Το πρωί της 10ης Ιουνίου, το φεγγάρι θα περάσει μπροστά από τον ήλιο, με αποτέλεσμα μια μερική ηλιακή έκλειψη που θα είναι ορατή από μεγάλα τμήματα της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης. Μερικοί πολύ τυχεροί θεατές σε ένα μικρό τμήμα του Καναδά και της Σιβηρίας θα έχουν μάλιστα την ευκαιρία να δουν το πιο εντυπωσιακό μέρος της διαδρομής, το λεγόμενο «δαχτυλίδι της φωτιάς», καθώς το φεγγάρι θα καλύψει ολόκληρο τον ήλιο εκτός από την περίμετρό του.

Δείτε επίσης: Πως το Solar Orbiter δεν καίγεται από την θερμοκρασία του Ήλιου;

Το επιστημονικό όνομα για αυτό το φαινόμενο είναι «δακτυλιοειδής ηλιακή έκλειψη», η οποία είναι λίγο διαφορετική από μια συνολική ηλιακή έκλειψη, στην οποία το φεγγάρι βρίσκεται στη σωστή απόσταση από τη Γη για να καλύψει πλήρως τον ήλιο. Μια συνολική ηλιακή έκλειψη πραγματοποιήθηκε το 2017, ενώ μία ακόμα αναμένεται το 2024.

Σε αυτήν την περίπτωση το φαινόμενο θα είναι κυρίως ορατό από μερικές πολύ απομακρυσμένες και ακατοίκητες περιοχές, όπως ο βόρειος Καναδάς, η Γροιλανδία και ο Βόρειος Πόλος.

Δείτε ακόμα: Κλιματική αλλαγή: Υπαίτια για το 37% των θανάτων λόγω ζέστης, λέει έρευνα

Τα καλά νέα για εκατομμύρια άλλους είναι ότι μια μερική έκλειψη θα εξακολουθεί να είναι ορατή για μια χρονική περίοδο από βόρεια και ανατολικά τμήματα της Βόρειας Αμερικής και μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Η NASA παρέχει ένα βιντεάκι που παρουσιάζει μια καλή προσέγγιση του τι θα είναι ορατό από πότε και πού. Η μεγάλη σκιά σε όλο τον κόσμο υποδηλώνει την ημέρα και τη νύχτα, ενώ η ελαφρύτερη, δευτερεύουσα σκιά είναι το σημείο και το πότε θα είναι ορατή η μερική έκλειψη.

Μια άλλη σπάνια πτυχή αυτής της έκλειψης είναι ότι θα συμβεί κοντά στην ανατολή του ηλίου σε πολλές τοποθεσίες. Αυτό σημαίνει ότι σε έναν επίπεδο ορίζοντα προς τα ανατολικά, ο ήλιος μπορεί να φαίνεται σαν να έχει κέρατα καθώς ανεβαίνει, αντί για τον συνηθισμένο κυρτό δίσκο του.

Τα καλά μέρη για να δείτε αυτά τα φαινόμενα είναι γύρω από τους κόλπους Thunder Bay, Sault Ste Marie, Τορόντο, Φιλαδέλφεια, Νέα Υόρκη και Atlantic City“, εξηγεί ο Michael Zeiler του GreatAmericanEclipse.com. “Άλλα μέρη θα δουν τον ανατέλλοντα ήλιο να εμφανίζεται ως πτερύγιο καρχαρία, είναι η Οττάβα, το Μόντρεαλ και η Βοστώνη.

Δείτε επίσης: iPhone: Πώς ενεργοποιείται αυτόματα το Dark Mode στο ηλιοβασίλεμα

Θυμηθείτε ότι δεν πρέπει να κοιτάτε ποτέ άμεσα τον ήλιο χωρίς κατάλληλη προστασία για τα μάτια σας, ακόμη και (ειδικά) κατά τη διάρκεια μιας έκλειψης. Η Αμερικανική Αστρονομική Εταιρεία διαθέτει έναν έγκυρο οδηγό για την ασφαλή προβολή μιας έκλειψης.

Η συντριπτική πλειοψηφία που δεν θα μπορέσει να δει αυτή την έκλειψη, στις 14 Οκτωβρίου 2023 θα γίνει άλλη μία η οποία θα είναι ορατή κι από άλλες, πιο προσιτές περιοχές.