Η Αστυνομία της Νέας Νότιας Ουαλίας σε συνεργασία με όλους τους μεγάλους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους της Αυστραλίας, Telstra, Optus και TPG, ξεκιναει ένα εθνικό σύστημα γεωγραφικής στόχευσης μέσω SMS, για να ενισχύσει τον εντοπισμό αγνοουμένων “υψηλού κινδύνου” σε ολόκληρη την πολιτεία.

Χρησιμοποιώντας το νέο σύστημα, οι κινητές συσκευές που βρίσκονται σε περιοχές όπου η αστυνομία θεωρεί ότι μπορεί να βρίσκεται ένα αγνοούμενο άτομο, θα λαμβάνουν ειδοποιήσεις μέσω SMS, μια σύντομη περιγραφή και πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο αναφοράς τυχόν θέασης του ατόμου.

Δείτε επίσης: Η Samsung διορθώνει κρίσιμα ελαττώματα στις κινητές συσκευές Android

Η Αστυνομική Δύναμη της ΝΝΟ δήλωσε ότι το σύστημα θα χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις που αγνοείται ένα άτομο “υψηλού κινδύνου“, όπως άτομα με άνοια, παιδιά με αναπηρίες και νέοι που εξαφανίζονται σε μεγάλο αριθμό.

Η αστυνομία ενεργεί πάντοτε όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να βρει οποιονδήποτε αναφέρεται ότι αγνοείται και αυτό το εργαλείο σημαίνει ότι το κοινό θα είναι σε θέση να βοηθήσει σχεδόν αμέσως“, δήλωσε ο υπουργός Δημοσίας Τάξης, David Elliot.

Η κοινότητα δεν πρέπει ποτέ να υποτιμά τον κρίσιμο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει για να σώσει κάποιον και εάν λάβετε αυτό το μήνυμα, σας ζητούμε να κρατήσετε τα μάτια σας ανοιχτά και να βοηθήσετε την αστυνομία να επανενώσει κάποιον με τα αγαπημένα του πρόσωπα.

Δείτε ακόμα: Ελλάδα: Αναγνώριση προσώπου σε πραγματικό χρόνο από την αστυνομία!

Οι Telstra, Optus και TPG θα αναπτύξουν το εργαλείο χρησιμοποιώντας το υπάρχον πλαίσιο έκτακτης ανάγκης.

Είμαστε ενθουσιασμένοι που βοηθάμε το μητρώο αγνοουμένων της αστυνομικής δύναμης της ΝΝΟ με την ικανότητα να ειδοποιεί την κοινότητα σε κρίσιμες περιπτώσεις αγνοουμένων και ελπίζουμε ότι θα βοηθήσει τους πρώτους ανταποκριτές μας να κάνουν μερικές ευτυχείς επανασυνδέσεις“, δήλωσε ο chief customer officer της Telstra Enterprise John Ieraci.

Το σύστημα εισήχθη για πρώτη φορά από πολιτείες και επικράτειες μετά τις πυρκαγιές του 2009, όπου στάλθηκαν ειδοποιήσεις σε συγκεκριμένες περιοχές για περίπτωση πιθανών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, όπως πλημμύρες, πυρκαγιές ή άλλες ακραίες καιρικές συνθήκες.

Δείτε επίσης: Πυρκαγιές Αυστραλία: Twitter bots και trolls προωθούν θεωρίες συνομωσίας

Η επέκταση της χρήσης του συστήματος σε αγνοούμενους, καθιερώθηκε μετά από ανασκόπηση των αστυνομικών επιχειρήσεων του κράτους που οδήγησαν στη δημιουργία του μητρώου των αγνοουμένων και στην εφαρμογή νέων συστημάτων και διαδικασιών, που τέθηκαν σε ισχύ τον Ιούλιο του 2019.

Η εισαγωγή ενός τέτοιου εργαλείου έρχεται σε μια εποχή που διατυπώνονται αρκετές ανησυχίες σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την κοινότητα πληροφοριών της Αυστραλίας και τη δύναμη που θα μπορούσαν ενδεχομένως να κατέχουν φορείς όπως αυτοί των τηλεπικοινωνιών.