Η Google ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι κυκλοφόρησε το προϊόν News Showcase στο Ηνωμένο Βασίλειο, πράγμα που σημαίνει ότι η εταιρεία για πρώτη φορά θα πληρώνει για τις ειδήσεις που αναδημοσιεύει.

Η εταιρεία υπέγραψε συμφωνία με 120 βρετανικές ειδησεογραφικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Financial Times και του Reuters, στις οποίες θα καταβληθεί τέλος αδειοδότησης για την παραγωγή αποσπασμάτων ειδήσεων που εμφανίζονται στο Google News Showcase. Οι αναφορές δείχνουν ότι οι publishers θα λαμβάνουν εκατομμύρια δολάρια ετησίως από την Google.

Η λειτουργία θα βρίσκεται στην εφαρμογή Google News για κινητά και στο Google Discover, το οποίο είναι ένα feed που επιμελείται η Google σε κινητές συσκευές που περιέχει άρθρα και βίντεο.

Όταν οι χρήστες κάνουν κλικ στα αποσπάσματα στην εφαρμογή Google News ή στο Google Discover, θα μεταφέρονται στο πλήρες άρθρο στον ιστότοπο του publisher.

“Το Google News Showcase, το νέο προϊόν για ειδήσεις, θα ξεκινήσει να κυκλοφορεί με τοπικούς, εθνικούς και ανεξάρτητους publishers στο Ηνωμένο Βασίλειο“, δήλωσε ο Ronan Harris, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στην Google UK, σε ένα blog την Τετάρτη.

“Ως μέρος των συμφωνιών αδειοδότησης με publishers, παρουσιάζουμε επίσης τη δυνατότητα στους αναγνώστες

να έχουν πρόσβαση σε επιλεγμένο περιεχόμενο paywall. Αυτή η δυνατότητα θα δώσει στους αναγνώστες την ευκαιρία να διαβάσουν περισσότερο περιεχόμενο του publisher – από ό, τι θα είχαν πρόσβαση σε διαφορετική περίπτωση – επιτρέποντας στους publishers να ενθαρρύνουν τους αναγνώστες να γίνουν συνδρομητές.”

Σε όλο τον κόσμο, η Google έχει πείσει 450 ειδησεογραφικά να παράγουν περιεχόμενο για το Google News Showcase.

Επίσης, η λειτουργία κυκλοφόρησε στην Αυστραλία, τη Γερμανία, τη Βραζιλία, τον Καναδά, τη Γαλλία, την Ιαπωνία και την Αργεντινή. Η Google είπε ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη σε πολλές άλλες χώρες.

Τεχνολογικές γιγαντιαίες εταιρείες όπως το Facebook και η Google δέχονται αυξανόμενη πίεση να πληρώσουν εταιρείες πολυμέσων για το περιεχόμενό τους. Τον περασμένο Οκτώβριο, η Google δήλωσε ότι θα πληρώσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε publishers για ειδήσεις τα επόμενα τρία χρόνια.

Πηγή πληροφοριών: cnbc.com