Μερικές φορές η δημοσίευση φωτογραφιών στο διαδίκτυο μπορεί να μας βάλει σε μεγάλους μπελάδες. Για παράδειγμα, μια φωτογραφία του διπλώματος οδήγησης θα μπορούσε να αποκαλύψει προσωπικές πληροφορίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από επιτήδειους για τη διάπραξη απατών. Ωστόσο, ακόμα και μια φαινομενικά αθώα φωτογραφία μπορεί να αποκαλύπτει πολλά περισσότερα. Αυτό έγινε και με έναν έμπορο ναρκωτικών, ο οποίος χρησιμοποιώντας ένα EncroChat τηλέφωνο (μια κρυπτογραφημένη συσκευή που χρησιμοποιούνταν από εγκληματίες για το συντονισμό παράνομων δραστηριοτήτων), δημοσίευσε μια φωτογραφία που απεικόνιζε ένα κομμάτι τυριού στο χέρι του.

Δείτε επίσης: Συνελήφθησαν δύο άντρες για την πώληση ναρκωτικών στο dark web

Η αστυνομία του Merseyside, στο Ηνωμένο Βασίλειο μπόρεσε μέσα από τη φωτογραφία, να ταυτοποιήσει με επιτυχία τον έμπορο ναρκωτικών, ο οποίος δρούσε στο EncroChat με το ψευδώνυμο Toffeeforce. Ο έμπορος ονομάζεται Carl Stewart, είναι 39 ετών και κατάγεται από τη Liverpool. Η αστυνομία καταδίκασε τον Stewart για συνωμοσία για προμήθεια κοκαΐνης, ηρωίνης, MDMA, και κεταμίνης. Δεν είναι σαφές γιατί δημοσίευσε τη φωτογραφία με το blue cheese, αλλά αυτή η φωτογραφία και η ομολογία του τον οδήγησαν σε ποινή φυλάκισης 13 ετών και έξι μηνών.

Δείτε επίσης: Ηνωμένο Βασίλειο: 15 φορές περισσότερες οι απάτες μέσα στην πανδημία!

Ο Stewart φαίνεται πως έκανε δύο λάθη δημοσιεύοντας τη φωτογραφία του τυριού. Αρχικά, η φωτογραφία περιείχε μια σαφή εικόνα των δακτυλικών αποτυπωμάτων και της παλάμης του. Η αστυνομία μπόρεσε να αναλύσει την εικόνα και να οδηγηθεί στον Stewart. Ο Stewart δεν είναι ο πρώτος εγκληματίας που καταδικάστηκε χάρη στα εκτεθειμένα δακτυλικά αποτυπώματά του σε φωτογραφία.

Δείτε επίσης: Europol: “Ξεκλειδώνει” το encrypted app Sky ECC για σύλληψη εγκληματιών-Η Sky ECC το αρνείται!

Το δεύτερο λάθος είναι ότι μοιράστηκε τη φωτογραφία μέσω EncroChat. Η κρυπτογραφημένη υπηρεσία παραβιάστηκε πέρυσι από τις αρχές, οι οποίες απέκτησαν κρυφά πρόσβαση σε συνομιλίες εγκληματιών. Έκτοτε, η αστυνομία του Merseyside αναφέρει ότι οι αρχές έχουν εντοπίσει περίπου 10.000 από τους χρήστες του EncroChat στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι συμμετείχαν στο συντονισμό της προμήθειας και διανομής ναρκωτικών και όπλων, σε ξέπλυμα χρημάτων και άλλες παράνομες δραστηριότητες. Συνολικά, έχουν εντοπιστεί 60.000 χρήστες σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: The Verge