Ένας από τους πλέον δημοφιλής σχολιαστές του Twitter, ο Douglass Mackey, περισσότερο γνωστός ως Ricky Vaughn, συνελήφθη την Τετάρτη με κατηγορίες για παρεμβάσεις στις εκλογές και παραπληροφόρηση των ψηφοφόρων το 2016.

Ο Mackey κατηγορείται για συνωμοσία με άλλους “για τη διάδοση παραπληροφόρησης με σκοπό να στερήσει από τα άτομα το συνταγματικό τους δικαίωμα ψήφου”, σύμφωνα με την πρόσφατη καταγγελία.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλει νόμους κατά των εκλογικών παρεμβάσεων. Οι ψευδείς ισχυρισμοί σχετικά με τις εκλογές στο Διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα, με μεγάλες πλατφόρμες, όπως το Facebook και το Twitter, να προσπαθούν να περιορίσουν τη διάδοσή τους.

Ωστόσο, υπάρχουν λίγα παραδείγματα δημοσιεύσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έχουν χρησιμοποιηθεί ως βάση για τέτοιου είδους ποινικές κατηγορίες.

“Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο σχετικά με πληροφορίες σε λογαριασμούς κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης”, δήλωσε ο Chip Stewart, καθηγητής δημοσιογραφίας στο Texas Christian University που ειδικεύεται στη νομοθεσία των μέσων ενημέρωσης και στην τεχνολογία επικοινωνίας.

Μετά από μια αρχική εμφάνιση σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στο West Palm Beach της Φλόριντα, ο Mackey αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 50.000 $. Ο δικηγόρος του Mackey αρνήθηκε να σχολιάσει.

Εκτός από την παραπληροφόρηση στις εκλογές, ο Mackey ήταν μια πολύ γνωστή φιγούρα στο δεξιό κίνημα. Καθώς το Twitter είχε διαγράψει το λογαριασμό του για «στοχευμένη παρενόχληση» το 2016, ο Mackey άνοιξε αρκετούς νέους λογαριασμούς στη πλατφόρμα

για να αποφύγει τις συνεχιζόμενες απαγορεύσεις. Η πραγματική του ταυτότητα αποκαλύφθηκε από την HuffPost το 2018.

Ο Mackey είναι μεταξύ των 150 κορυφαίων επιρροών των προεδρικών εκλογών του 2016.

Τώρα κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε το Twitter για να παραπλανήσει τους ψηφοφόρους.

Σύμφωνα με τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς, συμμετείχε σε πολλά ομαδικά άμεσα μηνύματα, συμπεριλαμβανομένου ενός με το όνομα “War Room“, όπου δεκάδες άνθρωποι μοιράζονταν ιδέες για το πώς μπορούν να επηρεάσουν τις εκλογές. Στις ομαδικές συνομιλίες, ο Mackey και άλλοι δημιούργησαν και διέδωσαν ψεύτικα hashtags και memes για να παραπληροφορήσουν τους ψηφοφόρους.

Τον Σεπτέμβριο του 2016, οι ομάδες του Mackey στράφηκαν στη δημιουργία memes που παραπλανούσαν τους πιθανούς ψηφοφόρους σχετικά με το πώς θα μπορούσαν να ψηφίσουν. Ορισμένα memes ισχυρίστηκαν ψευδώς ότι οι υποστηρικτές μπορούσαν να ψηφίσουν με δημοσίευση στο Facebook ή στο Twitter ή μέσω μηνυμάτων κειμένου. Σύμφωνα με την καταγγελία, 4.900 μοναδικοί τηλεφωνικοί αριθμοί έστειλαν τις ψήφους τους στον αριθμό που δόθηκε.

Ο Mackey συνελήφθη στο West Palm Beach της Φλόριντα και θα εμφανιστεί στο δικαστήριο μέσω τηλεδιάσκεψης.