Σύμφωνα με την Avaaz, μια ομάδα που ερευνά την παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο, το Facebook έχασε δισεκατομμύρια ευκαιρίες να μειώσει την παραπληροφόρηση πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Δείτε επίσης: Το Facebook κατηγορείται ότι δεν παρέχει στους χρήστες ένα «ασφαλές» περιβάλλον

Οι ερευνητές του Avaaz ανέλυσαν 100 από τις πιο δημοφιλείς σελίδες στο Facebook που έχουν επανειλημμένα διαδώσει ψευδείς ισχυρισμούς. Όπως διαπιστώθηκε, οι αναρτήσεις που κοινοποιήθηκαν από αυτές τις σελίδες, προβλήθηκαν περισσότερες από 10 δισεκατομμύρια φορές μεταξύ Μαρτίου και Οκτωβρίου. Η έκθεση αμφισβητεί επίσης τις πολιτικές ελέγχου γεγονότων του Facebook, επισημαίνοντας ότι «οι 100 κορυφαίες ψευδείς ή παραπλανητικές ιστορίες που σχετίζονται με τις εκλογές του 2020» προβλήθηκαν 162 εκατομμύρια φορές μέσα σε τρεις μήνες, ακόμη και όταν οι υπεύθυνοι ελέγχου του Facebook απέρριψαν τους ισχυρισμούς.

«Αν και το Facebook ισχυρίζεται ότι επιβραδύνει τη διάδοση ψεύτικων ειδήσεων μόλις ελεγχθούν και επισημανθούν, αυτό το εύρημα δείχνει σαφώς ότι οι τρέχουσες πολιτικές του δεν επαρκούν για να αποτρέψουν το ψεύτικο και παραπλανητικό περιεχόμενο να μεταδοθεί και να συγκεντρώσει εκατομμύρια προβολές», αναφέρει η έκθεση.

Δείτε επίσης: Fake News: Πώς μπορούν να περιοριστούν στις online διαφημίσεις;

Η έκθεση έρχεται λίγες μέρες πριν ο Mark Zuckerberg αντιμετωπίσει ερωτήσεις από μέλη του Κογκρέσου σχετικά με το ρόλο του Facebook στην τροφοδότηση παραπληροφόρησης των εκλογών. Ο Zuckerberg, μαζί με τον CEO του Twitter Jack Dorsey και τον CEO της Google Sundar Pichai, πρόκειται να εμφανιστούν σε ακρόαση της Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής στις 25 Μαρτίου.

Ένας εκπρόσωπος της εταιρείας αμφισβήτησε τα ευρήματα της Avaaz σε μια δήλωσή του στο Time, λέγοντας ότι η μεθοδολογία των ερευνητών ήταν «ελαττωματική». Ο εκπρόσωπος επεσήμανε επίσης τις προσπάθειες του Facebook για απαγόρευση των κοινωνικών κινημάτων παραπληροφόρησης, συμπεριλαμβανομένου του QAnon.

Δείτε ακόμα: QAnon οπαδοί: Απογοητευμένοι στα social media μετά την ορκωμοσία Biden

Ωστόσο, η έκθεση αναφέρει ότι το Facebook περίμενε πάρα πολύ καιρό για να εφαρμόσει πολλές από τις πιο σημαντικές αλλαγές του, συμπεριλαμβανομένων των χαρακτηριστικών «έκτακτης ανάγκης» που επιβραδύνουν την κοινή χρήση, αμέσως μετά τις εκλογές. Ομοίως, η καταστολή της QAnon και άλλων ομάδων που προωθούν τη βία ήρθε επίσης πολύ αργά, σύμφωνα με την Avaaz. Οι πιο προβληματικές ομάδες είχαν «ήδη αποκτήσει σημαντική πρόσφυση» τη στιγμή που το Facebook έλαβε μέτρα εναντίον τους.

Ο Zuckerberg ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι ήθελε να μειώσει το ποσό του πολιτικού περιεχομένου στο News Feed και ότι το Facebook θα τερματίσει μόνιμα αλγοριθμικές προτάσεις για πολιτικές ομάδες. Τα μέλη του Κογκρέσου είναι πιθανό να εγείρουν πολλά από τα ίδια θέματα που επισημαίνονται στην έκθεση.

Η ακρόαση, με τίτλο «Disinformation Nation: The Social Media’s Role in Promoting Extremism and Misinformation», αναμένεται να καλύψει τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες κοινωνικών μέσων αντιμετώπισαν παραπληροφόρηση σχετικά με τις εκλογές του 2020 και ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με τα εμβόλια για τον Covid-19.

Πηγή: engadget