Η COO του Facebook, Sheryl Sandberg, δήλωσε ότι ο γίγαντας των social media επεκτείνει την πολιτική άδειας μετ ‘αποδοχών σε υπαλλήλους που υφίστανται σεξουαλική επίθεση και οικιακή βία/κακοποίηση, σε μια περίοδο που αυτά τα περιστατικά αυξάνονται. Οι υπάλληλοι της εταιρείας σε όλο τον κόσμο θα μπορούν να πάρουν έως και 20 αμειβόμενες ημέρες άδεια εάν αυτοί ή κάποιος συγγενής τους έχουν πέσει θύματα εγκλήματος. Προηγουμένως, μόνο οι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ είχαν τη δυνατότητα να λάβουν άδεια άνευ αποδοχών και μόνο εάν ήταν οι ίδιοι το θύμα.

Διαβάστε επίσης: Οι χρήστες των social media είναι πιο επιρρεπείς στην παραπληροφόρηση

Συγκεκριμένα, η Sandberg ανέφερε στις 17 Μαρτίου, κατά τη διάρκεια συζήτησης της επιτροπής στη Σύνοδο Κορυφής για την Ισότητα του Bloomberg, τα εξής: «Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό είναι κάτι που επηρεάζει τον καθένα, συμπεριλαμβανομένων των υπαλλήλων μας. Είναι μια κατάσταση για την οποία χρειάζεστε άδεια μετ’αποδοχών, όχι μόνο εάν συμβαίνει σε εσάς τους ίδιους, αλλά και σε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο.»

Facebook: Άδεια μετ’αποδοχών σε υπαλλήλους που υφίστανται οικιακή βία – Sheryl Sandberg

Καθώς οι κυβερνήσεις σε διάφορα μέρη του κόσμου έχουν εκδώσει εντολές παραμονής στο σπίτι και έκλεισαν τις επιχειρήσεις για να καταπολεμήσουν την εξάπλωση του COVID-19 – ασκώντας πίεση στις σχέσεις, την ψυχική υγεία και την οικονομική σταθερότητα – τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας έχουν αυξηθεί. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Howard εκτιμά ότι τα μέτρα social distancing αύξησαν την ενδοοικογενειακή βία κατά περίπου 6%, (ή κατά 24.000 περιστατικά), κατά τις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας πέρυσι.

Δείτε ακόμη: COVID-19: Η Moderna θα δοκιμάσει το εμβόλιο σε μωρά ηλικίας έξι μηνών

Η Sandberg εμφανίστηκε μαζί με την Διευθύντρια Διαφορετικότητας του Facebook, Maxine Williams, για να συζητήσει πώς η εταιρεία, το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο του κόσμου, προσπαθεί να διαφοροποιήσει το εργατικό δυναμικό της, να βγάλει τη ρητορική μίσους από την πλατφόρμα της και να αντιμετωπίσει τις προκαταλήψεις εναντίον υποεκπροσωπούμενων ομάδων.

Facebook: Άδεια μετ’αποδοχών σε υπαλλήλους που υφίστανται οικιακή βία – Maxine Williams

Και τα δύο στελέχη καταδίκασαν την αυξανόμενη βία κατά του ασιατικού λαού που συνέπεσε πέρυσι με την εξάπλωση του COVID-19. Στις 16 Μαρτίου, ένας ένοπλος σκότωσε οκτώ άτομα, συμπεριλαμβανομένων έξι που ήταν ασιατικής καταγωγής, στην περιοχή της Ατλάντα.

«Ήταν απλώς μια απίστευτη πρόκληση για να ξυπνήσουμε», είπε η Williams. «Είναι τρομακτικό, φρικτό και απαράδεκτο.»

Επιπλέον, η Sandberg κάλεσε τις κυβερνήσεις και τις εταιρείες να εξετάσουν πώς οι γυναίκες έχουν πληγεί δυσανάλογα στο εργατικό δυναμικό κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι γυναίκες εργαζόμενες ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν ότι ήθελαν να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους λόγω των αυξανόμενων απαιτήσεων στο σπίτι, ή δούλευαν σε «επικίνδυνες» θέσεις εργασίας. Η Sandberg σημείωσε επίσης ότι είναι απαραίτητο άνδρες και γυναίκες να μοιράζονται τα οικιακά καθήκοντα πιο «δίκαια», ενώ κάλεσε παράλληλα τις αμερικανικές εταιρείες να προσφέρουν περισσότερα επιδόματα οικογενειακής άδειας στους υπαλλήλους τους.

Λίγες εταιρείες προσφέρουν παροχές άδειας εργαζομένου για λόγους πέραν της ασθένειας ή του θανάτου ενός αγαπημένου προσώπου. Μια έρευνα που διεξήγαγε το 2019 η Εταιρεία Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού, διαπίστωσε ότι η πλειονότητα των εργοδοτών προσφέρουν στους εργαζόμενους άδεια μετ ‘αποδοχών και άδεια πένθους, αλλά μόνο το 32% προσφέρει προσωπική άδεια μετ’αποδοχών. Μόνο το 34% δίνει άδεια μητρότητας μετ’αποδοχών και το 30% προσφέρει άδεια πατρότητας μετ’αποδοχών, σύμφωνα με την έρευνα.

Facebook: Άδεια μετ’αποδοχών σε υπαλλήλους που υφίστανται οικιακή βία

Ωστόσο, το Facebook μπορεί να είναι δύσκολο να διασφαλίσει ότι οι άνθρωποι αισθάνονται άνετα να προσέλθουν για να επωφεληθούν από τη νέα πολιτική για την άδεια οικογενειακής βίας. Σύμφωνα με τη νέα πολιτική, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να ενημερώσουν τους διευθυντές τους ότι πρέπει να λάβουν επείγουσα άδεια, αλλά δεν θα πρέπει να προσδιορίσουν τον λόγο. Οι εργαζόμενοι θα αναγνωριστούν αργότερα ως θύματα οικιακής κακοποίησης ή άλλων εγκλημάτων στα εσωτερικά συστήματα του Facebook, στα οποία έχουν πρόσβαση μόνο οι διαχειριστές ανθρώπινων πόρων, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Facebook.

Πρόταση: Facebook: Σοβαροί περιορισμοί σε ομάδες που παραβιάζουν κανόνες του

Το όφελος δεν ισχύει επίσης για τους πολλούς συμβασιούχους που απασχολεί το Facebook μέσω εξωτερικών συμβουλευτικών εταιρειών. Το Facebook υπήρξε στόχος καταγγελιών σχετικά με τις συνθήκες στο χώρο εργασίας των χιλιάδων συμβασιούχων συντονιστών περιεχομένου, οι οποίοι πρέπει να “περνούν” εικόνες και βίντεο που μερικές φορές απεικονίζουν γραφική βία και ενοχλητικές σεξουαλικές δραστηριότητες, αλλά δεν απολαμβάνουν της ίδιας αμοιβής και των ίδιων οφελών με όσους δουλεύουν full-time στον γίγαντα των social media.

Πηγή: finance.yahoo.com