Επιστήμονες ανέπτυξαν ένα μικρό, μαλακό έμπλαστρο που μπορεί να τοποθετηθεί στο δέρμα των ανθρώπων και να συγκεντρώσει διάφορες πληροφορίες σχετικά με το σώμα τους. Το έμπλαστρο αν και έχει μόλις το μέγεθος ενός γραμματοσήμου, είναι σε θέση να παρέχει πληροφορίες σχετικά με τα ζωτικά σημεία των ανθρώπων, καθώς και να επεξεργάζεται αυτό που έχουν πιει ή φάει, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως εκτός από τη συνεχή παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού, το έμπλαστρο μπορεί επίσης να δει πόσο γλυκόζη, γαλακτικό, αλκοόλ ή καφεΐνη υπάρχει στο αίμα ενός ατόμου.

Επιστήμονες ανέπτυξαν έμπλαστρο που συλλέγει στοιχεία για το σώμα μας

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, αποτελεί μία σημαντική ανακάλυψη στην wearable τεχνολογία, η οποία στοχεύει στη μέτρηση δεδομένων για το σώμα ενός ατόμου και τη χρήση αυτών για τη βελτίωση της υγείας και της φυσικής του κατάστασης.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό, είναι ότι αυτό το έμπλαστρο θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς που διαφορετικά θα ήταν δύσκολο να εντοπιστούν, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών.

Ο Lu Yin, ένας φοιτητής που κάνει το διδακτορικό του πάνω στη νανομηχανική, στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, και συμμετείχε στη σύνταξη νέας μελέτης που περιγράφει λεπτομερώς την έρευνα που απαιτείται για το έμπλαστρο, ανέφερε ότι αυτός ο τύπος wearable θα ήταν πολύ χρήσιμος καθώς θα βοηθούσε άτομα με υποκείμενες ιατρικές παθήσεις να παρακολουθούν την υγεία τους σε τακτική βάση. Πρόσθεσε ακόμη πως το έμπλαστρο θα χρησιμεύσει και ως ένα εξαιρετικό εργαλείο για απομακρυσμένη παρακολούθηση ασθενών, ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19 που οι άνθρωποι μπορούν να πραγματοποιήσουν περιορισμένες μετακινήσεις κι επισκέψεις σε κλινικές.

Οι υπάρχοντες αισθητήρες – οι οποίοι είναι ενσωματωμένοι σε καταναλωτικές συσκευές, όπως τα Apple Watches – μπορούν να παρακολουθούν τον καρδιακό ρυθμό των ανθρώπων και την ποσότητα του οξυγόνου που υπάρχει στο αίμα τους. Πιο εξειδικευμένες συσκευές επιτρέπουν πιο συγκεκριμένη παρακολούθηση, όπως τα επίπεδα γλυκόζης σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη.

Apple Watch – καρδιακός ρυθμός

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι το νέο έμπλαστρο που τοποθετείται στο σώμα επιτρέπει όλα αυτά ταυτόχρονα – και το κάνει χωρίς τις επεμβατικές και δυνητικά ενοχλητικές διαδικασίες που απαιτούνται υπό άλλες συνθήκες, όπως η τοποθέτηση καθετήρων βαθιά μέσα στις αρτηρίες των ανθρώπων.

Ενώ όλοι οι αισθητήρες συγκεντρώνονται στο έμπλαστρο, απαιτεί πολύ εξειδικευμένη μηχανική για κάθε μία από τις διαφορετικές αναγνώσεις του. Για να αισθανθεί γαλακτικό, καφεΐνη και αλκοόλ, για παράδειγμα, το έμπλαστρο απελευθερώνει ένα φάρμακο στο δέρμα για να το κάνει να ιδρώσει και στη συνέχεια εξετάζει τον ίδιο τον ιδρώτα για χημικές ουσίες.

Επιστήμονες ανέπτυξαν έμπλαστρο που συλλέγει στοιχεία για το σώμα μας

Παρά το γεγονός ότι όλη αυτή η τεχνολογία έχει ενσωματωθεί στο μικρό έμπλαστρο που μπορεί να συλλέγει πληροφορίες για το σώμα ενός ατόμου, σε δοκιμές που περιλαμβάνουν την κατανάλωση αλκοόλ και την άσκηση, αυτό λειτούργησε όπως ακριβώς ένας εξειδικευμένος εξοπλισμός όπως είναι οι μανσέτες πίεσης και οι αναπνευστήρες, αναφέρουν οι ερευνητές.

Αυτή η νέα έρευνα είναι το αποτέλεσμα δύο διαφορετικών προσπαθειών στο UC San Diego Center for Wearable Sensors. Συνδυάζει την εργασία για την ανάπτυξη νέων wearables που μπορούν να παρακολουθούν μια σειρά διαφορετικών ενδείξεων ταυτόχρονα, παρακολουθώντας τα πάντα – από χημικές έως ηλεκτροφυσιολογικές αλλαγές, με μία άλλη εργασία που φάνηκε να δημιουργεί μαλακά και ελαστικά έμπλαστρα που μπορούν να τοποθετηθούν στο δέρμα και να παρακολουθούν την αρτηριακή πίεση ενός ατόμου.

Nature Biomedical Engineering

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Nature Biomedical Engineering, συνδυάζει αυτές τις δύο προσπάθειες με στόχο τη δημιουργία ενός εμπλάστρου που μπορεί εύκολα να κολλήσει στο δέρμα και να συλλέξει διάφορες πληροφορίες.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να προσθέσουν περισσότερους αισθητήρες, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας του εμπλάστρου να εντοπίζει ορισμένες ασθένειες. Φιλοδοξούν επίσης να κάνουν τον αισθητήρα μικρότερο και να καταστήσουν δυνατή την αποσύνδεσή του από την πηγή τροφοδοσίας και την οθόνη που απαιτούνται για τη λειτουργία του. Σε περίπτωση που το πετύχουν εαυτό, θα καταστήσουν το έμπλαστρο ένα ολοκληρωμένο wearable σύστημα.