Η Google ανακοίνωσε νέες δυνατότητες ασφαλείας για το Google Workspace και το Google Drive, προκειμένου να ενισχύσει την ασφάλεια και το απόρρητο των χρηστών σε υβριδικά περιβάλλοντα εργασίας. Τα νέα χαρακτηριστικά ασφαλείας περιλαμβάνουν client-side encryption για το Google Workspace και βελτιώσεις ως προς την προστασία δεδομένων στην υπηρεσία Drive (π.χ. πιο λεπτομερή έλεγχο των trust rules, μεγαλύτερη προστασία από phishing και malware και προσθήκη ολοκληρωμένου data loss prevention (DLP) σε Drive labels).

Δείτε επίσης: Η Google θα επανεμφανίσει στον Chrome το πλήρες URL ενός ιστότοπου

Ο διευθυντής στον τομέα product management της Google, Karthik Lakshminarayanan, δήλωσε στο VentureBeat ότι οι νέες δυνατότητες είναι μέρος της προσπάθειας της Google να δώσει έμφαση στην ασφάλεια, της γενικότερης κατάστασης, η οποία χαρακτηρίζεται από υβριδικά περιβάλλοντα εργασίας λόγω της πανδημίας και της εμπειρίας της εταιρείας με το BeyondCorp zero trust security μοντέλο.

Το BeyondCorp Enterprise, που κυκλοφόρησε νωρίτερα αυτό το έτος, βασίζεται στο εσωτερικό security framework της Google.

Το μοντέλο ασφαλείας μας έχει δημιουργηθεί γύρω από την ιδέα ότι το να είσαι στο γραφείο δεν παρέχει επιπλέον ασφάλεια. Εδώ και χρόνια, χτίζουμε το μοντέλο BeyondCorp, γύρω από τη φιλοσοφία του να είμαστε σε θέση να εργαστούμε με ασφάλεια από οπουδήποτε“, δήλωσε ο Lakshminarayanan.

Επομένως, αν βρίσκεστε εκτός γραφείου και έχετε πρόβλημα με το laptop σας, ίσως πρέπει να ανοίξετε ένα προσωπικό tablet ή ένα τηλέφωνο για να δουλέψετε. Αυτή δεν είναι μια managed συσκευή και τώρα πρέπει να το λάβουμε αυτό υπόψη και να κάνουμε τα στοιχεία ελέγχου πρόσβασης στα δεδομένα μας πιο λεπτομερή, πιο αυστηρά. Πρέπει να προσαρμόσουμε την ασφάλεια στις συνθήκες στις οποίες εργάζονται πραγματικά οι άνθρωποι”.

Δείτε επίσης: Το νέο υποθαλάσσιο καλώδιο της Goοgle θα εκτείνεται από ΗΠΑ μέχρι Αργεντινή

Client-side encryption για μεγαλύτερη προστασία

Η εισαγωγή του client-side encryption στο Google Workspace δίνει στους εταιρικούς πελάτες της Google τον άμεσο έλεγχο των κλειδιών κρυπτογράφησης για τα δεδομένα τους. Τα νέα στοιχεία ελέγχου θα κυκλοφορήσουν για beta testing από τους πελάτες τις επόμενες εβδομάδες.

Προηγουμένως, μόνο η Google χειριζόταν την κρυπτογράφηση δεδομένων πελατών στο Workspace. Οι νέες δυνατότητες client-side encryption απευθύνονται σε οργανισμούς που χρειάζονται άμεσο έλεγχο ευαίσθητων δεδομένων για λόγους ασφάλειας.

Κατά τη δοκιμή beta της νέας δυνατότητας για το Google Workspace Enterprise Plus και το Google Workspace Education Plus, οι πελάτες θα μπορούν να επιλέγουν υπηρεσίες encryption key access από τους συνεργάτες της Google, FlowCrypt, Futurex, Thales και Virtru.

To client-side encryption θα είναι αρχικά διαθέσιμο για Workspace services Drive, Docs, Sheets και Slides, αλλά η Google υπόσχεται υποστήριξη για πολλούς τύπους αρχείων, όπως Microsoft Office και PDF. Οι νέες δυνατότητες ελέγχου θα είναι διαθέσιμες για το Google Meet το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους, με την υποστήριξη για το Gmail και το Ημερολόγιο να προγραμματίζονται επίσης για κάποια στιγμή, αργότερα.

Ενίσχυση του Google Drive για μεγαλύτερη ασφάλεια

Η Google αποκάλυψε, επίσης, ορισμένες βελτιώσεις ασφαλείας για το Drive, την υπηρεσία αποθήκευσης αρχείων και συγχρονισμού, που έχει πάνω από 1 δισεκατομμύριο εγγεγραμμένους χρήστες σε όλο τον κόσμο.

Τους επόμενους μήνες, οι πελάτες του Workspace Enterprise και του Workspace Education Plus θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε νέα trust rules που δίνουν στους IT διαχειριστές μεγαλύτερο έλεγχο του τρόπου κοινής χρήσης αρχείων με το Drive, εντός και εκτός των οργανισμών τους.

Δείτε επίσης: Google Drive, Photos & Gmail: Πώς να βρείτε και να διαγράψετε μεγάλα αρχεία

Οι ετικέτες του Google Drive, που χρησιμοποιούνται για την ταξινόμηση των επιπέδων ασφαλείας για αρχεία που είναι αποθηκευμένα στο Drive, ενσωματώνουν τώρα το DLP της Google για το Workspace. Οι διαχειριστές μπορούν επίσης να δημιουργήσουν rules για την αυτοματοποίηση της ταξινόμησης των αρχείων, χρησιμοποιώντας 60 νέους ανιχνευτές περιεχομένου που λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη.

Τα Drive labels είναι πλέον διαθέσιμα σε έκδοση beta για τα Google Workspace Business Standard, Workspace Business Plus, Workspace Enterprise, Workspace for Education Standard και Workspace Education Plus.

Το επόμενο διάστημα, θα ενσωματωθούν στο Drive κι άλλες προστασίες ενάντια στο phishing και τα κακόβουλα λογισμικά. Η υπηρεσία προσφέρει και τώρα προστασία ενάντια σε αυτές τις απειλές από εξωτερικές πηγές, αλλά με τις νέες βελτιώσεις θα υπάρχει και extra ασφάλεια για απειλές εντός του οργανισμού. Σύμφωνα με τη Google, όλα τα μελλοντικά SKU του Workspace θα περιλαμβάνουν τις νέες εσωτερικές προστασίες για phishing και malware.

Πηγή: VentureBeat