμανε μια ύποπτη απόπειρα πρόσβασης σε μια βάση δεδoμένων κρατήσεων επισκεπτών της Starwood που ανήκει στη Marriott. Η παραβίαση επηρέασε 500 εκατομμύρια αρχεία επισκεπτών.

Παραβίαση δεδoμένων της FriendFinder Networks Inc

Η FriendFinder Networks Inc αντιμετώπισε μία από τις μεγαλύτερες παραβιάσεις δεδομένων στην ιστορία της το 2016. 400 εκατομμύρια λογαριασμοί παραβιάστηκαν με την πλειονότητά τους να προέρχεται από το AdultFriendFinder.com.