Οι παγκόσμιες απώλειες από το κυβερνοέγκλημα ανέρχονται πλέον σε πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, σύμφωνα με νέα έκθεση που κυκλοφόρησε χθες η McAfee σε συνεργασία με το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS). Σύμφωνα με την έκθεση, το κόστος του κυβερνοεγκλήματος στην παγκόσμια οικονομία αγγίζει πάνω από το 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Επιπλέον, μία έρευνα του 2018 είχε καταγράψει τις αντίστοιχες παγκόσμιες απώλειες που ήταν πάνω από 50% χαμηλότερες, αγγίζοντας περίπου τα 600 δισεκατομμύρια δολάρια.

Όπως αναφέρει το Infosecurity Magazine, η McAfee ανέθεσε στον ανεξάρτητο ειδικό στον τομέα της έρευνας αγοράς τεχνολογίας Vanson Bourne την έρευνα στην οποία βασίζεται η έκθεση. Από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 2020, οι ερευνητές πήραν συνέντευξη από 1.500 υπεύθυνους λήψης αποφάσεων πληροφορικής και επιχειρήσεων. Οι ερωτηθέντες βρίσκονται σε διάφορες χώρες του κόσμου συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας (200), του Καναδά (200), της Γαλλίας (200), της Γερμανίας (200), της Ιαπωνίας (200), του Ηνωμένου Βασιλείου (200) και των ΗΠΑ (300).

Η έκθεση εστιάζει όχι μόνο στο σημαντικό οικονομικό κόστος που επιφέρει το κυβερνοέγκλημα στην παγκόσμια κοινότητα, αλλά και στον ευρύτερο αντίκτυπό του σε τομείς όπως η απόδοση και η φήμη μιας εταιρείας. Το 92% των εταιρειών που ρωτήθηκαν ανέφερε ότι βιώνει σημαντικές επιπτώσεις από το κυβερνοέγκλημα, σημειώνοντας μεγάλες οικονομικές απώλειες.

Επιπλέον, πάνω από το 33% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ο χρόνος διακοπής που προκλήθηκε από περιστατικά IT, του κόστισε από 100.000 έως 500.000$. Το μέσο κόστος για τους οργανισμούς

από το μεγαλύτερο χρόνο διακοπής λειτουργίας τους το 2019 ανερχόταν στα 762.231$. Επίσης, το 26% δήλωσε ότι ο χρόνος διακοπής που προκλήθηκε από το κυβερνοέγκλημα στα συστήματα και τις υπηρεσίες του κατέστρεψε την φήμη του. Ο χρόνος διακοπής μείωσε επίσης την αποδοτικότητα, με τους οργανισμούς να χάνουν κατά μέσο όρο εννέα ώρες εργασίας την εβδομάδα.

Ο Steve Grobman, SVP και CTO στη McAfee, ανέφερε ότι η σοβαρότητα και η συχνότητα των κυβερνοεπιθέσεων σε επιχειρήσεις συνεχίζει να αυξάνεται καθώς εξελίσσονται οι τεχνικές, οι νέες τεχνολογίες διευρύνουν την επιφάνεια της απειλής και η φύση της εργασίας επεκτείνεται σε οικιακά και απομακρυσμένα περιβάλλοντα. Πρόσθεσε ακόμη πως ενώ η βιομηχανία και οι κυβερνήσεις γνωρίζουν τις οικονομικές και εθνικές επιπτώσεις των κυβερνοεπιθέσεων, ο μη προγραμματισμένος χρόνος διακοπής λειτουργίας, το κόστος διερεύνησης παραβιάσεων και η διαταραχή της παραγωγικότητας δεν μπορούν να εκτιμηθούν.

Ο Grobman εντόπισε την ανάγκη για μεγαλύτερη κατανόηση του συνολικού αντίκτυπου του κυβερνο-κινδύνου, επισημαίνοντας ότι πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή αποτελεσματικά σχέδια για την αντιμετώπιση και την πρόληψη των κυβερνοεπιθέσεων.