Δύο χρόνια μετά την προσθήκη της Huawei στο entity list των ΗΠΑ, που απαγόρευσε στον κινεζικό τεχνολογικό γίγαντα να έχει πρόσβαση στις τεχνολογίες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων βασικών chipsets και Android developer υπηρεσιών από τη Google, παρουσιάζεται επίσημα ένα εναλλακτικό λειτουργικό σύστημα για smartphone. Το HarmonyOS της Huawei.

Δείτε επίσης: FCC: Χαρακτήρισε τις Huawei και ZTE “απειλή” για την ασφάλεια των ΗΠΑ

Την Τετάρτη, η Huawei άρχισε να λανσάρει το δικό της λειτουργικό σύστημα HarmonyOS για smartphones. Η εταιρεία ξεκίνησε τη δημιουργία του λειτουργικού συστήματος το 2016 και άρχισε να επιτρέπει στους προγραμματιστές να δημιουργούν εφαρμογές συμβατές με το HarmonyOS για tablet, ηλεκτρικά οχήματα και smartwatch τον περασμένο Σεπτέμβριο. Οι κορυφαίες συσκευές της εταιρείας, όπως το Huawei Mate 40, μπορούν ήδη να χρησιμοποιήσουν το HarmonyOS, το οποίο θα κυκλοφορήσει σταδιακά στα πιο οικονομικά μοντέλα smartphone, τα επόμενα τρίμηνα.

Σύμφωνα με τη Huawei, το HarmonyOS δεν προορίζεται να αντικαταστήσει το Android ή το iOS. Αντίθετα, το application της είναι πιο εκτεταμένο, τροφοδοτώντας όχι μόνο τηλέφωνα και tablet, αλλά έναν μεγάλο αριθμό έξυπνων συσκευών. Για το σκοπό αυτό, η Huawei προσπαθεί να προσελκύσει κατασκευαστές οικιακών συσκευών και hardware για να ενταχθούν στο οικοσύστημά της.

Αυτή τη στιγμή, περισσότεροι από 500.000 προγραμματιστές δημιουργούν εφαρμογές που βασίζονται στο HarmonyOS. Δεν είναι σαφές εάν η Google, το Facebook και άλλες mainstream εφαρμογές στη Δύση θα λειτουργήσουν σε εκδόσεις HarmonyOS.

Ωστόσο, ορισμένες κινεζικές τεχνολογικές εταιρείες ενδέχεται να έρθουν σε συμφωνία με τη Huawei. Ο κατασκευαστής smartphone Meizu υπαινίχθηκε στον λογαριασμό του στο Weibo ότι οι έξυπνες συσκευές του ενδέχεται να υιοθετήσουν το HarmonyOS. Από την άλλη, οι Oppo, Vivo και Xiaomi είναι πιθανώς πιο απρόθυμοι να αγκαλιάσουν το λειτουργικό σύστημα ενός αντιπάλου.

Στόχος της Huawei είναι να συνδέσει όλες τις συσκευές που λειτουργούν με HarmonyOS σε έναν μόνο πίνακα ελέγχου. Ένα παιχνίδι που παίζεται σε τηλέφωνο μπορεί να συνεχιστεί απρόσκοπτα σε tablet. Ένα έξυπνο μπλέντερ μπορεί να προσαρμόσει ένα ποτό με βάση τα δεδομένα υγείας που συλλέγονται από το έξυπνο ρολόι ενός χρήστη.

Οι συσκευές που δεν είναι ήδη στο HarmonyOS μπορούν, επίσης, να “επικοινωνούν” με συσκευές Huawei με ένα απλό plug-in. Οι φωτογραφίες από ένα φορητό υπολογιστή με Windows μπορούν να αποθηκευτούν απευθείας σε ένα τηλέφωνο Huawei εάν ο υπολογιστής έχει εγκαταστήσει το HarmonyOS plug-in.

Η Huawei αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ότι το HarmonyOS είναι παράγωγο του Android και είπε ότι δεν υπάρχει ούτε μια γραμμή κώδικα που να είναι ίδια με εκείνη του Android. Εκπρόσωπος της Huawei αρνήθηκε να πει εάν το λειτουργικό σύστημα βασίζεται σε Linux.

Αρκετές τεχνολογικές εταιρείες έχουν προσπαθήσει να εισαγάγουν τα δικά τους mobile λειτουργικά συστήματα, χωρίς αποτέλεσμα. Η Alibaba δημιούργησε το AliOS με βάση το Linux αλλά σταμάτησε εδώ και πολύ καιρό να το ενημερώνει. Η Samsung φλερτάρει με το δικό της Tizen, αλλά το λειτουργικό σύστημα περιορίζεται στην τροφοδοσία μερικών Internet of Things συσκευών, όπως οι έξυπνες τηλεοράσεις.

Δείτε επίσης: Η Samsung κυκλοφόρησε το security update Ιουνίου 2021, πριν την Google

Η Huawei μπορεί να έχει καλύτερη τύχη από τους προκατόχους της. Εξακολουθεί να είναι μία από τις μεγαλύτερες μάρκες smartphone της Κίνας, παρά το γεγονός ότι είχε κάποια προβλήματα, αφού η κυβέρνηση των ΗΠΑ της απαγόρευσε να συνεργάζεται με σημαντικούς προμηθευτές chip.

Δείτε επίσης: Αμερική: Επεκτείνει τους περιορισμούς στην Huawei

Το HarmonyOS μπορεί, επίσης, να θεωρηθεί μια εναλλακτική λύση για προγραμματιστές που είναι δυσαρεστημένοι με το Android.

Πηγή: TechCrunch