Ο ιδρυτής της Amazon, Jeff Bezos, θα αποχωρήσει επίσημα από τη θέση του CEO της εταιρείας στις 5 Ιουλίου, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνεδρίασης των μετόχων της εταιρείας στις 25 Μαΐου. Ο Bezos θα παραδώσει τα ηνία στον Andy Jassy – ο οποίος διαχειρίζεται σήμερα την Amazon Web Services – μετά από περίπου τρεις δεκαετίες που βρισκόταν στο «τιμόνι» του γίγαντα του e-commerce που τον έκανε έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Ο Jeff Bezos θα αναλάβει τη θέση του εκτελεστικού προέδρου της Amazon.

Η εταιρεία ανακοίνωσε για πρώτη φορά την αλλαγή ηγεσίας ως μέρος της έκθεσης για τα κέρδη του Φεβρουαρίου, αναφέροντας ότι ο Jassy θα αναλάβει τη θέση του CEO το τρίτο τρίμηνο του οικονομικού έτους. Η Amazon δεν είχε, ωστόσο, κοινοποιήσει την ακριβή ημερομηνία της μετάβασης.

Διαβάστε επίσης: Ουάσινγκτον: Αγωγή κατά της Amazon για παραβίαση των αρχών ανταγωνισμού

Amazon: Ο Jeff Bezos αποχωρεί από τη θέση του CEO στις 5 Ιουλίου!

O Bezos δήλωσε τα ακόλουθα: «Επιλέξαμε αυτή την ημερομηνία επειδή έχει συναισθηματική αξία για μένα. Είναι η ημερομηνία που η Amazon ιδρύθηκε ως εταιρεία το 1994, ακριβώς πριν από 27 χρόνια. Είμαι πολύ ενθουσιασμένος που θα αναλάβω τη θέση του εκτελεστικού προέδρου, όπου θα επικεντρώσω τις ενέργειές μου και την προσοχή μου σε νέα προϊόντα και πρωτοβουλίες.»

Τον Φεβρουάριο, ο Bezos δήλωσε ότι ανυπομονεί να έχει περισσότερο χρόνο για να δουλέψει στις επιχειρήσεις του εκτός της εταιρείας, όπως το Bezos Earth Fund και το Blue Origin. Ανέφερε ακόμη πως αναμένει ότι ο Jassy – που είναι στην εταιρεία εδώ και 24 χρόνια – θα είναι εξαιρετικός ηγέτης.

«Ο Andy έχει τα υψηλότερα από τα υψηλά standards κι εγγυώμαι ότι δεν θα αφήσει ποτέ το σύμπαν να μας κάνει τυπικούς. Έχει την κατάλληλη ενέργεια για να διατηρήσει ζωντανό μέσα μας αυτό που μας έχει κάνει ξεχωριστούς.»

Δείτε ακόμη: 5 ακόμη γυναίκες καταγγέλουν την Amazon: Διακρίσεις φύλου, φυλής και παρενοχλήσεις

Όταν ο Jassy αφήσει τη θέση του στην AWS για να αναλάβει την Amazon, θα αντικατασταθεί από τον CEO του Tableau, Adam Selipsky, δήλωσε η εταιρεία τον Μάρτιο.

Ο Jassy θα αναλάβει μια επιχείρηση που γίνεται όλο και πιο περίπλοκη, ενώ εξετάζεται και περισσότερο, όπως αποδεικνύεται τόσο από την είδηση ότι η Amazon αγοράζει τη MGM

για 8,45 δισεκατομμύρια δολάρια, όσο και από ορισμένα από τα ζητήματα που τέθηκαν στη συνεδρίαση των μετόχων λίγο αργότερα.
Jeff Bezos και Adam Selipsky

Μεταξύ των προτάσεων των μετόχων που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης – όλες απορρίφθηκαν – ήταν μια που θα επέτρεπε σε έναν ωριαίο συνεργάτη εκπλήρωσης να υπηρετήσει στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας. Αν και δεν στέφθηκε από επιτυχία, η πρόταση υπογράμμισε την κριτική που δέχτηκε πρόσφατα η Amazon σχετικά με τη μεταχείριση των υπαλλήλων που εργάζονται στην αποθήκη.

Πρόταση: Jeff Bezos: Πρέπει να κάνουμε καλύτερη δουλειά για τους υπαλλήλους μας!

Επιπλέον, ο Bezos ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των μετόχων για το τεράστιο μέγεθος της επιχείρησης της Amazon. Το ερώτημα ήρθε όταν η Περιφέρεια της Κολούμπια υπέβαλε στις 25 Μαΐου αγωγή κατά της εταιρείας για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, ισχυριζόμενη ότι η εταιρεία καταχράται την κυριαρχία της στην αγορά του e-commerce για να βλάψει τον ανταγωνισμό.

Amazon: Ο Jeff Bezos αποχωρεί από τη θέση του CEO στις 5 Ιουλίου!

Ο Bezos ανέφερε τα εξής: «Θα έλεγα ότι αντιμετωπίζουμε έντονο ανταγωνισμό από καθιερωμένες εταιρείες οπουδήποτε δραστηριοποιούμαστε, σε κάθε κλάδο. Η λιανική είναι μια πολύ υγιής βιομηχανία και απέχει πολύ από μια κατάσταση όπου ο νικητής τα παίρνει όλα.»

Ανέφερε επίσης μερικά από τα νεότερα στοιχήματα της Amazon που θα πρέπει να διαχειριστεί ο Jassy, όπως το Amazon Care και το Project Kuiper. Συγκεριμένα, ο Βezos επεσήμανε τα ακόλουθα: «Δεν υπάρχει εγγύηση ότι αυτές οι ιδέες θα λειτουργήσουν. Όλες είναι τεράστιες επενδύσεις αλλά και ρίσκα…Όλη η ιστορία μας ως εταιρεία αφορά τη λήψη ρίσκων, πολλά από τα οποία έχουν αποτύχει και πολλά από τα οποία θα αποτύχουν, αλλά θα συνεχίσουμε να παίρνουμε μεγάλα ρίσκα.»