Σύμφωνα με ένα πρόσφατο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, η Apple βελτιώνει την τεχνολογία σάρωσης δακτυλικών αποτυπωμάτων, επιδιώκοντας όπως φαίνεται την επαναφορά του Touch ID στα μοντέλα iPhone.

Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά από την Patently Apple και κατατέθηκε στο Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και Εμπορικών Σημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών, φέρει τον τίτλο “Ανίχνευση δακτυλικών αποτυπωμάτων κάτω από την οθόνη βάσει γωνιακού φωτός εκτός άξονα” και εξηγεί πώς ένας σαρωτής δακτυλικών αποτυπωμάτων κάτω από την οθόνη μπορεί να γίνει πιο ακριβής και αξιόπιστος.

Δείτε επίσης: Ο σαρωτής δακτυλικών αποτυπωμάτων επιστρέφει στην οθόνη των smartphone;

Η Apple περιγράφει την τεχνολογία της ως σύστημα “βελτιωμένης ανίχνευσης δακτυλικών αποτυπωμάτων κάτω από την οθόνη“, το οποίο σε αντίθεση με πολλούς άλλους σαρωτές δακτυλικών αποτυπωμάτων που χρησιμοποιούνται σε συσκευές Android, χρησιμοποιεί “γωνιακό φως εκτός άξονα” για να διαβάσει τα δακτυλικά αποτυπώματα πιο αποτελεσματικά χωρίς να αυξήσει το μέγεθος του.

Τα περισσότερα οπτικά συστήματα σάρωσης δακτυλικών αποτυπωμάτων κάτω από την οθόνη, χρησιμοποιούν το φως που εκπέμπεται από την οθόνη της συσκευής για να φωτίσει την άκρη των δακτύλων του χρήστη, η οποία αντανακλάται από το δακτυλικό αποτύπωμα πίσω από μικροσκοπικά ανοίγματα μεταξύ των εικονοστοιχείων οθόνης. Ένας αισθητήρας κάτω από την οθόνη μπορεί στη συνέχεια να διαβάσει το δακτυλικό αποτύπωμα και να πιστοποιήσει τον χρήστη.

Δείτε ακόμα: Ο μεγαλύτερος αισθητήρας δακτυλικού αποτυπώματος από την Qualcomm

Λόγω της “χαμηλής φωτεινής απόδοσης” που προκαλείται μερικές φορές από την ίδια την οθόνη, η εικόνα των δακτυλικών αποτυπωμάτων ενδέχεται να εμφανίζει χαμηλή αντίθεση και χαμηλή αναλογία σήματος – θορύβου, καθιστώντας πιο δύσκολη την ανάγνωση του δακτυλικού αποτυπώματος και πιθανώς αυξάνοντας το χρόνο που απαιτείται για τον έλεγχο της ταυτότητας του χρήστη.

Για να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα, η Apple προτείνει ένα σύστημα στο οποίο το γωνιακό φως εκτός άξονα, συλλαμβάνεται μέσω μιας σειράς “επιλογών φιλτραρίσματος που εξαρτώνται από τη γωνία μεταξύ της οθόνης και του αισθητήρα.” Αυτή η μέθοδος μπορεί να “βελτιώσει την αντίθεση των εμφανίσεων δακτυλικών αποτυπωμάτων και να διατηρήσει συμπαγές, ολόκληρο το σύστημα ανίχνευσης“.

Δείτε επίσης: Η Apple μάλλον θα προσφέρει τα iOS security updates ανεξάρτητα από τα άλλα

Συγκεκριμένα, το σύστημα της Apple περιλαμβάνει “ένα στρώμα εκπομπής φωτός που καλύπτεται από ένα διαφανές στρώμα και έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να φωτίζει μια επιφάνεια που αγγίζει το διαφανές στρώμα και να επιτρέπει τη μετάδοση ανακλώμενων ακτίνων φωτός από την επιφάνεια σε υποκείμενα στρώματα.” Ένα οπτικό στρώμα σύζευξης κάτω από την οθόνη “κάμπτει τις ανακλώμενες ακτίνες φωτός” που στη συνέχεια λαμβάνονται από έναν εξομοιωτή και ερμηνεύονται από έναν αισθητήρα εικόνας με pixel.

Εδώ και καιρό κυκλοφορούν φήμες ότι η Apple θα επαναφέρει το Touch ID κάτω από την οθόνη στο «iPhone», οπότε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας μπορεί να υποδηλώνει ότι η ανάπτυξη της τεχνολογίας προχωρά. Υπάρχουν μάλιστα ισχυρισμοί, ότι το πρώτο μοντέλο που θα διαθέτει το νέο Touch ID μπορεί να είναι το iPhone 13 που θα κυκλοφορήσει φέτος.