Το Κέντρο Καταγγελιών Εγκλήματος Διαδικτύου του FBI (IC3) αποκάλυψε ότι παρατήρησε ένα τεράστιο ποσοστό που αγγίζει το 100% σε καταγγελίες για κυβερνοεγκλήματα τους τελευταίους 14 μήνες. Όταν το IC3 άρχισε για πρώτη φορά να καταγράφει καταγγελίες το 2000, χρειάστηκαν 7 χρόνια για να φτάσει τις 1 εκατομμύριο καταγγελίες. Έκτοτε, χρειάστηκαν κατά μέσο όρο 29,5 μήνες για κάθε επιπλέον εκατομμύριο καταγγελιών.

Όσον αφορά την περίοδο μεταξύ Μαρτίου 2020 και Μαΐου 2021, το IC3 παρατήρησε τεράστια αύξηση, κατά 1 εκατομμύριο, σε αυτού του είδους τις καταγγελίες, μέσα σε 14 μόλις μήνες.

Διαβάστε επίσης: FBI: Scammers στοχεύουν τις οικογένειες αγνοούμενων ατόμων!

FBI: Τεράστια αύξηση στις καταγγελίες για κυβερνοεγκλήματα τους τελευταίους 14 μήνες

Το FBI αποδίδει την αύξηση των καταγγελιών στο γεγονός ότι οι κυβερνοεγκληματίες εκμεταλλεύονται όλο και περισσότερο τους ανθρώπους που δουλεύουν από το σπίτι λόγω της πανδημίας, καθώς και στην επακόλουθη αύξηση των επιθέσεων με «δόλωμα» τον COVID-19.

Δείτε ακόμη: FBI: Χάκερς πλαστογραφούν την Truist Bank σε spear-phishing εκστρατεία!

Στην έκθεση του IC3 του 2020 για το διαδικτυακό έγκλημα αναφέρονται τα ακόλουθα: «Το 2020, ενώ οι πολίτες επικεντρώθηκαν στην προστασία των οικογενειών τους από την πανδημία και στην παροχή βοήθειας σε άλλους που έχουν ανάγκη, οι κυβερνοεγκληματίες εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση βρίσκοντας την ευκαιρία να επωφεληθούν από την εξάρτησή μας από την τεχνολογία, για να προχωρήσουν σε εγκλήματα στο Διαδίκτυο. Αυτοί οι εγκληματίες χρησιμοποίησαν διάφορες τεχνικές όπως ηλεκτρονικό ψάρεμα (phishing), πλαστογράφηση, εκβιασμό και διάφορους τύπους διαδικτυακής απάτης, για να στοχεύσουν τους πιο ευάλωτους πολίτες – ανθρώπους που εργάζονται στον υγειονομικό τομέα και αναζητούν ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό, οικογένειες που αναζητούν πληροφορίες σχετικά με την παγκόσμια υγειονομική κρίση και πολλούς άλλους.»

FBI: Τεράστια αύξηση στις καταγγελίες για κυβερνοεγκλήματα τους τελευταίους 14 μήνες

Πρόταση: Catfishing και Social Media: Ενδείξεις απάτης και τρόποι προστασίας

Ως μέρος της έκθεσης, το FBI αναφέρει ότι τα τρία πρώτα εγκλήματα που αναφέρθηκαν το 2020 ήταν οι phishing απάτες, οι απάτες μη πληρωμής / μη παράδοσης και ο εκβιασμός. Ωστόσο, τα θύματα έχασαν τα περισσότερα χρήματα από BEC απάτες – με τις απώλειες να ανέρχονται στα 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια – «ρομαντικές» απάτες – με απώλειες ύψους 600 εκατομμυρίων δολαρίων – καθώς και απάτες επενδύσεων – με τις συνολικές απώλειες να αγγίζουν τα 336 εκατομμύρια δολάρια.

Πηγή πληροφοριών: bleepingcomputer.com