Ο κυβερνήτης της Florida, Ron DeSantis, υπέγραψε τη Δευτέρα έναν νόμο που δίνει στο κράτος τη δύναμη να τιμωρεί τις social media εταιρείες που απαγορεύουν σε πολιτικούς υποψήφιους τη χρήση των πλατφορμών τους (deplatforming). Ο DeSantis είχε προτείνει αυτό το νομοσχέδιο μερικούς μήνες πριν.

Δείτε επίσης: Ο Ron DeSantis κηρύσσει πόλεμο εναντίον των Big Tech

Ο νόμος για την απαγόρευση του “deplatforming” είναι ο πρώτος του είδους του στη Florida. Και άλλα κράτη μπορεί να ακολουθήσουν το παράδειγμα του DeSantis, αν και ένας τεχνολογικός όμιλος επιχειρήσεων δήλωσε ότι ο νόμος παραβιάζει το First Amendment.

Ο DeSantis γιόρτασε το νέο νόμο λέγοντας πως είναι ένα χτύπημα εναντίον των “ελίτ της Silicon Valley” που επιδιώκουν να λογοκρίνουν συντηρητικές πολιτικές απόψεις.

Αυτό που βλέπουμε σε όλες τις ΗΠΑ είναι μια προσπάθεια εκφοβισμού και εξάλειψης διαφορετικών απόψεων από τα αριστερά μέσα μαζικής ενημέρωσης και τις μεγάλες εταιρείες“, δήλωσε ο DeSantis.

Ωστόσο, η έρευνα στα social media δείχνει συχνά το αντίθετο: ότι οι συντηρητικοί πολιτικοί και τα αντίστοιχα sites μπορούν να είναι τόσο αποτελεσματικοί στα social media, που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις στη λίστα με τους κορυφαίους συνδέσμους στο Facebook. Το Facebook έχει επίσης χαλαρώσει τους κανόνες του, ώστε οι συντηρητικές σελίδες να μην τιμωρούνται για παραβιάσεις.

Το Facebook, το Twitter, το YouTube και άλλες σημαντικές social media πλατφόρμες μπλόκαραν τον Trump λίγο μετά την επίθεση των υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, στις 6 Ιανουαρίου. Οι πλατφόρμες προχώρησαν σε αυτή την κίνηση γιατί ο Trump παραβίασε τους όρους παροχής υπηρεσιών στους οποίους συμφωνούν οι χρήστες κατά την εγγραφή τους, συμπεριλαμβανομένων των όρων που απαγορεύουν την προώθηση της βίας.

Δείτε επίσης: Επίθεση στο Καπιτώλιο: Κατασκοπεία, κλοπή υπολογιστών και δεδομένων

Ο νέος νόμος της Florida σχετικά με το deplatforming λέει ότι οι social media εταιρείες δεν μπορούν να “διαγράψουν ή να μπλοκάρουν” μόνιμα έναν υποψήφιο για αξίωμα. Επιτρέπονται αναστολές λογαριασμών έως 14 ημέρες και αφαίρεση μεμονωμένων αναρτήσεων που παραβιάζουν τους όρους υπηρεσίας.

Εάν διαπιστωθεί ότι οι social media πλατφόρμες παραβιάζουν τον νέο νόμο, το κράτος μπορεί να επιβάλει πρόστιμο 250.000 δολάρια την ημέρα για το deplatforming υποψηφίων σε επίπεδο πολιτείας και 25.000 δολάρια την ημέρα για άλλους υποψηφίους.

Δείτε επίσης: Social media: Καλούνται να αφαιρέσουν περιεχόμενο για “ινδική παραλλαγή” του COVID-19

Παρόμοια πρόταση συζητιέται και από τους νομοθέτες του Τέξας.

Ο Carl Szabo, αντιπρόεδρος και γενικός σύμβουλος της NetChoice, δήλωσε ότι ο νόμος μπορεί να αναγκάσει τις πλατφόρμες να έχουν αναρτήσεις που περιλαμβάνουν βία ή άλλο επιβλαβές περιεχόμενο.

Αυτό το νομοσχέδιο μας φέρνει πιο κοντά σε ένα κρατικό Διαδίκτυο όπου η κυβέρνηση μπορεί να επιλέξει νικητές και χαμένους“, ανέφερε σε δήλωση. “Το First Amendment απαγορεύει στην κυβέρνηση να εξαναγκάσει ή να ελέγξει τον λόγο σε ιδιωτικά sites“, πρόσθεσε.

Ο Matt Schruers, πρόεδρος του Computer & Communications Industry Association δήλωσε, επίσης, ότι ο νόμος είναι “αντισυνταγματικός”.

Πηγή: NBC News