Σύμφωνα με μία νέα έρευνα, το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα χρησιμοποιεί τη διπλάσια ενέργεια σε σύγκριση με την εξόρυξη Bitcoin.

Δείτε επίσης: Bitcoin: Η τιμή του πέφτει μετά την υπόνοια της Tesla ότι το πουλάει

Η εξόρυξη χρυσού χρησιμοποιεί επίσης έως και τη διπλάσια ποσότητα ενέργειας από αυτή που χρειάζεται για την εξόρυξη bitcoin, λέει η έκθεση, η οποία δημοσιεύθηκε από την εταιρεία επενδύσεων cryptocurrency Galaxy Digital.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από την ομάδα Galaxy Digital Mining, μετά από την αντιπαράθεση που πυροδότησε το σχόλιο του Elon Musk, σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας κατά την εξόρυξη bitcoin και ανακοίνωσε ότι η Tesla δεν θα δέχεται πλέον το κρυπτονόμισμα ως πληρωμή για τα ηλεκτρικά της οχήματα.

Ο πρώην διευθυντής του hedge-fund, Mike Novogratz, είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Galaxy Digital, ο οποίος δημοσιοποίησε όλους τους υπολογισμούς της.

Οι συγγραφείς της μελέτης εκτιμούν ότι η κατανάλωση ενέργειας ολόκληρου του δικτύου bitcoin είναι 113,89 terawatts ανά ώρα, εκ των οποίων το 99% προέρχεται από τους υπολογιστές εξόρυξης.

Η εξόρυξη Bitcoin είναι η διαδικασία επίλυσης πολύπλοκων μαθηματικών παζλ για την επαλήθευση συναλλαγών bitcoin και την καταγραφή τους σε μπλοκ blockchain.

Δείτε ακόμα: Elon Musk: Τι πιστεύουν οι ειδικοί για την απόφασή του για το Bitcoin

Ο αριθμός αυτός είναι χαμηλότερος από το Centre for Alternative Finance του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, το οποίο υπολόγισε 128 terawatts ανά ώρα τον Μάρτιο του 2021.

Η CAF έχει εκτιμήσει ότι η βιομηχανία bitcoin στο σύνολό της χρησιμοποιεί τώρα τόση ενέργεια κάθε χρόνο, όσο μια χώρα στο μέγεθος της Μαλαισίας.

Η μελέτη Galaxy Digital ισχυρίζεται ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, η κατανάλωση ενέργειας του bitcoin είναι μικρότερη από τη μισή από εκείνη του παραδοσιακού τραπεζικού συστήματος, το οποίο εκτιμάται στα 263,72 terawatts ανά ώρα και η εξόρυξη χρυσού στα 240,61 terawatts ανά ώρα.

Η μελέτη παραδέχτηκε ότι «ο υπολογισμός της ενεργειακής χρήσης αυτών των δύο βιομηχανιών δεν είναι τόσο εύκολος όσο ο έλεγχος του bitcoin» και δήλωσε ότι η μελέτη τους ήταν μια «καλή προσπάθεια για την εκτίμηση του ενεργειακού αποτυπώματος τόσο της βιομηχανίας χρυσού όσο και του τραπεζικού συστήματος».

Η μελέτη ανέφερε ότι «ο τραπεζικός κλάδος δεν αναφέρει άμεσα δεδομένα κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας».

Και αναφέρει ότι έκανε τον τραπεζικό υπολογισμό της βάσει των εκτιμήσεων της χρήσης ενέργειας από κέντρα τραπεζικών δεδομένων, καταστήματα τραπεζών, ATM και κέντρα δεδομένων δικτύων καρτών.

Δείτε επίσης: Tesla: Γιατί σταματά να δέχεται το Bitcoin ως πληρωμή για τα οχήματά της;

Για τον υπολογισμό της ενεργειακής κατανάλωσης της βιομηχανίας χρυσού, η Galaxy Digital Mining αναφέρει ότι χρησιμοποίησε εκτιμήσεις για τις συνολικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της βιομηχανίας που παρέχονται στην έκθεση του World Gold Council με τίτλο «Χρυσός και κλιματική αλλαγή: Τρέχουσες και μελλοντικές επιπτώσεις».

Οι επικριτές στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης έδειξαν γρήγορα ότι τόσο η βιομηχανία εξόρυξης χρυσού όσο και οι τραπεζικές επιχειρήσεις είναι και οι δύο σημαντικά μεγαλύτερες από το bitcoin, αλλά χρησιμοποιούν μόνο τη διπλάσια ενέργεια σύμφωνα με τη μελέτη.

Η Galaxy Digital απάντησε σε αυτήν την κριτική λέγοντας ότι η κατανάλωση ενέργειας του bitcoin δεν συνδέεται με τον «όγκο συναλλαγών ή την απόδοσή του».