Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) που είναι υπεύθυνος για την έγκριση εμβολίων COVID-19, δήλωσε χθες ότι υπέστη hacking επίθεση. Σε μια ανακοίνωση δύο παραγράφων που δημοσιεύτηκε στο site του, ο οργανισμός αποκάλυψε το περιστατικό ασφαλείας, επισημαίνοντας ωστόσο πως δεν μπορούσε να αποκαλύψει περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με την επίθεση, καθώς διεξάγεται επί του παρόντος έρευνα για την εξιχνίαση του συμβάντος.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων βρίσκεται στη διαδικασία εξέτασης αιτήσεων για δύο εμβόλια COVID-19 – ένα από την Moderna, και ένα που αναπτύχθηκε σε συνεργασία μεταξύ της BioNTech και της Pfizer.

Όπως αναφέρει το ZDNet, ένας εκπρόσωπος του οργανισμού που ρωτήθηκε για την hacking επίθεση, αρνήθηκε να παραθέσει κάποιο σχόλιο. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος ρωτήθηκε εάν η επίθεση στόχευε στη διαδικασία έγκρισης των εμβολίων ή αν ήταν μια επίθεση με οικονομικά κίνητρα όπως το ransomware.

Η είδηση της επίθεσης εκτιμάται ότι μπορεί να αποτελέσει «αντικείμενο εκμετάλλευσης», με στόχο την κερδοσκοπία, μεταξύ εμπειρογνωμόνων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, σχετικά με τα πραγματικά κίνητρα της επίθεσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τους τελευταίους μήνες, πολλές εταιρείες που εργάζονται πάνω στην έρευνα και την ανάπτυξη εμβολίων για τον COVID-19 έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των χάκερς, και ιδιαίτερα των κρατικών χρηματοδοτούμενων ομάδων. Ανάμεσα σε αυτές συγκαταλέγονται οι ακόλουθες: Johnson & Johnson, Novavax, Genexine, Shin Poong Pharmaceutical, Celltrion, AstraZeneca, Moderna και Gilead

, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters και η εφημερίδα της Wall Street.

Επιπλέον, η Microsoft δήλωσε τον Νοέμβριο ότι εντόπισε τρεις κρατικές hacking ομάδες, οι οποίες στοχεύουν επτά εταιρείες που εργάζονται για την ανάπτυξη εμβολίων COVID-19. Οι κυριότερες από αυτές είναι η ρωσική APT ομάδα «Fancy Bear», η hacking συμμορία της Βόρειας Κορέας «Lazarus» και η «Cerium».

Μιλώντας στο Aspen Cyber Summit την προηγούμενη εβδομάδα, η Marene Allison, διευθύντρια ασφαλείας της Johnson & Johnson, δήλωσε ότι εταιρείες όπως ο εργοδότης της παρατηρούν κυβερνοεπιθέσεις, πίσω από τις οποίες βρίσκονται κρατικοί χάκερς, «κάθε λεπτό της μέρας».

Η IBM ανέφερε επίσης την προηγούμενη εβδομάδα ότι χάκερς προσπάθησαν να παραβιάσουν εταιρείες που εργάζονται στην «ψυχρή αλυσίδα» μεταφοράς εμβολίων COVID-19.

Τέλος, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανέφερε ότι θα παράσχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το hack όταν μάθει περισσότερα.