Νιώθετε μερικές φορές ότι στο τέλος του ωραρίου εργασίας σας είστε πάρα πολύ κουρασμένοι αν και δουλεύετε από το σπίτι; Μάθετε ότι δεν είναι ιδέα σας. Πάσχετε από “Zoom fatigue“.

Οι πολλές ώρες βιντεοκλήσεων, προκαλούν μεγαλύτερη κούραση στον εγκέφαλο και το σώμα σας, από την κανονική εργασία σε ένα γραφείο. Και τώρα οι επιστήμονες λένε ότι έχουν ανακαλύψει τους λόγους πίσω από αυτό το φαινόμενο και τι να κάνετε για να το αποφύγετε.

Αν έχετε ποτέ νιώσει εντελώς εξουθενωμένοι, μετά από μια εργάσιμη ημέρα στο σπίτι, παρόλο που η πιο επίπονη σωματική σας δραστηριότητα ήταν να χαμογελάτε στις φαινομενικά ατελείωτες βιντεοκλήσεις με τους συναδέρφους και τους πελάτες σας, οι ερευνητές του Στάνφορντ έχουν τώρα ένα όνομα για αυτό το συναίσθημα: “Zoom fatigue.” Παρόλο που οι επιστήμονες πίσω από μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στις 23 Φεβρουαρίου στο περιοδικό Technology, Mind, and Behavior, επισημαίνουν σαφώς ότι μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε πλατφόρμα βιντεοκλήσεων, τώρα λένε ότι έχουν μία καλύτερη ιδέα για το γιατί συμβαίνει το φαινόμενο του Zoom fatigue.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η κόπωση που οφείλεται στις βιντεοκλήσεις, προέρχεται από τέσσερις κύριους παράγοντες: Την υπερβολική και έντονη επαφή με τα μάτια, το ότι παρακολουθείτε συνεχώς ένα βίντεο που περιέχει τον εαυτό σας, την περιορισμένη κινητικότητα, αφού δεν μπορείτε να σηκωθείτε από το γραφείο σας και την περισσότερη ενέργεια που δαπανάται για την αναγνώριση κοινωνικών ενδείξεων που διαφορετικά θα είχατε διαισθητικά.

Η έρευνα προτείνει επίσης στρατηγικές για να αντιμετωπίσετε αυτές τις φυσικές αρνητικές επιδράσεις που σας ασκούν οι πολύωρες βιντεοκλήσεις. Αρχικά, κάντε το παράθυρο στην οθόνη μικρότερο για να ελαχιστοποιήσετε το μέγεθος του προσώπου των συμμετεχόντων και καθίστε σε μεγαλύτερη απόσταση από την web κάμερά σας, για να αυξήσετε τον “προσωπικό σας χώρο”. Κάντε απόκρυψη της ροής βίντεο που δείχνει τον εαυτό σας και απενεργοποιείτε κατά διαστήματα την κάμερά σας και μετά αποστρέψτε το βλέμμα σας από την οθόνη, ώστε να μην βλέπετε κανέναν.