Μία απάτη από το παρελθόν, που δίνει στους hackers πρόσβαση σε προσωπικές συζητήσεις και τη δυνατότητα να αφήσουν τους χρήστες του WhatsApp αποκλεισμένους από όλα τα μηνύματά τους, φαίνεται να έχει επιστρέψει.

Δείτε επίσης: WhatsApp: Όσοι δεν δεχτούν τους όρους απορρήτου χάνουν τις δυνατότητες του app

Αυτή η απάτη έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της στα τέλη του περασμένου έτους, με τους χρήστες να στοχεύονται από ένα ψεύτικο μήνυμα κειμένου που ισχυρίζεται ότι προέρχεται από έναν φίλο που χρειάζεται βοήθεια με έναν εξαψήφιο κωδικό πρόσβασης. Τώρα αυτή η απειλή φαίνεται να έχει επιστρέψει.

Ένας χρήστης του WhatsApp είπε: “3 μέλη της οικογένειάς μου έχασαν την πρόσβαση στο WhatsApp τους σήμερα το πρωί! Οι hackers στέλνουν ένα μήνυμα κειμένου από το WA με έναν κωδικό επαλήθευσης και έπειτα ένα κείμενο WhatsApp από κάποιον που γνωρίζετε λέγοντας ότι χρειάζεται απεγνωσμένα τον κωδικό. ΜΗΝ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΟ Ή ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΤΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ. “

Τι πρέπει να προσέξετε;

Το νέο μήνυμα, είναι απλό αλλά εξαιρετικά αποτελεσματικό. Όλα ξεκινούν με ένα μήνυμα, που φαίνεται να προέρχεται από έναν φίλο ή μια επαφή, το οποίο λέει, “Γεια σου συγγνώμη, σου έστειλα έναν 6ψήφιο κωδικό κατά λάθος, μπορείς να μου τον ξαναστείλεις παρακαλώ; Είναι επείγον;

Δείτε ακόμα: Μήπως λάβατε ένα link που λέει ότι μετατρέπει το WhatsApp σε ροζ;

Αυτό μπορεί να φαίνεται αρκετά αβλαβές, αλλά είναι ένας έξυπνος τρόπος πρόσβασης στον λογαριασμό σας. Ίσως να μην γνωρίζετε ότι όποτε αναβαθμίζετε το smartphone σας, το WhatsApp θα ζητήσει να επαληθεύσει της ταυτότητά σας, χρησιμοποιώντας τον αριθμό τηλεφώνου σας προτού σας επιτρέψει να έχετε πρόσβαση σε οποιεσδήποτε συνομιλίες δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας στο cloud. Αυτός είναι ο εξαψήφιος κωδικός που οι hackers χρειάζονται για να αποκτήσουν πρόσβαση στον λογαριασμό σας.

Για να επαληθεύσει την ταυτότητα του ατόμου που προσπαθεί να συνδεθεί στο WhatsApp σας, η εταιρεία που ανήκει στο Facebook θα στείλει έναν εξαψήφιο κωδικό που δημιουργήθηκε τυχαία, μέσω μηνύματος κειμένου στον αριθμό τηλεφώνου που είναι εγγεγραμμένο στον λογαριασμό.

Οι χρήστες βλέπουν συχνά αυτόν τον κωδικό να εμφανίζεται στη συσκευή τους και στη συνέχεια λαμβάνουν το κείμενο από τον “φίλο” που τον ζητά. Χωρίς καν να το σκεφτούν, το προωθούν χωρίς να γνωρίζουν ότι παραχωρούν πλήρη πρόσβαση στο λογαριασμό και τις συνομιλίες τους.

Δείτε επίσης: Ελάττωμα του WhatsApp επιτρέπει σε οποιονδήποτε να απενεργοποιήσει τον λογαριασμό σας

Μιλώντας για την απάτη, ο Ray Walsh, Digital Privacy Expert στην ProPrivacy, είπε: «Οι χρήστες του WhatsApp πρέπει να επαγρυπνούν για μια ανησυχητική νέα απάτη που επιτρέπει στους εγκληματίες του κυβερνοχώρου να εισβάλλουν στους λογαριασμούς WhatsApp τους. Όποιος λαμβάνει ένα μήνυμα με έναν κωδικό PIN θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικός γιατί έτσι ξεκινά η επίθεση. Μετά τη λήψη του απροσδόκητου κωδικού OTP, ο εισβολέας θα στείλει στο θύμα ένα άμεσο μήνυμα που ισχυρίζεται ότι είναι φίλος ή επαφή του. Στη συνέχεια θα ζητήσει να διαβιβάσει τον κωδικό ισχυριζόμενος ότι τον έστειλε κατά λάθος.»

Να είστε πάντα προσεκτικοί για τυχόν μηνύματα κειμένου που περιέχουν κωδικούς και ποτέ να μην μεταβιβάζετε αυτούς ή οποιαδήποτε άλλη πληροφορία σε οποιονδήποτε κι αν σας τα ζητάει.