Η Maybank εξέδωσε μια προειδοποίηση στους χρήστες της σχετικά με ένα ψεύτικο website Maybank2u που χρησιμοποιείται από χάκερ για επιθέσεις ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing).

Σε μια δήλωση στο website της, η τράπεζα είπε ότι οι χρήστες δελεάζονται να μεταβούν στον ψεύτικο ιστότοπο μέσω μιας διαφημιστικής ανάρτησης που έγινε στο Facebook που υπόσχεται διάφορα δώρα στους χρήστες.

Η ανάρτηση δίνει εντολή στους χρήστες να κάνουν κλικ σε ένα link που θα τους κατευθύνει στον πλαστό ιστότοπο, απαιτώντας τους να εισάγουν το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασής τους, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τους απατεώνες για να αποκτήσουν πρόσβαση στους λογαριασμούς τους.

Η Maybank κάλεσε τους χρήστες να πληκτρολογούν τη διεύθυνση – maybank2u.com.my – απευθείας στο πρόγραμμα περιήγησης τους αντί να κάνουν κλικ σε links που παρέχονται από άλλους.

Υπενθύμισε επίσης στους χρήστες να μην ξεγελαστούν από τις «προωθήσεις», ειδικά όταν είναι πολύ καλές για να είναι αληθινές, καθώς χρησιμοποιούνται συνήθως από χάκερ για να εξαπατήσουν τους ανθρώπους να επισκεφθούν ένα ψεύτικο website.

Αντ ‘αυτού ενθάρρυνε τους χρήστες να επισκεφθούν τις επίσημες διαδικτυακές πλατφόρμες

για λεπτομέρειες σχετικά με τις τρέχουσες καμπάνιες.

Ο ψεύτικος ιστότοπος Maybank2u – ο οποίος υποσχέθηκε στους χρήστες ότι θα έχουν την ευκαιρία να κερδίσουν ένα νέο κινητό τηλέφωνο ως μέρος της “εκατοστής της επετείου”- γνωστοποιήθηκε από τον χρήστη του Twitter @rejaie.

Η ανάρτηση του, η οποία προειδοποίησε τους χρήστες για την απάτη, έλαβε περισσότερα από 20.000 retweets και 7.900 likes.

Η Maybank προέτρεψε τους χρήστες που είχαν αποκαλύψει ακούσια τα στοιχεία σύνδεσής τους στον ψεύτικο ιστότοπο να επικοινωνήσουν αμέσως με την εξυπηρέτηση πελατών της.

Εκτός από τους ψεύτικους τραπεζικούς ιστότοπους, οι διαδικτυακοί απατεώνες προσπάθησαν επίσης να δελεάσουν τα θύματα δημιουργώντας ψεύτικες εφαρμογές που φέρουν το λογότυπο της Bank Negara Malaysia και στοχεύουν τους αιτούντες του i-Sinar με εφαρμογές που υπόσχονται να τους βοηθήσουν στις εφαρμογές τους.

Πηγή πληροφοριών: thestar.com.my