Μπορεί να μην τα έχετε χρησιμοποιήσει, αλλά το τηλέφωνο και ο υπολογιστής σας διαθέτουν διάφορες επιλογές για γρήγορη λήψη αρχείων μεταξύ συσκευών χωρίς να εμπλέκεται το Wi-Fi ή το διαδίκτυο γενικά. Η ιδέα είναι ότι οι χρήστες μπορούν να μεταφέρουν γρήγορα δεδομένα από τη μία συσκευή στην άλλη ή να μοιράζονται αρχεία με την οικογένεια και τους φίλους τους με βολικό τρόπο.

Όπως και πολλά άλλα εργαλεία, ωστόσο, η ευκολία χρήσης αυτών των συστημάτων σημαίνουν επίσης ότι είναι ανοιχτά σε κατάχρηση – και δεν θέλετε πραγματικά να σας αποστέλλονται τυχαίες φωτογραφίες από αγνώστους στο μετρό. Δείτε πώς μπορείτε να διαμορφώσετε αυτές τις δυνατότητες κοινής χρήσης, ώστε να μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε και να παραμείνετε προστατευμένοι.

iOS/iPadOS

Το αγαπημένο πρωτόκολλο κοινής χρήσης συσκευής σε συσκευή της Apple ονομάζεται AirDrop και θα το βρείτε εγκατεστημένι στο λογισμικό που τρέχει στο iPhone ή το iPad σας: Είναι ένας πολύ εύκολος τρόπος για την αποστολή αρχείων μεταξύ συσκευών Apple.

Για να ελέγξετε ποιος μπορεί και δεν μπορεί να σας στείλει αρχεία μέσω AirDrop, μεταβείτε στα Settings και, στη συνέχεια, επιλέξτε General και AirDrop. Έχετε τρεις επιλογές εδώ: Receiving Off (κανένας δεν θα μπορεί να σας στείλει αρχεία), Contacts Only (μόνο τα άτομα που αναφέρονται στις επαφές σας μπορούν να σας στείλουν αρχεία) και Everyone (οποιοσδήποτε μπορεί να σας στείλει αρχεία, μια ρύθμιση που δεν θα συνιστούσαμε).

Μπορείτε να βρείτε τις ίδιες τρεις επιλογές στο Control Center εάν πατήσετε παρατεταμένα τον πίνακα με τη λειτουργία αεροπλάνου, Wi-Fi, Bluetooth και επιλογές κινητής τηλεφωνίας. Θα εμφανιστεί ένα μεγαλύτερο πλαίσιο και μπορείτε στη συνέχεια να πατήσετε AirDrop για να κάνετε την επιλογή σας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και αν αφήσετε την πρόσβαση ανοιχτή σε οποιονδήποτε, θα πρέπει να αποδεχτείτε τα αρχεία που αποστέλλονται μέσω ενός αναδυόμενου διαλόγου. Ωστόσο, αυτός είναι ένας κίνδυνος που πιθανότατα δεν αξίζει να αναλάβετε, σε περίπτωση που αποδεχτείτε κατά λάθος κάτι που δεν θέλετε.

Το AirDrop βασίζεται στην πραγματικότητα στο Bluetooth, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πιο πρωτόγονος τρόπος αποστολής και λήψης αρχείων. Εάν θέλετε να απενεργοποιήσετε και τις δύο μεθόδους μεταφοράς αρχείων ταυτόχρονα, μεταβείτε στο Bluetooth στα Settings και απενεργοποιήστε το toggle.

Δεν μπορείτε να περιορίσετε τις συνδέσεις που μπορούν να γίνουν μέσω Bluetooth όπως μπορείτε με το AirDrop: Το τηλέφωνο ή το tablet σας είναι είτε ορατό είτε όχι. Ωστόσο, εάν μια άλλη συσκευή προσπαθεί να συνδεθεί με τη δική σας (ενδεχομένως να στείλει αρχεία), θα δείτε ένα παράθυρο διαλόγου επιβεβαίωσης σύζευξης που μπορείτε να απορρίψετε για να αποκλείσετε το link.

Δείτε επίσης: Κυκλοφόρησε το public beta 5 του iOS 14.5! Τι αλλαγές φέρνει;

Android

Το Android κυκλοφόρησε διάφορες δικές του προσεγγίσεις σε στυλ AirDrop τα τελευταία χρόνια, αλλά η πιο πρόσφατη ονομάζεται Nearby Share. Είναι ένα σύστημα κοινής χρήσης αρχείων από Android σε Android, αν και δεν είναι διαθέσιμο σε όλες τις συσκευές.

Εάν έχετε το Nearby Share, μπορείτε να το βρείτε ανοίγοντας τα Settings και, στη συνέχεια, επιλέγοντας Google και Device connections. Από αυτήν την οθόνη, πατήστε Nearby Share για να διαμορφώσετε τον τρόπο λειτουργίας της δυνατότητας: Εάν δεν θέλετε να τη χρησιμοποιήσετε καθόλου, μπορείτε να την απενεργοποιήσετε εντελώς χρησιμοποιώντας το toggle που βρίσκεται στην κορυφή.

Υποθέτοντας ότι θέλετε να κάνετε χρήση του Nearby Share, μπορείτε να επιλέξετε Device visibility για να επιλέξετε μία από τις τρεις επιλογές: All contacts (οποιοσδήποτε από τη λίστα επαφών σας μπορεί να σας στείλει αρχεία), Some contacts (μόνο οι επαφές που καθορίζετε σε μια λίστα μπορούν να σας στείλουν αρχεία) και Hidden (κανείς δεν μπορεί να σας στείλει αρχεία).

Οι τρεις παραπάνω ρυθμίσεις συνοδεύονται από προειδοποιήσεις. Ανεξάρτητα από τη ρύθμιση που χρησιμοποιείτε, ο καθένας θα μπορεί να σας στέλνει αρχεία εάν ενεργοποιήσει το Nearby Share και ενεργοποιήσετε και εσείς το Nearby Share — αυτό θα εμφανίζεται ως ένα πάτημα για να γίνει ορατή η ειδοποίηση στο τηλέφωνό σας. Εάν αγνοήσετε αυτήν την ειδοποίηση, κανείς δεν μπορεί να σας δει.

Ακόμα κι αν αποφασίσετε να γίνετε ορατοί σε οποιονδήποτε που βρίσκεται κοντά σας, οποιαδήποτε απόπειρα μεταφοράς αρχείων θα ζητήσει ένα άλλο παράθυρο διαλόγου επιβεβαίωσης. Αυτό ισχύει και για αρχεία που αποστέλλονται από εγκεκριμένες επαφές, οπότε υπάρχει τουλάχιστον ένα και μερικές φορές δύο αναδυόμενα παράθυρα για να περάσετε προτού βρεθείτε να δέχεστε ένα αρχείο από κάποιον άλλο.

Όπως και στα iPhone, το Bluetooth είναι μια άλλη επιλογή για κοινή χρήση αρχείων σε Android, αλλά θα πρέπει να αποδεχτείτε ένα αίτημα σύζευξης και μια προτροπή μεταφοράς αρχείων πριν από την αποστολή δεδομένων. Δεν μπορείτε να το ελέγξετε τόσο λεπτομερώς όσο το Nearby Share, αλλά μπορείτε να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε το Bluetooth μέσω του Connected devices και μετά του Connection preferences στα Settings.

Δείτε επίσης: Νέο Android malware εμφανίζεται σαν ενημέρωση συστήματος!

macOS

Οι επιλογές για macOS είναι αρκετά παρόμοιες με αυτές για iOS και iPadOS: Το AirDrop είναι εδώ και μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με τις ανάγκες σας. Ανοίξτε ένα παράθυρο στο Finder και θα δείτε το AirDrop link στο παράθυρο πλοήγησης στα αριστερά — κάντε κλικ σε αυτό για να δείτε τις μεταφορές και τις ρυθμίσεις του AirDrop.

Στην καρτέλα AirDrop, μπορείτε να κάνετε κλικ στην επιλογή Allow me to be discovered by για να επιλέξετε από το No One (κανείς δεν μπορεί να δει το Mac σας), Contacts Only (μόνο οι επαφές μπορούν να δουν το Mac σας) και Everyone (οποιοσδήποτε χρησιμοποιεί το AirDrop μπορεί να δείτε το Mac σας). Όπως στις κινητές συσκευές, εάν δεν είναι ορατός ο υπολογιστής σας, δεν μπορούν να σταλούν αρχεία. Εάν ο υπολογιστής σας είναι ορατός, θα πρέπει να εγκρίνετε τυχόν απόπειρες μεταφοράς αρχείων.

Το Bluetooth είναι μια άλλη επιλογή για κοινή χρήση αρχείων σε Mac. Ανοίξτε το μενού Apple, επιλέξτε System Preferences και, στη συνέχεια, επιλέξτε Bluetooth για να το ενεργοποιήσετε ή να το απενεργοποιήσετε. Όπως και στα τηλέφωνα, για να μπορεί κάποιος να σας στείλει ένα αρχείο, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένο το Bluetooth και να αποδεχτείτε το αίτημα σύζευξης και να αποδεχτείτε τη μεταφορά του αρχείου.

Δείτε επίσης: Το Purple Fox malware με δυνατότητες worm μολύνει συστήματα Windows!

Windows

Τα Windows έχουν το δικό τους πρωτόκολλο κοινής χρήσης αρχείων από υπολογιστή σε υπολογιστή που ονομάζεται Nearby Sharing (σχεδόν το ίδιο με το επιλεγμένο όνομα του Android). Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο μεταξύ υπολογιστών με Windows, αλλά είναι ένας βολικός τρόπος αποστολής αρχείων. Θα το βρείτε στα Settings στην ενότητα System και Shared experiences.

Στην ενότητα Nearby Sharing, θα δείτε έναν διακόπτη εναλλαγής για ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση της λειτουργίας και το αναπτυσσόμενο μενού από κάτω προσφέρει δύο επιλογές: Everyone nearby και My devices only. Ίσως θελήσετε να διατηρήσετε την τελευταία επιλογή, εκτός αν γνωρίζετε ότι κάποιος θέλει να μοιραστεί κάτι μαζί σας, αλλά ακόμα κι αν επιλέξετε το πρώτο, τυχόν αιτήματα σύνδεσης θα πρέπει να εγκριθούν από εσάς.

Όπως και σε όλες τις άλλες συσκευές, το Bluetooth είναι επίσης εδώ. Από τα Settings, κάντε κλικ στο Devices και στη συνέχεια στο Bluetooth & other devices για να το ενεργοποιήσετε ή να το απενεργοποιήσετε.

Πηγή πληροφοριών: wired.com