Η Φινλανδία ετοιμάζεται να εκτοξεύσει τον πρώτο δορυφόρο φτιαγμένο από ξύλο μέσα στο 2021. Με τη βοήθειά του, οι επιστήμονες φιλοδοξούν να ανακαλύψουν πώς συμπεριφέρεται το ξύλο στις ακραίες συνθήκες του διαστήματος. Ο ξύλινος δορυφόρος, με την ονομασία “WISA Woodsat”, είναι μόλις 10 κυβικά εκατοστά και φέρει διάφορους αισθητήρες και δύο κάμερες, εκ των οποίων η μία θα καταγράφει εικόνες από το διάστημα, ενώ η δεύτερη θα καταγράφει τις αλλαγές που θα επιφέρει το διαστημικό περιβάλλον στα φύλλα του κόντρα πλακέ, από τα οποία είναι κατασκευασμένος ο δορυφόρος. Ο ξύλινος δορυφόρος δεν θα ζυγίζει περισσότερο από ένα κιλό.

Διαβάστε επίσης: Πόσο επικίνδυνο είναι το ταξίδι του Jeff Bezos στο διάστημα

Η εκτόξευσή του έχει προγραμματιστεί για το ερχόμενο φθινόπωρο από την αμερικανική εταιρεία “Rocket Lab”. Το να φτάσει σε τροχιά είναι μόνο ένα μέρος της περιπέτειας. Μόλις φτάσει εκεί, η ομάδα θα παρακολουθεί τη συμπεριφορά και την ανθεκτικότητα του κόντρα πλακέ στο κρύο, τη θερμότητα, την ακτινοβολία και το κενό του διαστήματος.

WISA Woodsat: Ο πρώτος ξύλινος δορυφόρος θα εκτοξευτεί μέσα στο έτος

Διαχειριστής της εν λόγω αποστολής είναι ο Jari Makinen, συνιδρυτής της Arctic Astronautics. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) παρέχει μια σειρά αισθητήρων για την παρακολούθηση της απόδοσης του δορυφόρου και θα βοηθήσει επίσης στη δοκιμή πριν από την πτήση.

Δείτε ακόμη:

Η SpaceX εκτόξευσε 60 ακόμη δορυφόρους Starlink – μόλις μια βδομάδα από την προηγούμενη παρτίδα

Τα μόνα μη ξύλινα μέρη του δορυφόρου στο εξωτερικό είναι οι ράγες αλουμινίου, που απαιτούνται για την εκτόξευση του δορυφόρου στο διάστημα, κι ένα επεκτάσιμο selfie στικ που θα κρατά μια κάμερα στραμμένη προς τα πίσω στο σώμα.

WISA Woodsat: Ο πρώτος ξύλινος δορυφόρος θα εκτοξευτεί μέσα στο έτος

Το κόντρα πλακέ που χρησιμοποιείται στον δορυφόρο έχει στεγνώσει και υποστεί επεξεργασία προκειμένου να υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να αντέξει τις συνθήκες του διαστήματος. Η ομάδα του Woodsat αναμένει ότι το εξωτερικό του δορυφόρου θα σκουρύνει, αλλά θα ψάξει επίσης να δει αν υπάρχουν ρωγμές όταν βρίσκεται σε τροχιά.

Πρόταση: Μυστηριώδη ραδιοσήματα από τα βάθη του διαστήματος εντόπισε η NASA

Εάν το Woodsat έχει καλή απόδοση, θα μπορούσε να δώσει νέα ώθηση στο ξύλο ως πιθανό υλικό για χρήση στο διάστημα. Ο Makinen δήλωσε ότι το Woodsat είναι απλώς ένα όμορφο αντικείμενο όσον αφορά τον παραδοσιακό σκανδιναβικό σχεδιασμό και την απλότητα, επομένως θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να το δούμε σε τροχιά.