Αγωγές εναντίον της Robinhood, έχουν καταθέσει μέτοχοι της GameStop, αφότου η εφαρμογή διαπραγμάτευσης μετοχών μπλόκαρε τις αγορές μετοχών τόσο της GameStop όσο και άλλων εταιρειών, που ευνοούνται από την κοινότητα WallStreetBets της Reddit.

Η αγωγή ισχυρίζεται ότι η Robinhood παραβίασε τη συμφωνία πελατών της, όταν απέτυχε να αποκαλύψει ότι «θα αφαιρέσει τυχαία ένα κερδοφόρο απόθεμα από την πλατφόρμα της». Ισχυρίζεται ότι η εξήγηση της Robinhood για την απόφαση ήταν ανεπαρκής και ότι η εταιρεία έφερε σε μειονεκτική θέση τους ενάγοντες, μπλοκάροντάς τους από συναλλαγές που ήταν προσβάσιμες σε άλλες πλατφόρμες.

Επιπλέον, σύμφωνα με την αγωγή, η Robinhοod δεν εκτέλεσε εντολές που έδωσαν οι πελάτες της ακόμη και πριν απαγορεύσει τις συναλλαγές σε συγκεκριμένα αποθέματα, συμπεριλαμβανομένου του GameStop ($ GME). Οι χρήστες του WallStreetBets παραπονέθηκαν ότι η Robinhood, ακύρωσε ορισμένες παραγγελίες ή εντολές, που ζητούν από την πλατφόρμα να πραγματοποιεί συγκεκριμένες συναλλαγές αυτόματα, όταν ένα απόθεμα φτάσει σε καθορισμένη τιμή. Παρόλο που η Robinhood δέχτηκε αυτές τις παραγγελίες ώρες πριν από τους περιορισμούς, δεν προχώρησε σε πραγματοποίησής τους.

Οι μέτοχοι, δήλωσαν ακόμα ότι η Robinhood δεν ήταν έμπιστη και ότι δεν ενημέρωνε τους πελάτες «έγκαιρα» για τις δραστικές αλλαγές που πραγματοποίησε την Πέμπτη. Επίσης δήλωσαν ότι η κίνησή της οδήγησε σε  «απώλειες και ζημιές που δεν θα είχαν συμβεί.»

Ο ενάγων ονομάζεται Brendon Nelson και η αγωγή έχει κατατεθεί για λογαριασμό όλων των πελατών της Robinhood στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μία δημοσίευση στη WallStreetBets καλεί ανοιχτά όσους επηρεάζονται από την απόφαση της Robinhood να συμμετέχουν στην αγωγή. «Σχολιάστε εδώ αν έχετε μετοχές στη GME που πραγματοποιήθηκαν στη Robinhood σήμερα», έγραψε ο χρήστης Shrubber. «Ας δείξουμε σε αυτούς τους τύπους ότι το σύστημα

δεν μπορεί να τα βάλει μαζί μας!»

Αναφερόμενη στην ακραία αστάθεια της αγοράς, η Robinhood ισχυρίστηκε σε μια ανάρτηση ότι εμπόδισε τους χρήστες να αγοράσουν μετοχές από περισσότερες από δώδεκα εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των GameStop, AMC Entertainment, Bed Bath and Beyond, και της American Airlines.

Η αναταραχή για την απόφαση της Robinhood να εμποδίσει τους χρήστες της να αγοράσουν αυτά τα αποθέματα, έχει επεκταθεί ​πέρα από το Reddit και τώρα εμπλέκονται και μέλη του Κογκρέσου στην υπόθεση.

«Αυτό είναι απαράδεκτο. Πρέπει να μάθουμε περισσότερα σχετικά με την απόφαση του @ RobinhoodApp να αποκλείσει τους επενδυτές λιανικής από την αγορά μετοχών, ενώ τα hedge funds είναι ελεύθερα να ανταλλάσσουν το απόθεμα όπως το κρίνουν κατάλληλο», ανέφερε την Πέμπτη η Alexandria Ocasio-Cortez. «Ως μέλος της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών, θα υποστήριζα μια ακρόαση, εάν χρειαστεί.»

Η Robinhood Markets, Inc. είναι μια αμερικανική εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2013 και έχει την έδρα της στο Menlo Park της Καλιφόρνια.