Καθώς η τεχνολογία μπαίνει όλο και περισσότερο στην καθημερινότητά μας, οι εταιρείες βρίσκουν τρόπους να την κάνουν πιο εύχρηστη και ασφαλή.

Δείτε επίσης: Γιατί οι χρήστες Apple πρέπει να ενημερώσουν ξανά τα iPhone τους

Και καθώς τείνουμε να χρησιμοποιούμε τα κινητά μας οπουδήποτε, υπάρχουν πολλά gadgets και τεχνολογίες που μπορούν να κάνουν τη χρήση τους ακόμα πιο εύκολη.

Η ασφάλεια κατά την οδήγηση είναι εξίσου σημαντική στην εποχή μας, αφού πολλά ατυχήματα είναι αποτέλεσμα απόσπασης της προσοχής λόγω του κινητού.

Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, υπάρχει μία νέα τεχνολογία που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ατυχήματος, ενώ ταυτόχρονα μας κρατά σε επαφή με την αγαπημένη μας συσκευή.

Οι λάτρεις των προϊόντων Apple μπορεί να έχουν ακουστά αυτή την τεχνολογία, γνωστή ως Apple Carplay.

Πρόκειται για ένα λογισμικό που κυκλοφόρησε το 2014, το οποίο επιτρέπει την μεταφορά ορισμένων βασικών χαρακτηριστικών και λειτουργιών του iPhone και του λειτουργικού συστήματος iOS στην οθόνη ενός αυτοκινήτου. Στην ουσία είναι ο συνδυασμός ευκολίας και ασφάλειας.

Μπορείτε να βάλετε το iPhone σας στην άκρη, αλλά εξακολουθείτε να έχετε ασφαλή πρόσβαση σε βασικές εφαρμογές, όπως Μηνύματα, Τηλέφωνο, Μουσική και Χάρτες.

Το CarPlay υποστηρίζει όλα τα iPhone από το iPhone 5, που εκτελούν το iOS 7.1 ή μεταγενέστερη έκδοση. Απαιτεί επίσης πρόσβαση σε σύστημα αυτοκινήτου ή κεντρική μονάδα που υποστηρίζει το CarPlay. O Siri πρέπει να είναι επίσης ενεργοποιημένος στο τηλέφωνό σας για να λειτουργήσει το λογισμικό στο αυτοκίνητό σας.

Δείτε ακόμα: Apple: Κυκλοφόρησε το iPadOS και iOS 14.6 με νέες δυνατότητες

Υπάρχουν δύο τρόποι για να αποκτήσετε το Apple Carplay. Μπορείτε είτε να αγοράστε ένα αυτοκίνητο με ενσωματωμένο σύστημα CarPlay είτε να αγοράσετε ένα head unit που θα ενσωματώσετε στο όχημά σας. Ενώ η αγορά ενός καινούργιου οχήματος θα είναι σαφώς ο ευκολότερος τρόπος για να αποκτήσετε το CarPlay, δεν είναι σίγουρα τόσο πρακτικός ειδικά εάν δεν έχετε ήδη σκοπό να αγοράσετε ένα αυτοκίνητο. H άλλη επιλογή για την προσθήκη του CarPlay σε ένα παλαιότερο αυτοκίνητο, είναι να κάνετε εγκατάσταση του συστήματος στο όχημα.

Μόλις συνδέσετε τη συσκευή σας μέσω Lightning ή ασύρματα, όλες οι συμβατές εφαρμογές που είναι αποθηκευμένες στη συσκευή παρουσιάζονται όπως θα ήταν στην οθόνη του iPhone σας.

Μπορείτε να επιλέξετε τις εφαρμογές πατώντας σε αυτές χρησιμοποιώντας την οθόνη αφής του αυτοκινήτου σας ή χρησιμοποιώντας φυσικά στοιχεία ελέγχου.

Εκτός από τα εικονίδια της εφαρμογής, μπορείτε επίσης να δείτε την ώρα, την ισχύ του διαθέσιμου δικτύου και υπάρχει ακόμη και ένα εικονίδιο που αντικατοπτρίζει το κουμπί «αρχικής οθόνης» που βρίσκεται στο κάτω μέρος του iDevices.

Το Apple CarPlay εκτελεί πολλές από τις ίδιες λειτουργίες ενός iPhone.

Οι οδηγοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν το λογισμικό για να ακολουθήσουν οδηγίες, να κάνουν κλήσεις, να στείλουν και να λάβουν μηνύματα κειμένου και να ακούσουν μουσική.

Υπάρχουν επί του παρόντος περισσότερα από 600 μοντέλα αυτοκινήτων συμβατά με το CarPlay από πολλούς γνωστούς κατασκευαστές. Ανάμεσα τους είναι οι Audi, Bentley, BMW, Cadillac, Chevrolet, Citroen, Ferrari, Fiat, Ford, Mercedes-Benz, Nissan, Opel, Peugeot, Porsche, Volkswagen, Volvo και πολλές άλλες.

Δείτε επίσης: EQB: Το πρώτο ηλεκτρικό SUV της Mercedes-Benz για τις ΗΠΑ

Το CarPlay έχει σίγουρα πολλά οφέλη να προσφέρει σε σχέση με μια κλασική βάση αυτοκινήτου για το κινητό. Ένα από αυτά είναι η μεγαλύτερη οθόνη του και η απλούστερη διεπαφή του, οι οποίες είναι σίγουρα πιο εύχρηστες κατά την οδήγηση. Επιτρέπει πιο εύκολη πραγματοποίηση κλήσεων και αλλαγή τραγουδιών χωρίς να αποσπά το βλέμμα σας από το δρόμο. Εάν χρησιμοποιείτε πολύ την πλοήγηση, το σύστημα CarPlay σας προσφέρει ακόμα περισσότερη ευκολία. Η πλοήγηση χρησιμοποιεί πολλή ενέργεια, όπως και μπαταρία. Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε το τηλέφωνό σας σε μία βάση αυτοκινήτου, μπορεί να υπερθερμανθεί αρκετά εύκολα.

Από πολλές απόψεις, είναι πολύ πιο ασφαλές να χρησιμοποιείτε το CarPlay όταν οδηγείτε από ότι αν χρησιμοποιούσατε απευθείας το κινητό σας, ακόμα κι αν δεν το είχατε στο χέρι σας.

Εάν λοιπόν, σκέφτεστε να αγοράστε ένα νέο αυτοκίνητο, ίσως πρέπει να σκεφτείτε σοβαρό να επιλέξετε ένα μοντέλο που να είναι συμβατό με το σύστημα CarPlay.