Το 2020, ο ερασιτέχνης αστρονόμος Clyde Foster από τη Νότια Αφρική παρακολουθούσε τον Δία από το παρατηρητήριό του και ανακάλυψε ένα νέο στοιχείο στην ατμόσφαιρα του πλανήτη, κοντά στο περίφημο Great Red Spot, μια τεράστια καταιγίδα που διαρκεί εδώ και 300 χρόνια.

Την ίδια περίοδο, το διαστημικό σκάφος Juno της NASA, που καταγράφει διάφορα ατμοσφαιρικά φαινόμενα και καταιγίδες στον πλανήτη, παρατήρησε το εν λόγω σημείο, το οποίο ονομάστηκε ανεπίσημα “Clyde’s Spot“.

Δείτε επίσης: NASA: Νέες εικόνες δείχνουν ένα μυστήριο στο Giant Red Spot του Δία!

Το Juno επανεξέτασε το σημείο τον περασμένο μήνα και διαπίστωσε ότι φαίνεται αρκετά διαφορετικό σε σχέση με πέρυσι.

Η NASA μίλησε πριν λίγες ημέρες για το Clyde’s Spot και το περιέγραψε σαν “σύννεφα που ξεπροβάλλουν πάνω από τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας του Δία“, νοτιοανατολικά του Great Red Spot.

Ο Δίας είναι γνωστός για την παραγωγή διαφόρων ατμοσφαιρικών σχηματισμών, πολλοί από τους οποίους εξαφανίζονται αρκετά γρήγορα, κάτι που δεν φαίνεται να ισχύει με το Clyde’s Spοt.

Δείτε επίσης: Voyager 1: Η NASA ανίχνευσε ένα βουητό πέρα από το ηλιακό σύστημα

Η NASA δήλωσε ότι το Clyde’s Spot “έχει εξελιχθεί σε μια πολύπλοκη δομή που οι επιστήμονες αποκαλούν folded filamentary region και που τώρα είναι διπλάσια σε πλάτος και τρεις φορές μεγαλύτερη σε μήκος από το αρχικό σημείο“.

Η νέα παρατήρηση του Juno δείχνει ότι το Clyde’s Spot έχει απομακρυνθεί από το Great Red Spot.

Οι αλλαγές στις εικόνες, που τραβήχτηκαν με περίπου ένα χρόνο διαφορά, είναι εντυπωσιακές.

Το 2020, το Clyde’s Spot φαινόταν συμπαγές:

Το 2021, μοιάζει με ένα αόριστο σύνολο στροβιλισμών:

Ο Kevin Gill, software engineer στη NASA έχει παραδώσει πολλές υπέροχες επεξεργασμένες διαστημικές εικόνες και αξιοποιεί τα δεδομένα του Juno για να βελτιώσει τις εικόνες και να επισημάνει τις αλλαγές του Clyde’s Spot με την πάροδο του χρόνου.

Δείτε επίσης: Ingenuity: Τρίτη πτήση για το ελικόπτερο της NASA στον Άρη

Το διαστημικό σκάφος Juno, που ξεκίνησε το ταξίδι του στο διάστημα το 2011, έχει επεκτείνει την αποστολή του έως το 2025.

Το Clyde’s Spot αποτελεί απόδειξη της συνεχούς έρευνας του Juno στον Δία, ενώ ταυτόχρονα δείχνει τη δυναμική του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα υπάρξουν ακόμα πολλές ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις στην ατμόσφαιρα του Δία.

Πηγή: CNET