Είναι πραγματικά στενάχωρο ότι ο ουρανός έχει να μας προσφέρει τόσα υπέροχα θεάματα ενώ βρισκόμαστε κλεισμένοι στο σπίτι μας εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19. Απόψε ο ουρανός θα μας προσφέρει άλλο ένα υπέροχο θέαμα, τι θα είναι αυτό; Την Πέμπτη το βράδυ, το Φεγγάρι, ο Κρόνος και ο Δίας θα σχηματίσουν ένα τρίγωνο. Το ημισεληνοειδές φεγγάρι θα είναι ορατό στα νοτιοδυτικά μόλις ο ουρανός σκοτεινιάσει και οι άλλοι δύο πλανήτες θα εμφανιστούν λίγο αργότερα. Ο Δίας θα πρέπει να εμφανιστεί μετά το ηλιοβασίλεμα και ο Κρόνος λίγο αργότερα.

“Ο καλύτερος χρόνος για να δείτε το τρίγωνο είναι περίπου 30 λεπτά μετά το ηλιοβασίλεμα για περίπου δύο ώρες, ενώ το φεγγάρι και οι πλανήτες είναι αρκετά ψηλά στον ουρανό για να είναι όμορφα ορατοί”, λέει ο εκπαιδευτικός αστρονομίας και πρώην διευθυντής του πλανητάριου Jeffrey Hunt ο οποίος έχει περιγράψει αναλυτικά το γεγονός στον ιστότοπο του που ονομάζεται When the Curves Line Up.

Ο Hunt λέει ότι η θέα θα παραμείνει καλή για περίπου τεσσεράμισι ώρες μετά το ηλιοβασίλεμα. Ο Κρόνος εμφανίζεται λίγο αργότερα επειδή είναι λιγότερο φωτεινός από τον Δία λέει. Τα φωτεινότερα αστέρια εμφανίζονται στον ουρανό μετά το ηλιοβασίλεμα, ενώ τα λιγότερο φωτεινά αστέρια εμφανίζονται αργότερα.

Και δεν χρειάζεστε ειδικό εξοπλισμό. Ο Hunt λέει “ένα διοφθαλμικό ή μικρό τηλεσκόπιο, θα δείξει τους σεληνιακούς κρατήρες (και) τα φεγγάρια του Δία. Εάν το διοφθαλμικό διατηρηθεί σταθερό, είναι ορατά μερικά από τα μεγαλύτερα φεγγάρια του Δία. Το μικρό τηλεσκόπιο θα δείξει τα δαχτυλίδια του Κρόνου.”

Εάν χάσετε την παράσταση της Πέμπτης το βράδυ, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε περισσότερα θεάματα στον ουρανό τον Δεκέμβριο. Ο Hunt σημειώνει ότι θα γίνει άλλη μια ένωση του φεγγαριού και του Δία και του Κρόνου στις 16 Δεκεμβρίου, όταν οι πλανήτες θα είναι πιο κοντά μεταξύ τους.

Αυτό είναι μόλις πέντε ημέρες πριν από ένα πολυαναμενόμενο γεγονός που ονομάστηκε The Great Conjunction, το οποίο θα συμβεί στις 21 Δεκεμβρίου. Ο Hunt εξηγεί ότι όταν το φεγγάρι ή ένας πλανήτης έχει το ίδιο ουράνιο μήκος με ένα άλλο ουράνιο αντικείμενο, το ονομάζουμε conjunction. Ο Δίας περνάει τον Κρόνο σε conjunction κάθε 19,6 χρόνια, οπότε αυτό το event είναι πραγματικά σπάνιο, αλλά η εκδήλωση της 21ης ​​Δεκεμβρίου θα είναι το πιο κοντινό conjunction των δύο από το 1623.