Mία διεθνής αστυνομική επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Τρωική Ασπίδα» (που πήρε το όνομά της από τον Δούρειο Ίππο) κατάφερε να παγιδεύσει κακοποιούς σε όλο τον κόσμο – και Έλληνες εγκληματίες – οι οποίοι είχαν παραπλανηθεί, ώστε να χρησιμοποιούν τηλέφωνα που έφεραν μία εφαρμογή κρυπτογραφημένης επικοινωνίας – το Anom app. Πίσω από αυτή την εφαρμογή βρισκόταν το FBI, το οποίο και την ήλεγχε. Όπως αναφέρει η Washington Post σε σχετικό δημοσίευμα, πρόκειται για ένα πρωτοφανές εγχείρημα, στο οποίο συμμετείχαν το FBI, η αστυνομία της Αυστραλίας κι ευρωπαϊκές υπηρεσίες, αποκτώντας έτσι ένα «παράθυρο» στις συνομιλίες μεταξύ μελών συνδικάτων οργανωμένου εγκλήματος, καθώς σχεδίαζαν αποστολές φορτίων ναρκωτικών, ληστείες, δολοφονίες και πολλές ακόμη εγκληματικές ενέργειες. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, όπως φαίνεται στον χάρτη που δημοσίευσε το FBI σε ομοσπονδιακή ένορκη δήλωση, η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των χωρών που οι εγκληματίες χρησιμοποιούσαν την Anom πλατφόρμα.

Anom app: Έλληνες εγκληματίες συνομιλούν μυστικά σε εφαρμογή-παγίδα του FBI;

Ο χάρτης απεικονίζει την εμβέλεια που είχε η εν λόγω εφαρμογή.

Οι Ελληνικές μυστικές υπηρεσίες γνωρίζουν ποιοι εγκληματίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα είχαν αποκτήσει τις Anom συσκευές; Υπάρχει συνεργασία μεταξύ των Ελληνικών μυστικών Υπηρεσιών με Europol και FBI; Η εν λόγω εκστρατεία μπορεί να αποτελεί ισχυρό σύμμαχο των Αρχών, με σκοπό την ανακάλυψη εγκλημάτων/δολοφονιών που συγκλονίζουν την Ελλάδα τους τελευταίους μήνες.

Anom app: Έλληνες εγκληματίες συνομιλούν μυστικά σε εφαρμογή-παγίδα του FBI;

Διαβάστε επίσης: Το FBI συνδέει τη ransomware επίθεση στη JBS με τη συμμορία REvil

Η υπόθεση ξεκίνησε όταν οι ευρωπαϊκές διωκτικές αρχές έθεσαν εκτός λειτουργίας δύο πλατφόρμες κρυπτογραφημένων επικοινωνιών που χρησιμοποιούσαν εγκληματίες σε όλο τον κόσμο, με τις ονομασίες EncroChat και Sky ECC, εξέλιξη που υποχρέωσε τις σπείρες να αναζητήσουν άλλο μέσο επικοινωνίας.

Το FBI τούς προσέφερε αυτό ακριβώς που ζητούσαν: μία εφαρμογή με την ονομασία Anom που είχε εγκατασταθεί σε τροποποιημένα κινητά, τα οποία δεν διέθεταν κάμερες και δεν μπορούσαν καν να πραγματοποιήσουν φωνητικές κλήσεις. 12.000 συσκευές αποκάλυψαν τη δράση 300 εγκληματικών οργανώσεων σε περισσότερες από 100 χώρες, ενώ πραγματοποιήθηκαν εκατοντάδες συλλήψεις.

Δείτε ακόμη: Europol: Κατέστειλε εγκληματικό δίκτυο που προκάλεσε απώλειες €30 εκατομμυρίων

Anom app: Έλληνες εγκληματίες συνομιλούν μυστικά σε εφαρμογή-παγίδα του FBI;

Στην «Τρωική Ασπίδα» συνεργάστηκαν για 18 μήνες υπηρεσίες από 16 διαφορετικές χώρες του κόσμου. Μέσα σε μερικές μόλις ώρες έγιναν περισσότερες από 800 συλλήψεις

και κατασχέθηκαν 8 τόνοι κοκαΐνης. Περισσότερες από 700 τοποθεσίες έγιναν φύλλο και φτερό από τις αστυνομικές αρχές, ενώ δεσμεύθηκαν οχήματα, μηχανές, όπλα και δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά. Η επιχείρηση σύμφωνα με το FBI έσωσε δεκάδες ζωές. «Δεν είναι μόνο ο αριθμός των συλλήψεων και κατασχέσεων, αλλά υπήρξαν και 100 απειλές θανάτου που αποτρέψαμε», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Χάγη ο Calvin Sivers, ανώτερος αξιωματούχος του FBI.

Με τη βοήθεια της Europol, το FBI εντόπισε πάνω από 300 διεθνικές εγκληματικές οργανώσεις που χρησιμοποιούσαν το Anom, συμπεριλαμβανομένων του ιταλικού οργανωμένου εγκλήματος, των Outlaw Motorcycle Gangs και διαφόρων διεθνών εμπόρων ναρκωτικών, σύμφωνα με ένορκη δήλωση εντάλματος αναζήτησης που κατατέθηκε στο δικαστήριο από τον Nicholas Cheviron, έναν ειδικό πράκτορα του FBI στο Σαν Ντιέγκο. Το έγγραφο αποσφραγίστηκε στις 7 Ιουνίου.

Το έγγραφο περιλαμβάνει αντίγραφα συνομιλιών μεταξύ λαθρεμπόρων, στις οποίες οι εγκληματίες αναφέρουν τις τιμές τους και τα τέλη διαχείρισης, ενώ περιγράφουν επίσης τις μεθόδους τους. Πολλοί από αυτούς έστελναν επίσης snapshots μεταξύ τους, τα οποία έδειχναν πακέτα κοκαΐνης και άλλων ναρκωτικών. Επιπλέον, συζητούσαν για διάφορες στρατηγικές – από την προσθήκη ναρκωτικών σε διπλωματικούς σάκους έως το γέμισμα ανανά και κουτιών τόνου με κοκαΐνη.

Anom app: Έλληνες εγκληματίες συνομιλούν μυστικά σε εφαρμογή-παγίδα του FBI!

Στην υπόθεση αναφέρθηκε ο Scott Morrison, πρωθυπουργός της Αυστραλίας, κάνοντας λόγο για ένα «βαρύ πλήγμα κατά του οργανωμένου εγκλήματος» σε όλο τον κόσμο. Συμμετείχαν στην επιχείρηση πάνω από 9.000 αστυνομικοί, που εξέτασαν 27 εκατομμύρια μηνύματα, τα οποία στάλθηκαν μέσω της εφαρμογής κατά τους 18 μήνες της λειτουργίας της.

Πρόταση: Europol: Εξάρθρωσε Ελληνική σπείρα που εξαπάτησε τράπεζες των ΗΠΑ!

Στην πράξη, η εφαρμογή αυτή ήταν για τους κακοποιούς κάτι σαν ένα παράνομο «WhatsApp», και επικοινωνούσαν σε 45 γλώσσες. Οι χώρες με τους περισσότερους χρήστες ήταν η Γερμανία, η Ολλανδία, η Ισπανία και η Σερβία, σύμφωνα με έγγραφα του FBI που κατατέθηκαν σε ομοσπονδιακό δικαστήριο.