Μια γερμανο-ισραηλινή startup επέλεξε την ημέρα της Γης για να ανακοινώσει το σχέδιό της να ξεκινήσει ένα τολμηρό σχέδιο δέσμευσης άνθρακα με αερόστατα. Η High Hopes πιστεύει ότι η προτεινόμενη λύση της θα καταστήσει ευκολότερη και φθηνότερη την εξαγωγή μεγάλων όγκων CO2 από τον αέρα. Η εταιρεία μέχρι στιγμής έχει ξεκινήσει μόνο μερικές δοκιμαστικές αποστολές για να δοκιμάσει τη θεωρία της, αλλά ενθαρρύνεται επαρκώς από αυτές για να δημοσιοποιήσει την ιδέα της.

Δείτε επίσης: Elon Musk: Δίνει $ 100 εκατ. για την καλύτερη τεχνολογία δέσμευσης CO2

Το διοξείδιο του άνθρακα παγώνει, και φτιάχνει ξηρό πάγο, στους μείον 78 βαθμούς Κελσίου (-109 Φαρενάιτ), το οποίο παίρνει πολλή ενέργεια. Ο ιδρυτής της High Hopes Eran Oren λέει ότι μια πιο έξυπνη και λιγότερο ενεργειακή μέθοδος μπορεί να δημιουργηθεί αν η φύση κάνει το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς.

Σε ορισμένα υψόμετρα, οι ατμοσφαιρικές θερμοκρασίες πέφτουν, όπως στο Tropopause, στα σύνορα μεταξύ της Τροπόσφαιρας και της Στρατόσφαιρας. Η Εθνική Υπηρεσία Καιρού λέει ότι οι μέσες θερμοκρασίες εκεί φτάνουν στους μείον 60 βαθμοί Κελσίου (-76 Φαρενάιτ).

Δείτε επίσης: Δημιουργήθηκε καταλύτης που μετατρέπει το CO2 σε αεροπορικά καύσιμα

Η σκέψη του Oren είναι ότι το CO2 χρειάζεται μόνο άλλους λίγους βαθμούς ψύξης για να γίνει σταθερό. Αυτό το στερεό CO2 στη συνέχεια τροφοδοτείται σε δοχείο πίεσης (μετατρέπεται σε αέριο όταν θερμαίνεται) και επιστρέφει στο έδαφος.

Αυτά τα δοχεία πίεσης μπορούν είτε να αποθηκευτούν είτε να δοθούν σε εταιρείες που χρησιμοποιούν CO2 στις διεργασίες τους, όπως στον τομέα της γεωργίας. Ναι, θα μπορούσαν ακόμη και να πουληθούν σε εταιρείες ξηρού πάγου.

Μέχρι στιγμής, η εταιρεία έχει αναπτύξει μια μικρότερη έκδοση του αεροσυμπιεστή της και τον έχει στείλει στον αέρα. Σε αυτά τα αρχικά πειράματα έχουν χρησιμοποιηθεί μετεωρολογικά αερόστατα, αλλά η ελπίδα είναι ότι τελικά θα δούμε τα προσαρμοσμένα αερόστατα της High Hopes στον ουρανό.

Δείτε επίσης: Η Apple βοηθά στην αποκατάσταση των δασών

Η Oren στοχεύει σε ένα σύστημα που θα μπορεί να αντλεί έναν μετρικό τόνο CO2, ανά αερόστατο, ανά ημέρα, με κόστος που θα καθιστά βιώσιμη την πώληση πιστώσεις διοξειδίου του άνθρακα. Δεδομένου ότι ο πλανήτης εκπέμπει σήμερα περισσότερους από 117 εκατομμύρια τόνους CO2 κάθε μέρα, το High Hopes θα χρειαστεί τόνους από αερόστατα.

Πηγή πληροφοριών: ca.finance.yahoo.com