Η Apple λέγεται ότι επιταχύνει τις προσπάθειες της για την δημιουργία της δικής της μηχανής αναζήτησης, που θα κυκλοφορήσει στα προϊόντα της. Οι αναφορές δείχνουν ότι η Apple κινείται γρήγορα για να αποφύγει να μπερδευτεί στην επερχόμενη αντιμονοπωλιακή δράση που θα αναληφθεί εναντίον της Google από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Υπάρχουν ήδη πρώιμα στοιχεία από το iOS 14, που λανσαρίστηκε τον περασμένο μήνα, όπου τα αποτελέσματα αναζήτησης της Apple εμφανίζονται όταν χρησιμοποιείτε το πλαίσιο αναζήτησης της αρχικής οθόνης της συσκευής. Η ουσία είναι, εάν η Apple μπορεί να το κάνει αυτό και να παράγει μια ολοκληρωμένη μηχανή αναζήτησης.

Φυσικά η Apple δεν έχει πει το παραμικρό για το συγκεκριμένο θέμα και ούτε θα πει αν δεν λανσαριστεί κάτι. Η έκθεση της FT υποδηλώνει ότι η πρόσληψη του John Giannandrea, πρώην επικεφαλή της μηχανής αναζήτησης της Google το 2018 θα μπορούσε να σημαίνει ότι η ανάπτυξη της μηχανής αναζήτησης έχει ξεκινήσει. Αυτό σημαίνει ότι η λειτουργικότητα του Siri θα μπορούσε να βελτιωθεί με την ανάλυση από ένα ειδικό εργαλείο αναζήτησης. Επισημαίνει επίσης τις επαναλαμβανόμενες διαφημίσεις θέσεων εργασίας για προγραμματιστές που σχετίζονται με τις μηχανές αναζήτησης. Επιπλέον, όσοι παρακολουθούν το Applebot, το πρόγραμμα ανίχνευσης ιστού της Apple, έχουν δηλώσει ότι ήταν πιο ενεργό τους τελευταίους μήνες, υποδηλώνοντας ότι έχει προχωρήσει από την απλή προβολή αποτελεσμάτων της Siri και του Spotlight.

Η Apple πληρώνεται επί του παρόντος από 8 δισεκατομμύρια έως 12 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο, από την Google, για να την έχει ως προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης στα προϊόντα της. Αυτό δεν έχει γίνει αντιληπτό από τους δικαστές που εμπλέκονται στην επικείμενη αντιμονοπωλιακή μάχη της Google με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, οι οποίοι χαρακτήρισαν τη συμφωνία ως παράδειγμα πρακτικής κατά του ανταγωνισμού και αποκλεισμού από την Google. Παρόλο που η Apple είναι ο δικαιούχος, όχι ο κατηγορούμενος, έχει επικριθεί για το ότι ενεργεί ως «σύμμαχος» της Google αφού αποδέχεται τους όρους της.

Παρόλο που ο αγώνας του DoJ στην Google είναι πιθανό να συνεχιστεί για χρόνια, η Apple γνωρίζει πολύ καλά ότι θα μπορούσε να χάσει όλα αυτά τα χρήματα που λαμβάνει αυτή την στιγμή από την Google. Επομένως, είναι λογικό ότι η εταιρεία επέλεξε να είναι ασφαλής και να προχωρήσει μόνη της.