Η NetMarketShare ανακοίνωσε την Κυριακή ότι σχεδιάζει να κλείσει το δημόσιο εργαλείο αναφοράς των public browser, το οποίο είναι διαθέσιμο για περισσότερα από 14 χρόνια.

Οι Net Applications, οι κάτοχοι του NetMarketShare, είναι ευρέως γνωστοί ως πάροχοι στατιστικών στοιχείων μεριδίου χρήσης των web browsers και των λειτουργικών συστημάτων. Σύμφωνα με την εταιρεία Net Applications, τα δεδομένα που παρέχονται από την NetMarketShare είναι η κύρια πηγή δεκάδων χιλιάδων άρθρων.

Ο ιστότοπος της NetMarketShare εξακολουθεί να είναι ενεργός, αλλά από την 1η Νοεμβρίου, η Net Application αναφέρει ότι “αποσύρει το NetMarketShare με την τρέχουσα μορφή του” και δεν θα κυκλοφορήσουν νέα μηνιαία στατιστικά.

Η NetMarketShare τερματίζει την υπηρεσία λόγω μιας πρόσφατης αλλαγής που πρότεινε η Google. Στο website της, η εταιρεία δήλωσε ότι η προτεινόμενη “User Agent Client Hints” της Google θα σπάσει την τεχνολογία ανίχνευσης συσκευών της NetMarketShare και θα προκαλέσει ανακρίβειες για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Νωρίτερα φέτος, η Google ανακοίνωσε ότι θέλει να παγώσει το User-Agent και να στραφεί στο Client Hints.

Η Google δήλωσε ότι η μεταφορά του Chrome σε ένα νέο σύστημα θα μειώσει την πολυπλοκότητα της ενημέρωσης των strings User-Agent και θα βελτιώσει το απόρρητο των χρηστών.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, το User Agent είναι ένα string που χρησιμοποιείται για την εύρεση πληροφοριών σχετικά με τον browser σας και το λειτουργικό σας σύστημα

για στατιστικούς σκοπούς. Όταν επισκέπτεστε έναν ιστότοπο, ένας browser αποστέλλει ένα User Agent string στον server του website που χρησιμοποιείται βασικά από τους online publishers για την αναγνώριση του ονόματος του browser, της έκδοσης και του λειτουργικού συστήματος.

Τα «User Agent strings» χρησιμοποιούνται επίσης από websites για την αναγνώριση πληροφοριών σχετικά με τους επισκέπτες τους και προσφέρουν εξατομικευμένη ή περιορισμένη εμπειρία σε ορισμένους web browsers.

Στην πρόταση της, η Google συνιστά την κατάργηση του “User Agent” καθώς τα strings αποτελούν κίνδυνο απορρήτου και χρησιμοποιούνται συνήθως από «fingerprinter scripts» για την παρακολούθηση χρηστών.

Αντί να δέχεται αυξανόμενα επίπεδα ανακρίβειας, η Net Applications αποφάσισε να αποσύρει το NetMarketShare στην τρέχουσα μορφή του.

Η Net Applications υποσχέθηκε ότι το NetMarketShare θα εμφανιστεί ξανά σε κάποιο σημείο με έμφαση στα «ecommerce trends» και τα επαληθεύσιμα δεδομένα χρήστη, αλλά προς το παρόν, δεν θα κυκλοφορήσουν νέα δεδομένα και στατιστικά στοιχεία – του Οκτωβρίου 2020 είναι τα τελευταία στατιστικά στοιχεία που κυκλοφόρησαν.

Πηγή πληροφοριών: bleepingcomputer.com