Ένα κβάζαρ (quasar) ανακαλύφθηκε σε μια σκοτεινή γωνία του διαστήματος – πάνω από 13,03 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά – και περιέχει μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα 1,6 δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τον ήλιο.

Το κβάζαρ (quasar) που ονομάστηκε J0313-1806, προέρχεται από μια εποχή που το σύμπαν ήταν μόλις 670 εκατομμυρίων χρονών. Το J0313-1806 αποκτά το ρεκόρ της πρώτης μαύρης τρύπας, εκθρονίζοντας την προηγούμενη μαύρη τρύπα J1342+0928, η οποία ανακαλύφθηκε το 2017 και υπήρχε όταν το σύμπαν ήταν μόλις 690 εκατομμυρίων χρόνων.

Η ανακάλυψη, η οποία ανακοινώθηκε κατά την 237η Συνάντηση της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας την Τρίτη, ρίχνει φως στο περιβάλλον του αρχαίου σύμπαντος. Όμως, όπως είναι λογικό η ανακάλυψη δημιουργεί μια σειρά από ερωτήσεις.

Τα κβάζαρ (quasar) είναι εξαιρετικά φωτεινά αντικείμενα – τα πιο φωτεινά στον κόσμο. Βρίσκονται στο κέντρο των γαλαξιών, αλλά στο δικό τους κέντρο βρίσκεται μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα, εκατομμύρια έως δισεκατομμύρια φορές πιο μεγάλη από τον ήλιο. Η έντονη βαρύτητα που περιβάλλει τη μαύρη τρύπα συγκεντρώνει αέριο και σκόνη και ενδεχομένως ακόμη και να χωρίζει αστέρια, αφήνοντας ένα ίχνος από συντρίμμια σε ένα δίσκο που τον περιβάλλει. Τα συντρίμμια κινούνται με απίστευτη ταχύτητα και εκτοξεύουν ακραίες ποσότητες ενέργειας, τις οποίες οι παρατηρητές στη Γη μπορούν να δουν ως έντονο φως.

Το J0313-1806, για παράδειγμα, λάμπει 1.000 φορές πιο πολύ από ολόκληρο τον Γαλαξία.

Οι αστρονόμοι μπόρεσαν να εντοπίσουν το κβάζαρ (quasar) χρησιμοποιώντας μερικά επίγεια παρατηρητήρια, όπως το Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) στη Χιλή, το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο στον κόσμο και δύο παρατηρητήρια στο Mauna Kea στη Χαβάη. Οι παρατηρήσεις έδωσαν τη δυνατότητα στους ερευνητές να επιβεβαιώσουν την απόσταση με μεγάλη ακρίβεια και να εξετάσουν ορισμένες από τις ιδιότητες

της υπερμεγέθης μαύρης τρύπας στο κέντρο του κβάζαρ (quasar).

Οι υπολογισμοί τους κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μάζα της μαύρης τρύπας είναι περίπου 1,6 δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από αυτήν του ήλιου. Αλλά αυτό δημιουργεί ένα πρόβλημα. Επειδή η μαύρη τρύπα δεν μπορεί να είναι παλαιότερη των 670 εκατομμυρίων ετών, οι παραδοσιακές θεωρίες της ανάπτυξης της μαύρης τρύπας δεν μπορούν να εξηγήσουν το μέγεθος της σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Η τρέχουσα κατανόηση μας για το σχηματισμό μαύρων τρυπών περιλαμβάνει αστέρια που καταρρέουν, αλλά οι ερευνητές λένε ότι αυτό δεν θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί η μαύρη τρύπα του J0313-1806 είναι τόσο μεγάλη.

Αυτό το σενάριο υποδηλώνει ότι δεν είναι ένα αστέρι που καταρρέει σε μια μαύρη τρύπα, αλλά αντίθετα τεράστιες ποσότητες κρύου αερίου υδρογόνου σε ένα σύννεφο. Η θεωρία της άμεσης κατάρρευσης είναι ένας από τους τρόπους για να εξηγήσουμε γιατί οι αστρονόμοι βρίσκουν τέτοιες τεράστιες μαύρες τρύπες στο σύμπαν, αλλά δεν είναι το μόνο σημαντικό εύρημα για την ομάδα.

Η ομάδα εικάζει επίσης ότι η υπερμεγέθη μαύρη τρύπα καταβροχθίζει το ισοδύναμο με 25 ήλιους κάθε χρόνο – πράγμα που σημαίνει ότι εξακολουθεί να αυξάνεται.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, το οποίο πρόκειται να ξεκινήσει την διαδρομή του στις 31 Οκτωβρίου, θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να ανοίξουν ένα άλλο παράθυρο στο σύμπαν, αποκαλύπτοντας πώς εμφανίζονται αυτά τα υπερμεγέθη θηρία.

Πηγή πληροφοριών: cnet.com