Τέσσερις Κινέζοι υπήκοοι καταδικάστηκαν την περασμένη εβδομάδα επειδή συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα που εμφύτευε malware σε συσκευές που πωλούνταν από την κινεζική εταιρεία κατασκευής smartphone Gionee.

Τέσσερις Κινέζοι φύτευαν malware σε 20 εκατομμύρια smartphone Gionee

Το σχέδιο περιελάμβανε τον Xu Li, τον νόμιμο εκπρόσωπο της Shenzhen Zhipu Technology, μια θυγατρική της Gionee που έχει αναλάβει την πώληση των τηλεφώνων της εταιρείας και τους Zhu Ying, Jia Zhengqiang και Pan Qi, αναπληρωτή γενικού διευθυντή και μηχανικών λογισμικού για την εταιρεία λογισμικού Beijing Baice.

Σύμφωνα με τα έγγραφα δικαστηρίου που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα από τις κινεζικές αρχές, οι δύο εταιρείες υπέγραψαν κρυφή συμφωνία στα τέλη του 2018 για τη δημιουργία ενός ισχυρού κιτ ανάπτυξης λογισμικού (SDK) που θα επέτρεπε στα δύο μέρη να πάρουν τον έλεγχο των smartphone Gionee μετά την πώληση τους σε πελάτες.

Το SDK εισήχθη στα smartphone Gionee από την Shenzhen Zhipu Technology με τη μορφή ενημέρωσης στο Story Lock Screen, μια εφαρμογή κλειδώματος οθόνης που ήταν προεγκατεστημένη στις συσκευές Gionee.

Ωστόσο, οι Κινέζοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το SDK ενήργησε κακόβουλα και μετέτρεψε τις μολυσμένες συσκευές σε ρομπότ, επιτρέποντας στις δύο εταιρείες να ελέγχουν τα τηλέφωνα των πελατών. Οι δύο εταιρείες χρησιμοποίησαν το SDK για την προβολή διαφημίσεων

μέσω της λεγόμενης λειτουργίας “live pulling”.

Σύμφωνα με τα έγγραφα του δικαστηρίου, μεταξύ του Δεκεμβρίου 2018 και του Οκτωβρίου 2019, περισσότερες από 20 εκατομμύρια συσκευές Gionee σε όλο τον κόσμο έλαβαν περισσότερες από 2,88 δισεκατομμύρια διαφημίσεις. Οι δύο εταιρείες κέρδισαν περισσότερα από 27,85 εκατομμύρια κινεζικά γιουάν (4,26 εκατομμύρια δολάρια).

Ολόκληρο το σχέδιο φαίνεται να κατάρρευσε μετά από ένα ύποπτο σφάλμα που άρχισε να αποκλείει την πρόσβαση σε ορισμένα τηλέφωνα της Gionee, γεγονός που οδήγησε το προσωπικό υποστήριξης της μητρικής εταιρείας στο να ξεκινήσει έρευνα, το οποίο στη συνέχεια οδήγησε στην ενημέρωση των κινεζικών αρχών.

Οι τέσσερις ύποπτοι συνελήφθησαν τον Νοέμβριο του 2019. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των τοπικών μέσων ενημέρωσης δεν αμφισβήτησαν τα ευρήματα των ανακριτών και ομολόγησαν την ενοχή τους για να λάβουν μειωμένες ποινές.

Και οι τέσσερις τιμωρήθηκαν με φυλάκιση από 3 έως 3,5 χρόνια και πρόστιμα 200.000 κινεζικών γιουάν (30.500 $). Η Shenzhen Zhipu Technology έλαβε επίσης ξεχωριστό πρόστιμο 400.000 κινεζικών γιουάν (61.000 $).